Copy
View this email in your browser

Gebroeders van Lymborch
Nieuwsbrief juni 2019

BEHIND THE SCENES |  We zijn druk bezig met de inrichting van het Gebroeders van Lymborch Huis: uiteraard kan een brainstormsessie daarbij niet ontbreken! 
VRIJWILLIGERSOPROEP
  • Wil jij ook meehelpen aan de Gebroeders van Lymborch Zondag? We zijn op zoek naar mensen die mee willen helpen aan de voorbereiding en/of op de dag zelf.
  • Of wil je vrijwilligen in het Gebroeders van Lymborch Huis (bijvoorbeeld als baliemedewerker, rondleider of museumdocent)?  
Stuur een mailtje naar secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl en ontvang meer informatie!
SCHILDERWEDSTRIJD 2019
Op zondag 25 augustus wordt het Gebroeders van Lymborch Huis aan de Burchtstraat 63 te Nijmegen geopend. Om deze thuiskomst te vieren organiseren we een schilderwedstrijd. Laat u zich ook inspireren door deze Nijmeegse artiesten?

Thema | Dit jaar is het thema van de schilderwedstrijd: “Welkom Thuis”. De Gebroeders van Lymborch zijn ooit begonnen met schilderen op Burchtstraat 63 te Nijmegen. Daarom nodigen we schilders, zowel professionals als geschoolde amateurs, uit om deel te nemen aan onze schilderwedstrijd. Deelnemende schilderijen moeten geïnspireerd zijn op het thema en het werk van de Gebroeders. 

De wedstrijd | Schilders kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd door een foto van hun schilderij (of schilderijen) te uploaden op www.gebroedersvanlymborch.nl/schilderwedstrijd. De twintig mooiste schilderijen maken kans op een prijs. Deze kunstwerken worden de twee weken voor 25 augustus tentoongesteld in de Sint Nicolaaskapel te Nijmegen. Dit is tevens een verkoopexpositie voor de kunstenaars. Inschrijven kan tot en met 3 augustus 2019.

Uitslag en prijzen | De deelnemende werken kunnen door het publiek op de website van de Gebroeders van Lymborch bekeken en beoordeeld worden. Een vakjury beoordeelt de kunstwerken. De prijsuitreiking is op zondagmiddag 25 augustus in het Gebroeders van Lymborch Huis. Dan zal de jury bekend maken welke schilderijen er op de eerste en tweede plaats zijn geëindigd. De eerste prijs bedraagt € 300,- en de tweede prijs € 200,-.

Meer informatie op: www.gebroedersvanlymborch.nl/schilderwedstrijd
Bart van Loo breekt een lans voor Johan Maelwael
Verslag door André Stufkens
 Bart van Loo (midden met Lans) in de TV-studio van het programma De Wereld Draait Door / Summer School, omringd door leden (en het harnas met pronkhelm) van Het Woud der Verwachting en de Stichting Maelwael Van Lymborch.
Een half miljoen kijkers keken op 13 juni naar Bart van Loo’s opzwepende relaas over de Bourgondiërs tijdens De Wereld Draait Door Summerschool. Van zijn boek zijn inmiddels 75.000 exemplaren verkocht. Voor een historisch verhaal een prachtig resultaat, en niet zonder reden, de Belg is een geboren meesterverteller, kraakhelder, sappig en schokkend, met veelzeggende faits-divers, maar ‘pas op hè’, altijd historisch verantwoord. Zijn boodschap, de Bourgondiërs hebben de Lage Landen uitgevonden en voor een blauwdruk van de Nederlanden gezorgd, is niet nieuw, Johan Huizinga ging hem een eeuw geleden al daarin voor. Het zijn Van Loo’s enthousiasmerende stijl en analyses, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek, die het boeiend maken voor een nieuw publiek.

Nieuw is bijvoorbeeld de aandacht die hij aan Johan Maelwael besteed als hofschilder in Dijon. Het bezoek aan zijn kunst en dat van zijn collega’s in Champmol en Dijon, zoals de Mozesput en de graftombe van Filips de Stoute, vormt ‘een verplichte halte voor iedereen die een keer de tere schoonheid van de late middeleeuwen wil omarmen.’ ‘Ik heb Maelwael in mijn hart gesloten’, vertrouwde Van Loo ons toe. Hij wordt niet verblind door chauvinisme, zoals mag blijken uit zijn evenwichtige waardering van Jan van Eyck: ‘Van Eyck bestempelen als grootmeester van het portret is een moeilijk te bestrijden waarheid, maar het is overdreven hem te beschouwen als een artistieke ufo die zomaar uit de lucht kwam vallen. Zelfs op basis van de weinig voorhanden zijnde voorbeelden wordt het duidelijk dat hij in de voetsporen trad van Bourgondische schilders als Maelwael en Broederlam.’ Om de context van de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs te vatten, is zijn boek een absolute aanrader.
NIEUWS | Gebroeders van Limburgplein verandert toch niet van naam
Het Gebroeders Van Limburgplein in het centrum van Nijmegen wordt alsnog niet omgedoopt in het Gebroeders Van Lymborchplein. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen de naamswijziging naar de historisch correcte spelling.

Onze directeur Rosalie Thomassen reageerde op RN7:  'Een gemiste kans van de gemeenteraad. Men stelt de zorgen van één restauranthouder boven gedegen onderzoek en advies door het Rijksmuseum. Zonde dat (inter)nationale verwijzingen straks niet matchen met de straatnaamgeving.'

André Stufkens, auteur van Johan Maelwael en de Gebroeders van Limburg en de Maelwael van Lymborch Studies, reageert met een opiniestuk: lees hier zijn pleidooi.
Website Gebroeders van Lymborch in de Koninklijke Bibliotheek

De koninklijke Bibliotheek gaat onze website www.gebroedersvanlymborch.nl archiveren, waarmee het voor lange termijn bewaard wordt. De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de Koninklijke Bibliotheek al sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen ze dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen. De Koninklijke Bibliotheek verzamelt websites die een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Lees hier meer over de webarchivering van de Koninklijke Bibliotheek.

VERHAAL | Oudere kousenbanden tussen Engeland en Nederland
Door André Stufkens
Koning Willem-Alexander werd op 17 juni tijdens een al eeuwenoude ceremonie door koningin Elisabeth II beëdigd tot Ridder in de Orde van de Kouseband. Deze hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk heet officieel Most Noble Order of the Garter en werd in 1348 ingesteld. Vele media repten van een lange traditie in Nederland met Maurits van Oranje-Nassau als eerste prins voorzien van een kousenband in 1612. Die traditie is echter ruim twee eeuwen ouder en vindt zijn oorsprong bij een Gelderse vorst. Lees in dit artikel meer over de contacten en invloeden tussen Engeland en Nederland en het werk van de familie Maelwael - van Lymborch.
NIEUWS | Bomen als Cultuurgoed

Aan de voet van de spoorbrug in Nijmegen Oost staat een Hazelnotenboom. Deze boom staat in het 'Vlinder stadsparkje' met de naam 'Hortus Civitatis' (Tuin van de Stad). Dit stadsparkje is ook onderdeel van een 'Vlinder wandel Route' uit 1999. Jaarlijks komen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse tienduizenden wandelaars langs tijdens de feestelijke intocht van de laatste dag, waarbij de Hazelnotenboom elke wandelaar begroet.

De 'Nijmeegse Vierdaagse Boom' spreekt ook namens alle andere stadsbomen die een speciaal verhaal hebben om Natuur en Cultuur in de stad te gaan verbinden. Zo is er ook een hoogstam kersenboom in stadspark 'groen perron' uit de wijk Galgenveld betrokken met het schilderij 'Vlinder Madonna' van Johan Maelwael. Lees hier meer!

Agenda
  • 25 augustus: Gebroeders van Lymborch Zondag (incl. schilderwedstrijd expositie)
  • 14 en 15 september: Open Monumentendag
  • 27 oktober: 024geschiedenis
  • December: Kerststal @ Stevenskerk (n.t.b.)


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp