Koken is hip. Ik kan de deur niet uitlopen of ik kom een collega tegen. De kunst is natuurlijk om je te onderscheiden. Dat doe ik door geen ingewikkelde recepten te schrijven met ingrediënten die moeilijk te krijgen zijn of van ver komen. Bij mij staan de ingrediënten zelf centraal. Wanneer is het te oogsten en waar groeit het? Het lokale (wilde) eten groeit dichter bij dan u denk, soms al in de eigen tuin. De vlier bijvoorbeeld. Maak eens vlierbloesemwater door gewoon een tak vlierbloesem in een glas water te doen. Hoe eenvoudig kan het zijn?
Wildplukwandelingen
Vlierbloesem, berkensap en waterpeper, de natuur staat vol wilde delicatessen. Omdat de wildplukwandelingen vaak vol zijn is het dit jaar mogelijk om naast de zondag ook de derde zaterdag van de maand mee te gaan met een wildplukwandeling. Nieuw dit jaar is de cake die ik bak van verse wilde ganzeneieren die ik in maart raap in de nabijgelegen Eemnesser polder. Data staan in de kalender.
Mijn boek de wilde kalender, een tijdloos naslagwerk over seizoenskoken met veel wildpluktips (16,95 euro) en een wildplukwandeling (17,50 euro) van 34,50 voor 25,00 euro.
Dit jaar zijn er weer culinaire demonstraties in de historische keuken van kasteel Groenveld en op andere historische locaties. We trappen af met vlierbloesemsiroop in het voorjaar, verwerken de (wilde) bosvruchten in de zomer en eindigen met noten en zuurkool in herfst en winter. Nieuw dit jaar is de walnotenworkshop met walnotenkoekjes, -melk, -likeur, -olie en walnotenbonbons.
Vorig jaar begon ik met de verkoop van ingemaakte (wild)oogst uit moestuin en bos bij kasteel Groeneveld. Dit jaar komt daar de oogst bij van landgoederen en boerderijen in Gooi en Vechtstreek zoals moerbeien, kweeperen en mispels. Kom een keer naar de winkel van kasteel Groeneveld en proef de exclusieve smaakvolle producten zonder toevoegingen zoals winterthee met zoetzure hondsroosbottels, zoete lieve-vrouwe-bedstro en gedroogde appeltjes uit de kasteeltuin.