Copy
Одржан први заједнички академски час за бруцоше
На Универзитету у Бањој Луци, 03. октобра 2016. године, по први пут је одржан заједнички академски час за студенте прве године свих факултета нашег Универзитета. На часу одржаном у амфитеатру Факултета политичких наука, у присуству садашњих и бивших проректора, декана и бројних професора, ријечи добродошлице за 2274 нова студента највећег универзитета у Републици Српској упутили су ректор проф. др Милан Матаруга, министар науке и технологије у Влади РС проф. др Јасмин Комић и предсједник Студентског парламента УНБЛ Зоран Граховац. више...
Манифестације у оквиру обиљежавања 41. годинe Универзитета у Бањој Луци
Универзитет у Бањој Луци 7. новембра 2016. године прославиће 41. годину успјешног рада и развоја. Свој рођендан Универзитет ће обиљежити низом манифестација, а централни догађај је Свечана академијом  која ће бити уприличена 7. новембра у Народном позоришту Републике Српске, у Бањој Луци, с почетком у 12.00 часова.
Као и претходних година, Свечаној академији претходиће помен и полагање вијенаца на Спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци, 04. новембра.
Такође, током октобра, новембра и децембра биће реализовано низ других активности и догађаја: више научних конференција, промоција, концерата, изложби..., а цјелокупан програм манифестација можете пронаћи овдје.
Ректор Милан Матаруга и проректор Биљана Антуновић боравили у радној посјети Кини
Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга и проректор за међународну сарадњу проф. др Биљана Антуновић, боравили су у периоду од 10. до 15. октобра  у радној посјети Народној Републици Кини учествујући у низ активности  с циљем унапређења међународне сарадње и стварања повољнијих услова за наше наставнике, сараднике и студенте у међународној размјени.
Том приликом потписан је Споразум о сарадњи са партнерским универзитетом у Кини у оквиру активности на формирању Конфучијевог института при нашем Универзитету. Истоврeмено, представници нашег Универзитета су 12. и 13. октобра присуствовали Трећем састанку конзорцијума институција високог образовања 16 држава Jугоисточне Европе и Кине „16+1” одржаном у Пекингу. 
више...
VI-SEEM: Седми у низу пројекат ЕУ у којем учествује Електротехнички факултет УНИБЛ
Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци улази ових дана у другу годину учешћа у пројекту VI-SEEM, седмом у низу истраживачком пројекту у склопу  оквирних истраживачких програма Европске уније (раније FP, сада Програм Хоризонт 2020), које је ЕТФ УНБЛ реализовао у протеклих 11 година.
Ријеч је трогодишњем пројекту који има за циљ креирање јединственог виртуелног истраживачког окружења у Југоисточној Европи и источном Медитерану, у сврху омогућавања интердисциплинарне регионалне сарадње  у области бионаука, климатологије и дигиталног културног насљеђа. 
више...
Универзитет у Бањој Луци на 61. међународном сајму књига у Београду
Универзитет у Бањој Луци представио је своју издавачку дјелатност на 61. међународном београдском сајму књига одржаном од 23. до 30. октобра 2016. године. Своја најрепрезентативнија издања Универзитет је, као и претходних година, представио је на штанду Представништва Републике Српске у Србији, а презентовано је 16 научних и наставних публикација (са сваке организационе јединице по једна), објављених у посљедњих годину дана. више.
Одржани тринаести „Октобарски правнички дани“
У организацији Правног факултет Универзитета у Бањој Луци и Удружења правника Републике Српске 07. и 08. октобра 2016. године одржано је Тринаесто међународно савјетовања правника „Октобарски правнички дани“.  Скуп на тему „Изградња и функционисање правног система“, уприличен на Правом факултету, окупио је, као и претходних година, више стотина правних стручњака из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Македоније, Аустрије, Француске, Црне Горе и Мађарске, а на њему је поднесено 90 реферата. више...
Пета међународна научна конференција REDETE 2016
Економски факултет Универзитета у Бањој Луци у сарадњи са Економским факултетом Универзитета у Београду организовао је од 28. до 30. октобра 2016. године пету међународну научну конференцију REDETE 2016 (Researching Economic Development and Entrepreneurship in Transition Economies).
Конференција REDETE једна је о најзначајнијих  међународних научних економских конференција у овом дијелу Европе, а препознатљива је по томе што из године у годину окупља најеминентнијe научнике и истраживаче чији је фокус интерeсовања  економски развој и предузетништво у транзиционим привредама, као и по томе  што скуп нуди научно утемељена  рјешења конкретних проблема у наведеној области. 
Више информација о конференцији REDETE 2016 можете пронаћи на интернет страници конференције www.redete.org.
Депоновани  први узорци из колекције банке гена у Глобални сјеменски трезор у Свалбарду
Институт за генетичке ресурсе  Универзитета у Бањој Луци је 18. 10. 2016. године депоновао своје прве узорке из колекције банке гена у Глобални сјеменски трезор Свалбард (Норвешка, лоциран 1300 км од поларног круга, а у којем се материјала чува у природним условима  сталног леда. 
Укупно ће у Глобални сјеменски трезор бити послано  326 принова, чиме ће Институт за генетичке ресурсе УНБЛ испунити једну од основних обавеза осигурања биљних генетичких ресурса за садашње и будуће генерације. 
више...
Дан Пољопривредног факултету УНБЛ обиљежен свечаном додјелом диплома
Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци обиљежио је 10. октобра 2016. године 24 године постојања и успјешног рада свечаном додјелом диплома за 83 дипломирана инжењера пољопривреде и 8 магистара и мастера пољопривредних наука.
Свечаност додјеле диплома истовремено је била прилика да се најбољим студентима на првом и другом циклусу студија, Дајани Василић и Драгослави Бјелошевић уруче награде.
више...
Сва права задржава © 2016 Универзитет у Бањој Луци
 
 
Email Marketing Powered by Mailchimp