Copy
View this email in your browser

Gebroeders van Lymborch
Nieuwsbrief november 2018.

Maria van Gelre op bezoek

De hertogin Maria van Gelre was in hoogsteigen persoon, in de jurk van het Gebroeders van Lymborch atelier, aanwezig bij het geschiedeniscafé in Museum het Valkhof op 16 november.

De kerststal van de Gebroeders van Lymborch
Vanaf halverwege december is de kerststal van de Gebroeders van Lymborch weer te bezichtigen in de Stevenskerk. De kerststal gebruikt meerdere elementen uit de miniaturen van de gebroeders. Ze hebben het verhaal van Jezus’ geboorte geschilderd in al zijn facetten en details, zowel in de Très Riches Heures als in de Belles Heures. Ze hebben elementen uit zowel het evangelie van Matteüs en Lucas gebruikt en nog veel anekdotische bijzonderheden uit de vrome overlevering.
Festival op de Ridders van Gelre

Het nieuwe seizoen van de Ridders van Gelre is alweer een tijdje begonnen. We treffen ze in de eerste aflevering op het Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen. Hier krijgen ze een opdracht van een geheimzinnige vrouw: “Volg het spoor van de hertoginnen, en ontrafel het geheim van de hertogin. De toekomst van ons vaderland ligt in jullie handen.” Ze maken zich klaar voor de nieuwe opdracht en gaan op pad, in het spoor van de hertoginnen. 

Bekijk hier de eerste aflevering.

Uitstel publicatie stripboek

Er wordt hard gewerkt aan het stripboek ‘Ridders van Gelre en ons verloren Hertogdom’. Een laagdrempelige manier om de sprookjesachtige Gelderse geschiedenis voor iedereen toegankelijk maakt én waar de Gebroeders van Lymborch natuurlijk in voorkomen!  Door omstandigheden is de verschijningsdatum van december helaas niet langer haalbaar.

Het stripboek zal hoogstwaarschijnlijk in het vroege voorjaar van 2019 klaar zijn en misschien zelfs eerder.

Artikel: Jean Duc de Berry en Guillaume Machaut

Duc de Berry, opdrachtgever van de gebroeders, was met zijn gevoel voor artisticiteit en kwaliteit de eerste bezitter van het luxueus uitgevoerde verzamelde werk van een van de grote en invloedrijke componisten uit de muziekgeschiedenis. Gelukkig had hij ook oog voor het uitzonderlijke talent van onze Nijmeegse gebroeders van Lymborch.

Een van de geliefde artiesten aan de hoven van Frankrijk en Bourgondië in de veertiende eeuw was Guillaume de Machaut. Deze componist, dichter en uitvoerend artiest was een graag geziene gast bij de Duc de Berry. De duc kreeg een rijk geïllustreerd manuscript met de werken van Machaut als eerste eigenaar in zijn bezit. Zoveel werken van een componist en dichter in één manuscript was nog vrij nieuw in deze tijd en Machaut is een van de weinige componisten uit de late middeleeuwen waarvan daardoor zo vele werken bewaard zijn gebleven.

Lees hier het hele artikel.

Der Vrouwen Camere

Halverwege de tentoonstelling 'Maria van Gelre' komen bezoekers de 'vrouwenkamer' binnen. In deze kamer ontdek je op een interactieve manier meer over het leven van een middeleeuwse hertogin. Zo kan je de Maria van Gelre jurk uit het naaiatelier van de Gebroeders van Lymborch aanproberen en een foto maken in een uitsnede van het manuscript. Ook de Cotardie heeft de kamer voorzien van diverse jurken en heeft drie vogelkooien vervaardigd met afdekdoek.

Houppelande van Maria van Gelre

In de tentoonstelling in Museum het Valkhof is ook een reconstructie van de houppelande van hertogin Maria van Gelre te bewonderen van het Woud der Verwachting.

In hun onderzoek bij het doorgronden van het exacte model van de houppelande bleken onder andere de miniaturen van de Gebroeders van Limburg het meest verwante vergelijkingsmateriaal ​op te leveren. 
Lees hier meer over het project.

Maelwael Van Lymborch Studies

De eerste boekuitgave van de ‘Maelwael Van Lymborch Studies’ is veschenen! Deze Engelstalige uitgave wordt uitgegeven door de academische Brepols Publishers​ en wordt mede ondersteund door de Stichting Maelwael Van Lymborch, de Radboud University​ en het Rijksmuseum.
De  invloed van de Gebroeders op gebedenboek Maria van Gelre in het nieuws:
"De uitvoering verraadt stilistische en iconografische invloeden van toonaangevende centra van boekverluchting. Overduidelijk is de invloed van de Gebroeders van Lymborch. Zoals te zien is aan de elegante ruimvallende mantels, de houppelandes." - Uit de Kunst
"Die moeten connecties hebben gehad met de beroemde Gebroeders van Lymborch, afkomstig uit Nijmegen maar werkzaam aan het hof van de Franse koning. Hun stijl vertoont overeenkomsten met de Nederlandse exemplaren." - Trouw
"De vlot gepenseelde figuren met hun vaak wat sullige gezichtjes blijven echter ver achter bij de inventiviteit en het artistieke niveau van het werk van beroemde tijdgenoten als de Gebroeders Van Lymborch, die zelf in het hertogdom waren klaargestoomd voor een glanzende carrière in Frankrijk." - NRC

Lokaal compliment: Het grootste vrijwilligersfeest van Nijmegen

Gemeente Nijmegen en de Vrijwilligerscentrale Nijmegen geven een gratis feest! Een gezellige avond met muziek, drankjes, hapjes, een Mind-Illusieshow, toffe theatercolleges, een Top2000 bingo en een special act. Iedereen die het afgelopen jaar een keer vrijwilligerswerk heeft gedaan in Nijmegen is van harte welkom. Klik hier om meer te lezen en/of je aan te melden!

Maria van Gelre tentoonstelling
Het werk van de Gebroeders van Lymborch was van grote invloed op het gebedenboek van Maria van Gelre. Ontdek van 13 oktober t/m 6 januari ook het Maria van Gelre kostuum van ons atelier in Museum het Valkhof.
Finale: GGAT
Op 16 november was de finale van de wedstrijd 'Grootste Gelderlander Aller Tijden' van de provincie. Hoewel André Stufkens vol passie betoogde waarom de gebroeders deze titel moeten dragen, ging de prijs naar Karel van Gelre. 
Gebroeders van Lymborch Kerststal
In december zal in de Stevenskerk weer de kerststal komen te staan, geïnspireerd door de werken van de gebroeders van Lymborch. 

Vanaf halverwege december is deze te bezichtigen!
 Per 1 oktober 2018 zijn wij verhuisd.
 
Het bezoekadres is nu:
Keizer Karelplein 32H,
6511 NH Nijmegen.
Het postadres blijft:
Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen
 
T: 024-3810980 NIEUW (per 08-10-2018)
E: secretariaat@gebroedersvanlimburg.nl
Agenda


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp