Copy
View this email in your browser "If you think you're enlightened, go spend a week with your family", Ram Das. Hoe we het hart kunnen bevrijden van oude patronen voor meer vrede in de familie.
Share
Tweet
Forward
Share
+1

Vrede in de Familie

Beste mensen, beste vrienden,

Deze periode is voor velen van ons een periode waarin familie een grote rol speelt; door aanwezigheid of door afwezigheid. Het is een tijd van het jaar waarin alle relaties en alle daarmee gepaard gaande gevoelens vaak wat meer aan de oppervlakte komen drijven. Liefdes worden meer gevierd, eenzaamheid wordt intenser beleefd, afwezigen worden meer gemist, lichtpuntjes gloeien nog meer op en familiepatronen zorgen dat we in 'groeven' terecht komen, waarvan we dachten dat we die nu toch eindelijk achter ons hadden gelaten. Ken jij dat ook ?

 

Wat als er weinig vrede is in jouw familie ...

In verschillende contemplatieve tradities worden hartkwaliteiten van vergeving en verzoening geoefend door bewust een intentie van goede wil in het hart wakker te maken; ook ten opzichte van familieleden die ons verdriet of pijn hebben gebracht. Immers zoals Nelson Mandela al zei: "Het koesteren van wrok is als het bereiden van een gifbeker voor een ander en deze zelf opdrinken."
Niets zo bevrijdend en heilzaam als het transformeren van wrok, verwijt en schuld naar vergeving. Tegelijkertijd lijkt dit soms zo'n onmogelijke opgave. We houden liever vast aan deze onheilzame emoties dan dat we de pijn en het verdriet die er vaak onderliggen écht gaan voelen. We hadden zo graag dat het anders was geweest... Het vraagt moed en vertrouwen om het proces van aanvaarding aan te gaan. Het ontwikkelen van mindfulness en compassie zijn daarbij behulpzaam. 

Iedereen, ook elk familielid, draagt zijn eigen pijn en onvermogen met zich mee, zoals ook elk persoon zijn (verborgen) schoonheid en kwaliteiten met zich meedraagt. Wanneer we ons hart kunnen openen voor het leed van de ander en kunnen zien hoe dit leed ook weer lijden veroorzaakt bij die persoon en bij de mensen om hem/haar heen, kan er ruimte komen voor medeleven. Niemand kiest er vrijwillig voor om te lijden: soms is het onvermogen, soms is het gebrek aan alternatief, soms is het angst om lijden los te laten. 

Zelfs als we niet met de ander kunnen of willen praten, kunnen we oefenen met vergeving en compassie door steeds opnieuw de goede intentie in ons hart wakker te maken. Dit doen we door de ander en onszelf het goede toe te wensen. En als je daar nog niet aan toe bent; wens jezelf dan toe dat je ooit zal kunnen vergeven. Dit bevordert herstel en opent deuren naar een vredigere wereld. We planten als het ware zaadjes in ons hart. 


Ik wens jou en de jouwen hele lichte feestdagen en een mindful, compassievol en liefdevol 2019!!!


Hartelijke groet, Barbara Doeleman-van Veldhoven
 


Verzoeningsmeditatie

Voordat je deze meditatie gaat doen, wil ik onder je aandacht brengen dat het er niet om gaat dat je hiermee persoonlijk alle moeilijkheden in jouw familie moet herstellen. Je traint compassie in jouw hart; compassie voor jezelf en voor anderen. Dit geeft meer harmonie in jouw hart en dat helpt bij het maken van wijze beslissingen; ook als dat betekent om de mensen te mijden die jou gekwetst hebben. Je cultiveert met deze meditatie het vermogen tot verzoening met het leven. Ongeacht de uitkomst.

Ga in een gemakkelijke houding zitten en verzacht je lichaam op elke uitademing.  Neem een vriendelijke blik aan in de ogen en het begin van een glimlach in de mond.  Laat een persoon uit jouw familie in je aandacht opkomen die jou -gewild of ongewild- verdriet heeft gedaan of heeft gekwetst. 

Lees de volgende zinnen en maak de intentie erachter wakker, terwijl je ze in stilte of hardop uitspreekt naar de persoon die je in je aandacht hebt:

Voor alle momenten dat jij mij pijn hebt gedaan, in de steek hebt gelaten of tekort hebt gedaan.
In gedachte, in woorden of in daden
Bewust of onbewust
Dat ik jou maar mag vergeven
Dat ik jou mag toestaan imperfect te zijn
Dat ik jou maar mag vergeven
En als ik jou niet kan vergeven op dit moment
Dat ik je dan maar in de toekomst mag vergeven.

Share
Tweet
Forward
Share
+1
Mindfulnesstraining: Dé 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR) om een stevige basis te leggen voor meer aandachtig leven en om meer veerkracht ten aanzien van stress te ontwikkelen. Start dinsdagavond 2 april in Baarn.  Wordt vergoed door meeste zorgverzekeraars. Wil jij weten hoe andere mensen deze training hebben ervaren? Komt in aanmerking voor persoonlijk budget van werkgever.  Meer info.
Inschrijven.
Stiltedag woensdag 10 april Op één van de mooiste locaties van Nederland mag jij mee op reis naar de Stilte. De dag bestaat uit geleide meditaties, milde yoga-oefeningen en stiltewandelingen in de prachtige natuur.
De dag duurt van 9.45-16.45 uur. Je krijgt een biologisch dynamische lunch op het landgoed.
De kosten zijn €82,50. 
Er zijn beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in.
Mindfulnesstraining huisartsen en medisch specialisten: In een tijd, waarin de gezondheidszorg onder grote druk staat en de overbelasting van de professionals die de zorg moeten leveren ongekende vormen aanneemt, blijkt mindfulness heel waardevol te zijn. Training van mindfulness draagt bij aan balans, stressveerkracht en tevredenheid over je werk. De 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR) die ten grondslag ligt aan deze bijscholing is evidence based. Geaccrediteerd met 8 punten ABC 1 Cluster. I.s.m. Academie Medisch Specialisten. Start vrijdagochtend 12 april. 
Inschrijven.
Ingesproken meditaties:  Op de gratis app 'Insighttimer' vind je door Barbara ingesproken geleide meditaties. Dit geeft jou de mogelijkheid om ook op reis te oefenen. "Wherever you go, there you are." :-)
BFC Mindfulness & Compassie
Voor de volledige agenda: AGENDA
Voor Mindfulness in Organisaties: MIND YOUR ORGANISATION
Voor Zorgprofessionals: ZORGPROFESSIONALS
3-daagse bijscholing in november: COMPASSIEVOL MEDISCH LEIDERSCHAP I.S.M. AMS
 
Wist jij dat je BFC Mindfulness & Compassie| Be Free and Connected kan volgen op Facebook / LinkedIn? Door op onderstaande knoppen te drukken kom je bij de betreffende pagina's uit:
Copyright © 2018 BFC Mindfulness & Compassie | Be Free and Connected, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp