Copy
Maelwael tentoonstelling in het Rijksmuseum
Komend najaar is in het Rijksmuseum een tentoonstelling rondom de Nijmeegse schilder Johan Maelwael te zien. Tijdens zijn carrière beschilderde Maelwael wimpels, banieren en militaire uitrustingen, patronen voor stoffen, vervaardigde hij grote religieuze schilderingen, schiep hij verfijnde miniaturen in handschriften, voorzag hij beelden van goud en kleur en schilderde hij kleine devotiestukken en portretten. In de tentoonstelling toont het Rijksmuseum aan Maelwael toegeschreven schilderijen, waarbij verbanden worden gelegd tussen deze schilderijen en andere middeleeuwse kunstschatten. Er zullen werken te zien zijn uit onder andere het Musée du Louvre, The Metropolitan Museum of Art en de Gemäldegalerie. Er wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het werk van de gebroeders Van Limburg, de neven van Maelwael, die ±1400 door Maelwael geïntroduceerd werden als miniatuurschilders in Frankrijk.   
Werkorganisatie
 
Vanaf januari 2017 is het de bedoeling dat het bestuur wat meer op afstand bestuurt. Uiteraard wel met volle aandacht mee wakend over al het wel en wee van de Stichting. Een volwassen werkorganisatie staat daarbij ten dienste van alles wat de Stichting onderneemt. De Stichting manifesteert zich op twee terreinen: via publieksactiviteiten en als kennisorganisatie.
Aanpak Gebroeders van Limburg Festival 2017
 
Bij het Gebroeders van Limburg festival op 26 en 27 augustus 2017 komen dit jaar wat nieuwe elementen kijken! We gaan ons concentreren op de binnenstad: de Stevenskerk, het Stevenskerkhof, de Grote Markt, de Ganzenheuvel, de Lange Hezelstraat en wellicht de Commanderie willen we aankleden in de sfeer rond 1400. Dit waren immers de jaren dat onze Nijmeegse Gebroeders daar rondliepen en kattenkwaad uithaalden. 
     In de Stevenskerk willen we allerlei activiteiten plaatsen die ook in die ruimte passen, zoals fijne ambachten, diverse optredens en presentaties van de maandbladen. Op de zaterdagavond zullen enige bijzondere optredens plaatsvinden waarbij we ons laten inspireren door de tijd van de Gebroeders maar daar eigentijdse kunsten iets mee laten doen. Daarnaast willen we een schilderwedstrijd organiseren en een smaakmarkt. Het zal een prachtig spektakel worden van aansprekende shows en verrassende optredens. Buiten de kerk bevinden zich allerlei marktkramen en ambachten. Hier zullen ook optredens plaatsvinden en gezellige mogelijkheden om wat te drinken of te eten. 
    De winkelstraten zullen gevuld zijn met middeleeuws volk en vermaak. Ineens zie je de leden van een der hoven voorbij schrijden, overmoedige schildknapen vechten of wordt een misdadiger achter de broek gezeten door de stadswachten! 
    De Blijde Incomste zal deels door de Stikke Hezelstraat en de Lange Hezelstraat trekken om zich vervolgens op te stellen op de Parkweg en van daar met de grotere presentaties door de stad te trekken. Al de kleine presentaties gaan tot slot van de Blijde Incomste via de Grote Markt de Stevenskerk in door de achteringang om langs de kooromgang de kerk in te trekken terwijl het publiek via de hoofdingang binnen kan blijven komen. Een slotceremonie zal vervolgens de Blijde Incomste plechtig afsluiten.
Arm van Sint Steven terug in de Stevenskerk
In de 12e, 13e en 14e eeuw was het populair om als stad een reliekhouder in de vorm van een arm te bezitten. Deze armen werden gemaakt van hout en vervolgens verzilverd en verguld en afhankelijk van de schenker versierd met juwelen of andere decoraties. Nijmegen bezat in de 13e eeuw een dergelijke arm, met daarin een botje van Sint Stefanus. Men was met hart en ziel overtuigd van de echtheid van het botje en een dergelijke herinnering aan de eerste martelaar en mede grondlegger van de christelijke kerken was een kostbaar bezit en een extra reden om Nijmegen te bezoeken.     
    Toen in 1247 werd besloten een kerk op de Hundisberg te bouwen, werd besloten deze kerk te vernoemen naar Sint Stefanus. In 1273 werd de Stevenskerk ingewijd door Albertus Magnus. De arm met daarin het botje van Sint Stefanus is halverwege de 16e eeuw door toedoen van vandalen samen met talloze andere schatten verdwenen uit de Stevenskerk. Onze Nijmeegse Gebroeders van Limburg hebben de kostbare arm ongetwijfeld gezien, bewonderd en in hun artistieke geheugen opgeslagen.
    Atelier Meijer van Doornewaard gaat in opdracht van Stichting Vlegel een replica vervaardigen die tijdens het Gebroeders van Limburgweekend in de Stevenskerk te zien zal zijn en meegedragen zal worden in de Blijde Incomste.
Copyright © 2017 Stichting Gebroeders van Limburg

Colofon:
Redactie: Hubert Hendriks, Moniek Hueting en Darinka Thijs
Reporter: Joris Leijten
Opmaak: Darinka Thijs
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp