Copy
Themabekendmaking: 'Gemaakt in Nijmegen'

Het thema van het Gebroeders van Limburg Festival is dit jaar 'Gemaakt in Nijmegen'! De drie Nijmeegse schilders Paul, Herman en Johan van Limburg zijn dé grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Het unieke erfgoed van de gebroeders vindt zijn oorsprong in de late middeleeuwen in Nijmegen, daar waar de gebroeders geboren en getogen zijn. Dit vieren wij op 26 en 27 augustus met elkaar tijdens het middeleeuwse festival met allerlei activiteiten waarbij het werk van de Gebroeders van Limburg centraal staat! 

Schilderwedstrijd

Dit jaar houden we een speciale schilderwedstrijd, met kans op geldprijzen. De deelnemende schilderijen zullen tentoongesteld worden tijdens het Gebroeders van Limburg Festival.  Altijd al de kunst van de Gebroeders van Limburg willen evenaren? Grijp dan nu de kans!

Kijk voor meer informatie op: www.gebroedersvanlimburg.nl/schilderswedstrijd

Duc de Berry in de Stevenskerk
Duurzaam Festival
Jean Duc de Berry heeft zaterdag 27 mei een unieke uitgave van het middeleeuwse getijden- en pelgrimsboek 'Seizoenen van het Leven' onthuld! Volgens ooggetuigen moest hij nog even wennen aan de hedendaagse uitgave: 'Waar zijn de gebeden?', schijnt hij verward te hebben geroepen.
Nijmegen is in 2018 European Green Capital. In het kader daarvan hebben verschillende evenementen hun handtekening gezet onder het convenant duurzame evenementen Nijmegen. Ook de Stichting Gebroeders van Limburg heeft een handtekening onder het convenant gezet. En daar zijn wij trots op!
Internationale Hanzedagen Kampen 2017

Van 16 t/m 18 juni waren de Gebroeders van Limburg te gast bij de Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen. Dit spectaculaire internationale evenement wordt elk jaar in een andere Hanzestad georganiseerd. In Kampen vonden in het Stadspark en bij de Koggewerf diverse middeleeuwse activiteiten plaats. Te midden van het grootse middeleeuws kampement in het Stadspark presenteerden we als Gebroeders van Limburg ons prachtige Tableau Vivant van het januariblad. Daarnaast hadden onze edelen de belangrijke en eervolle taak de burgemeester van Kampen bij "De slag om de poort" te assisteren. In de optocht door de binnenstad van Kampen op zaterdagavond vormden we de Nijmeegse delegatie, te herkennen aan onze twee vaandels. Met grote inzet van onze vrijwilligers hebben we het erfgoed van de Gebroeders van Limburg weer goed op de kaart kunnen zetten!

Vrijwilligersoproep: Soester Fehde
De Gebroeders van Limburg doen dit jaar mee aan de 'Soester Fehde'! Dit is een middeleeuws festival dat ernaar streeft de oude Hanzestad Soest weer tot leven te brengen. We nemen deel aan de grote optocht en Katharina van Kleef doet mee aan de huldigingsscene. We presenteren ook tweemaal een Tableau Vivant van het Januariblad. We missen echter nog enkele figuren uit het schilderij! Wil je graag mee doen met het tableau vivant? Het vervoer is geregeld! Neem dan contact op via secretariaat@gebroedersvanlimburg.nl
Lering en Vermaeck

Begin dit jaar zijn vrijwilligers Joris Leijten en Mireille Hermens een initiatief gestart om hun kennis over de Gebroeders van Limburg en de tijd waarin zij leefden te delen met de andere vrijwilligers van de stichting. In vier bijeenkomsten gevuld met interessante informatie en leuke weetjes hebben ze onze kennis over de Gebroeders van Limburg vergroot.

Tijdens de eerste bijeenkomst hebben Joris en Mireille verteld over wie de Gebroeders van Limburg waren en in de tweede bijeenkomst ging het over Nijmegen in de late middeleeuwen. Een quiz met de vraag ‘welke kasteel hebben de Gebroeders op dit maandblad geschilderd?’ werd met veel enthousiasme ontvangen (en bleek nog best lastig). De derde bijeenkomst stond in het teken van het middeleeuwse boek. Het proces van het maken van het boek en alle handelingen die hierbij kwamen kijken, werden uitgebreid uit de doeken gedaan. Vervolgens konden de vrijwilligers ook nog eens genieten van een speciale workshop van de middeleeuwse boekbinderij De Papieren Eenhoorn! Met z'n allen gingen we fanatiek proberen het artistieke talent van de Gebroeders van Limburg te evenaren. De vierde bijeenkomst stond in het teken van een van de spectaculairste onderdelen van het naderende Gebroeders van Limburg Festival: de Blijde Incomste. Na een presentatie over onder andere de historische oorsprong ervan, volgde een brainstorm over de uitvoering van deze bijzondere historische optocht tijdens het festival.

De bijeenkomsten van Lering en Vermaeck voegden twee belangrijke doelstellingen van onze stichting samen: kennis verspreiden en elkaar ontmoeten. In beide doelen zijn ze deze vier bijeenkomsten zeker geslaagd en we willen Joris en Mireille hiermee nogmaals hartelijk bedanken voor hun inzet en organisatie!

Stadswachten bij aftreden voorzitter 'Huis van de Binnenstad' Hubert Hendriks
Op vrijdagmiddag 9 juni trad ons bestuurslid Hubert Hendriks formeel af als voorzitter van de ondernemersvereniging 'Huis van de Binnenstad'. Bij de afscheidsceremonie in de Stevenskerk was een belangrijke rol weggelegd voor de Middeleeuwse Nijmeegse Stadswachten van de Gebroeders van Limburg. Zij vormden een erehaag voor de kerk om de ingang te bewaken en de gasten te ontvangen. Hubert heeft voor het 'Huis van de Binnenstad' een "middeleeuws" vaandel laten maken zodat het Huis ook tijdens het Gebroeders van Limburg Festival duidelijk zichtbaar zal zijn. 
Presentatie studentenonderzoek
De afgelopen maanden hebben 3 studenten van de opleiding CMV hun afstuderen bij de Gebroeders van Limburg uitgevoerd. Esther, Lindsey en Paul hebben onderzoek gedaan om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: ‘Op welke manier(en) kan de stichting Gebroeders van Limburg meer Nijmegenaren naar het Gebroeders van Limburg festival trekken ten opzichte van de afgelopen drie jaar?’ Zij hebben een eindproduct gemaakt dat gericht is op de promotie van het festival, in de vorm van een spel. In middeleeuwse kledij presenteerden ze hun conclusie met muziek en een poppenspel en uiteraard werd het spel door het publiek meteen uitgeprobeerd!
Ammersoyen Middeleeuws Bewoond
Van 4 t/m 5 juni vond 'Ammersoyen Middeleeuws Bewoond' plaats in Kasteel Ammersoyen. Het Gelderse Hof van het Woud der Verwachting trok voor twee dagen in het Kasteel en bracht de middeleeuwen tot leven. Met spelletjes, de aankomst te paard op het kasteel van middeleeuwse adellijke families tot feestelijke banketten: Kasteel Ammersoyen was weer even helemaal in middeleeuwse sfeer. Als vrijwilliger bij de kinderspelen of als middeleeuwse bezoekers hebben ook de Gebroeders van Limburg hun steentje bijgedragen aan het succesvolle weekend.   
Agenda


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp