Copy
View this email in your browser

Gebroeders van Lymborch
Nieuwsbrief april 2019

Gebroeders van Lymborch Huis
vestigt zich permanent in Nijmegen
 
In 2019 krijgt Nijmegen een permanente plek voor de geschiedenis van het unieke erfgoed van de Gebroeders van Lymborch. Het Gebroeders van Lymborch Huis zal de basis worden voor tal van historische en culturele publieksactiviteiten. Van tentoonstelling tot lezing, van stadswandeling tot educatieprogramma’s voor scholieren. Bezoekers leren hier meer over het leven en werk van de familie Maelwael Van Lymborch. Vooraan in het Huis komt een informatiebalie en winkel met merchandise, cadeaus en souvenirs.
 
Het Gebroeders van Lymborch Huis vestigt zich in de Burchtstraat 63, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Het Gebroeders van Lymborch Huis zal een van de toegangspoorten naar het Valkhofkwartier worden en belangrijke schakel tussen de Stevenkerk/Grote Markt en het Valkhof op deze oudste stadsstraat van Nederland. De Burchtstraat was immers de hoofdstraat van de stad, de oost-west verbinding die liep van Burchtpoort tot Hezelpoort en zijn oorsprong heeft in de Romeinse tijd, toen het de castra op de Hunerberg verbond met Ulpia Noviomagus in Nijmegen West.
Opening: Gebroeders van Lymborch Zondag
Opening van het Huis is op zondag 25 augustus wanneer de eerste Gebroeders van Lymborch Zondag plaats vindt. In plaats van het Gebroeders van Lymborch Festival staat die zondag de feestelijke lancering centraal onder de noemer ‘Welkom thuis’.

De lancering zal veel publieksactiviteiten bieden om kennis te kunnen maken met het Gebroeders van Lymborch Huis, het werk van de gebroeders en de tijdsperiode waarin zij leefden.
Presentatie Gelders stripboek

Op 3 mei zijn de Gebroeders van Lymborch en figuren uit hun werk aanwezig bij de besloten presentatie van het stripboek 'Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom'. De Gebroeders komen uiteraard ook voor in het stripverhaal. 

Op 4 mei wordt het stripboek gepresenteerd op de Gelredag. In de Ridderzaal van Kasteel Hernen kunnen bezoekers de presentatie bijwonen. Iedereen is welkom!

Middeleeuwse jaarmarkt

Kom op zaterdag 18 of zondag 19 mei naar de Middeleeuwse jaarmarkt bij Kasteel Hernen. In de middeleeuwen de plek waar ambachtslieden hun waren aanboden en ook de ontmoetingsplek voor alle rangen en standen uit de wijde omgeving.

Ontmoet figuren uit de werken van de Gebroeders van Lymborch, proef historische gerechten, maak een dansje of maak een praatje met de marskramer. Het kan allemaal op de jaarmarkt!

IN DE MEDIA | Nijmegen in Gelders stripboek
"De Stevenskerk, de Waag, de Kronenburgertoren en de Valkhofburcht. Deze prominente Nijmeegse gebouwen spelen een belangrijke rol in een nieuw stripboek over de geschiedenis van Gelderland. Ook de Gebroeders van Lymborch, de verovering door Maurits van Nassau in 1591 en de Vrede van Nijmegen zijn als tekening vastgelegd door striptekenaar Danker Jan Oreel." Lees meer in De Brug.
SAVE THE DATE | 024geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. Het evenement 024geschiedenis in Nijmegen is een trots lid van de familie van de Maand van de Geschiedenis. Ook dit jaar doen de Gebroeders van Lymborch weer mee om het verleden van Nijmegen onder de aandacht te brengen met publieksactiviteiten. Wij doen onder andere mee op zondag 27 oktober met het Valkhofkwartier. 

Agenda


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp