Copy
View this email in your browser

Gebroeders van Lymborch
Nieuwsbrief maart 2019


Maart staat voor de Stichting Maelwael van Lymborch in het teken van verandering. We nemen helaas afscheid van Erik de Gans als zakelijk leider en gaan met zijn opvolgster Rosalie Thomassen aan de slag met allerlei spannende nieuwe ontwikkelingen rondom de gebroeders.
Tot ziens
Toen ik twee jaar geleden werd benaderd om de stichting Gebroeders van Lymborch te komen versterken als zakelijk leider had ik nauwelijks een voorstelling van de bijzondere veelzijdigheid van deze organisatie. Ik kende uiteraard het festival en was ooit bij de tentoonstelling in Museum Het Valkhof geweest, maar dat was ’t dan wel. Afgelopen periode heb ik zeer veel bevlogen mensen leren kennen, die zich belangeloos inzetten om de cultuurhistorische rijkdom van de kunst van onze Nijmeegse gebroeders in stad en ommeland bekendheid te geven. Die grote schare vrijwilligers zijn een groot goed voor de stichting en voor Nijmegen; zij verdienen een groot compliment. Ik wil ook de collega’s van onze werkorganisatie bedanken. Zonder hen hadden we afgelopen jaar niet de professionaliseringsslag kunnen maken die nu gerealiseerd is. En ik bedank het bestuur, dat mij veel ruimte en vrijheid gaf en mij tegelijkertijd waar nodig en gewenst met raad en daad bijstond. Ik verlaat de Gebroeders met gemengde gevoelens. Ik had graag nog langer leiding gegeven aan deze mooie organisatie, maar dat gaat helaas niet. Tegelijkertijd heb ik er alle vertrouwen in dat Rosalie, samen met een het team, het bestuur en alle vrijwilligers het stokje met verve overneemt. Ik wens jullie alle goeds, salut! - Erik de Gans
Een afscheid en een nieuw begin
Hij koos het tijdstip zorgvuldig uit, zoals hij alles met overleg en zorg doet: Erik belde me om zijn vertrek aan te kondigen, toen ik lekker in het zonnetje op mijn vakantieadres zat. Natuurlijk begrijpen wij als bestuur zijn beweegredenen. Als hij iets doet, wil hij het goed doen en dat gaat niet als je teveel werk omhanden hebt. Dan moet je een keuze maken en dat heeft Erik gedaan. Alleen waren we –zacht gezegd- niet blij met zijn mededeling, zoals velen met ons in de organisatie.

En dat heeft alles te maken met de wijze waarop Erik vorm gaf aan zijn werk voor onze stichting.
We kijken terug op twee jaar, waarin hij de drijvende kracht achter de organisatie was als zakelijk leider, die in alle geledingen van ons werk prima kon acteren, in de werkorganisatie, met partners, op bestuurlijk niveau en in de netwerken. Als bestuur hebben wij het volste vertrouwen in hem gekregen en we konden –want dat was de intentie- meer op afstand gaan besturen. De leiding over de organisatie was in vertrouwde handen.

Normaal zou je zeggen, dat je dat gaat missen, maar dat zou een diskwalificatie zijn voor Rosalie Thomassen, die we inmiddels hebben aangetrokken als de nieuwe zakelijk leider. Gelukkig waren we in de omstandigheid om snel te kunnen voorzien in Eriks opvolging. Rosalie gaf te kennen geïnteresseerd te zijn in de functie en we hebben met haar een aantal gesprekken gevoerd, waarna we unaniem hebben besloten haar aan te stellen. Rosalie is al geruime tijd betrokken bij ons werk, heeft een uitstekend netwerk in het Nijmeegse en heeft in andere opdrachten laten zien, dat ze de taak bij de Gebroeders van Lymborch prima aankan. We hebben er veel vertrouwen in.

Erik, van ganser harte bedankt voor twee jaar prima werk en Rosalie, van ganser harte welkom. We gaan een zonnige tijd tegemoet.
 
Namens het bestuur,
Bart Vaessen
Even voorstellen: Rosalie Thomassen
Ik ben Rosalie Thomassen, 44 jaar en per 1 april ga ik aan de slag als de nieuwe zakelijk leider van de Stichting Maelwael Van Lymborch. Ik ben een geboren en getogen Nijmeegse en vele zullen mij al kennen wegens mijn inzet voor de stad en cultuur, cultuurhistorie en citymarketing in het bijzonder.

Ik ben getrouwd met Rob Michels en ben moeder van zoon Elias, 4 jaar. Samen met Elias heb ik al meerdere malen deelgenomen aan De Blijde Incomste. Dan vervul ik de rol van vrouw van bouwmeester Ghisbert van Bommel, bouwmeester van de Stevenskerk.

Als zelfstandig ondernemer heb ik onder meer gewerkt voor Binnenstadsmanagement Nijmegen (thans Huis voor de Binnenstad), NVOB Cultuurfonds en Stichting Zomerhoofdstad. Al zeventien jaren lang faciliteer ik samenwerkingen, vertaal ik ideeën naar concrete plannen en aansprekende communicatie en help ik nieuwe initiatieven van de grond krijgen. Ik ben bestuurslid bij het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen en was tot voor kort fractievolger in de gemeenteraad voor Stadspartij DNF. Die laatste functie heb ik neergelegd om mij volledig te kunnen concentreren op mijn werk voor Stichting Maelwael Van Lymborch.

Ik bewonder het werk van de stichting en de vele gepassioneerde vrijwilligers al lang. De komende tijd word ik intensief ingewerkt door vertrekkend zakelijk leider Erik de Gans en zult u mij steeds vaker tegenkomen. Ik kijk er zeer naar uit zijn werk, dat hij voortreffelijk heeft gedaan, te continueren en samen met u allen een bijdrage te mogen leveren aan de activiteiten die helpen om Maelwael en de gebroeders Van Lymborch de status te geven die zij verdienen en daarmee ook Nijmegen te profileren als prachtige stad met een ongekend rijke historie.
Vrijwilligers gezocht: twee activiteiten
We gaan weer met de Gebroeders van Lymborch op pad!
Wil jij bij een of allebei de activiteiten vrijwilligen en wil je er meer informatie over?
Mail dan naar secretariaat @gebroedersvanlymborch.nl!

3 mei: Presentatie stripboek 'Ridders van Gelre en Ons verloren hertogdom'
Op deze vrijdagmiddag wordt het Gelderse stripboek, waar ook de gebroeders in voorkomen, feestelijk gepresenteerd. De Ridders van Gelre zijn nog op zoek naar middeleeuwse reenactors om aanwezig te zijn bij de gelegenheid om 13.30 in het Huis der Provincie in Arnhem. Deelnemende vrijwilligers krijgen van de Stichting Maelwael van Lymborch ook een stripboek als cadeau.

18 en/of 19 mei: Middeleeuwse Jaarmarkt bij Kasteel Hernen
Gezocht: mensen die in middeleeuws kostuum mee willen met een optocht en eventueel een tableau vivant.
In memoriam: Willem Meijer
Tijdens de Blijde Incomste en de Middeleeuwse kerkdienst worden diverse objecten en vaandel-standaards gebruikt. De vaandels van de Trebuchet, vaandels van de edelen van Gelre, vaandels van de Duc de Berry. Meer nog vallen op de grote reliekschrijn, twee kleine reliekschrijnen, het toebehoren van Olof. Minstens 35 mensen lopen met Middeleeuwse brillen. Maar ook objecten uit de periode rond 1400 in Nijmegen zoals de arm van Stephanus en het hoofd van Jezus.

Al dit moois is gemaakt voor de Gebroeders van Lymborch door het atelier Meijer van Doornewaard. Zo’n twintig jaar werkten Willem en Charles een dag in de week aan allerlei prachtige objecten waaronder voor onze stichting. 

Vijf maart jongstleden is Willem Meijer overleden aan een hersentumor. In hem verliezen we een creatieve en excellent handige vrijwilliger. Het laatste wat hij maakte is een beeldje van de boerin op het februariblad.
In memoriam: Piet Roelofs
Op 25 februari j.l. heeft Piet Roelofs op 82-jarige leeftijd het leven losgelaten, na een kort ziekbed met acute leukemie. Twee jaar geleden, tijdens de ‘Aproche, aproche’-nieuwjaarsbijeenkomst van 29 januari 2017, werden hij en zijn vrouw Riet samen benoemd tot ereleden. Zij waren vanaf de allereerste keer trouw bij alle festivals en nieuwjaarsbijeenkomsten van ’t Geselscap aanwezig. Zelf zou hij zich nooit daarvoor op de borst kloppen, want trouw aan een ideaal was voor hem de gewoonste zaak van de wereld, dat tekenend is voor zijn bescheidenheid. Dat maakte de uitreiking extra ontroerend.

Geboren aan de Waalbandijk in Druten voelde hij zich sterk verbonden met de natuur, hij had veel verstand van vogels, met name postduiven. Rustig, eigenzinnig en sociaal betrokken organiseerde hij allerlei acties voor goede doelen. Hij vond de onbaatzuchtige inzet van zoveel vrijwilligers voor de kunst van de Maelwael/Van Lymborchs prachtig en waardevol. Zo zullen we Piet Roelofs blijven herinneren: trouw aan het ideaal van een gemeenschap, met elkaar verbonden door wonderschone kunst. 
MINIATUUR IN THE SPOTLIGHT | In de Hof van Olijven
Hubert Hendriks zet weer een miniatuur van de Gebroeders van Lymborch in het zonnetje. Ditmaal: Jezus in de Hof van Olijven, folio 123 uit de Belles Heures. 
Deze afbeelding hoort in het getijdenboek bij de metten van de lijdenstijd: Het ochtendgebed in de Goede Week. Lees hier het hele verhaal!
Agenda


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp