Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018
Erfgoecel Denderland wil iedereen prettige feesten en een mooi 2019 wensen! Van 24 tot 26/12 en van 31/12 tot 2/1/19 zitten we volledig in de huiselijke eindejaarssfeer en zullen dus niet bereikbaar zijn.
PROJECTEN 2019-2020
 
We hebben heel wat in petto voor de komende twee jaar! 
 • Sinte Merten op ne stok - Wie-e ni geiven, wie-e ni geiven - Sinte Merten op ne stok - Wie ni geiven, ropt a op! Je kan het al raden; Sint-Maarten zal heel wat aandacht krijgen. Binnen dit project willen we vooral de traditionele elementen van dit kinderfeest terug in de verf zetten.
 • Waar men gaat langs denderlandse wegen komt men Spoor & Dender tegen. De ontwikkeling van de spoorwegen, de veranderende loop van de Dender, de industrie langs beide. Dit alles zal uitgebreid aan bod komen in dit project.
 • Hallelujah, het religieuze erfgoed krijgt in 2019-2020 zijn verdiende plaats in de zon. De laatste jaren inventariseerden de vrijwilligers al heel wat religieus erfgoed uit onze regio, nu zullen we er ook mee naar buiten komen!
ERFGOEDCEL DENDERLAND ONDERSTEUNT

Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door inspirerende en gemeenschapsvormende projecten financieel te helpen. Deze projecten zullen in 2019 een financieel duwtje in de rug krijgen:
 • Stadsspel voor amateurdetectives: Schotte en de Rechtvaardige Rechters - VZW De Scriptomanen
 • 60 jaar Vrije Basisschool Herdersem - Vrije Basisschool Herdersem
 • Lezing: Het patrimonium van Visj - Forum Aalst Historiek
 • Een toekomst voor ons verleden - Heemkundige Kring Erpe-Mere
 • Aalst in de Groote Oorlog, toen en nu - Stadsarchief Aalst
 • Sagen en legenden uit Denderland - Storytellers
 • Streekproductentocht “Hop op ’t dorp" - Pasar De Faluintjes
 • Klinkend erfgoed - Erfgoedraad Ninove
 • Atelier Rechteroever: Rezzekes op de Moorselbaan - SMI Moorselbaan
 • Erfgoeddag in Denderleeuw - Commissie Patrimonium
 • 100 jaar Mesen in Lede - Culturele Raad Lede
 • #M Beeld van Liefde - VZW Processiecomité Lede
 • Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het? Oude en hedendaagse ambachten in en rond de Sint-Martinuskerk - Kerkfabriek Sint-Martinus
 • Brochure machinepark VVV - VVV De Faluintjesstreek vzw
Meer weten over de inhoud van deze projecten? Alle info vind je hier
VELE HANDEN: DE EINDMEET IS IN ZICHT
 
Begin maart lanceerden we ons 'Vele handen' project. Hiermee willen we 19e-eeuwse bevolkingsregisters uit de gemeentearchieven van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove raadpleegbaar en doorzoekbaar maken voor het publiek via de regionale erfgoedbank MADEinDENDERLAND.be. Een voorouder terugvinden wordt dan een fluitje van een cent!

Een goede tien maanden na de lancering is 81 % van de bevolkingsregisters reeds ingevoerd. Dat gaat goed vooruit! Ook jij kan van thuis uit meehelpen aan dit project. Je voert dan online een beperkt aantal velden uit de bevolkingsregisters in een systeem in. Kijk snel hier hoe je kan deelnemen.
TWEE MEESTER-LEERLING TRAJECTEN GESELECTEERD VOOR SUBSIDIËRING

Minister Sven Gatz lanceerde in mei een nieuwe subsidie waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wil ondersteunen. Het kan hierbij gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde podiumkunsten. De subsidie richt zich op vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer willen nemen om hem of haar de knepen van het vak te leren. Een echt meester-leerling traject dus.
 
In de regio Denderland dienden maar liefst 7 meesters of leerlingen een subsidieaanvraag in. Vorige week maakte de minister bekend dat daarvan twee meester-leerling trajecten werden uitgekozen. 
 
Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele zullen ervoor zorgen dat de traditie van het artisanaal borduren verder zal leven. Menig Aalstenaar kent de weg naar Anita wanneer ze op zoek zijn naar kwalitatief hoogstaand borduurwerk. Ze ontwerpt en borduurt ook al meer dan 20 jaar de emblemen op het kostuum van Prins Carnaval Aalst en Prins Arend Carnaval in Aalst.
 
Alfons Temmerman zal het vakmanschap van de hopteelt doorgeven aan Diederik Van Damme, Mathias Morlion en Pieter-Jan Morlion. De streek rond Aalst is van oudsher een gekende hopregio. Alfons Temmerman is een pionier in het telen van biologische hop en één van de weinig overgebleven hopboeren uit de regio.
 
De dienst Toerisme & Erfgoed van de stad Aalst, Erfgoedcel Denderland, Projectvereniging Hoperfgoed en andere partners hebben de aanvraag van deze trajecten begeleid en zullen in de komende jaren ervoor zorgen dat ze voldoende gedocumenteerd worden, o.a. met fotoreportages en mini documentaires.

ERFGOEDDAG 2019: HOE MAAKT U HET?

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen dus. 
 
Doet u graag mee aan Erfgoeddag, heeft u zelf al een idee maar weet u niet hoe u uw activiteit kan indienen? Bent u niet helemaal zeker of de activiteit die u voor ogen hebt past binnen het thema? Heeft u algemene vragen of wilt u extra advies? Schrijf dan samen met Erfgoedcel Denderland uw activiteit in.

Je activiteiten registreren kan tot en met 11 januari 2019. Erfgoedcel Denderland helpt je hiermee graag op weg.  Aarzel dus niet om ons te contacteren!

Op vrijdag 7 december gaf het CRKC op onze vraag een workshop 'materialen en technieken herkennen' aan de vrijwilligers die meehelpen in ons religieus erfgoed project. De Sint-Martinuskerk te Lede was de ideale locatie. 
Op vrijdag 14 december organiseerde Erfgoedcel Denderland een heus kerstfeest in ontmoetingshuis De Palaver in Denderleeuw. We mochten erfgoedgeïnteresseerden uit de hele regio verwelkomen voor een hapje en een drankje. Geschiedkundige vereniging het Land van Aalst stelde haar digitale bibliografie voor, die ter beschikking wordt gesteld via MADEinDENDERLAND.be. De bibliografie geeft een overzicht van alle publicaties tussen 1988 en 2016 die verschenen over het historische Land van Aalst. Hierdoor vind je via onze erfgoedbank meteen een publicatie terug. Tenslotte werden ook de vele vrijwilligers van Erfgoedcel Denderland bedankt met een boekenbon. Hun tomeloze inzet zorgt er mede voor dat het erfgoed uit de regio aan volgende generaties doorgegeven kan worden.

Naast gefeest werd er ook gewerkt. Op het jaarlijkse heemkundige overleg kwamen erfgoedorganisaties uit de hele regio samen om te overleggen over uitdagingen zoals behoud en beheer, publieksontsluiting en digitalisering.
 
We hopen dat we 2019 een even boeiend erfgoedjaar wordt als 2018!
SINT-CHRISTOFFELKERK POLLARE

Pollare ... waar de sterre bleef stille staan!

Naar jaarlijkse traditie wordt de Sint-Christoffelkerk van Pollare omgetoverd tot een echte kerstkerk. Er bestaat geen betere manier om de kerstsfeer te beleven dan zich volop te laten onderdompelen in de kerststallententoonstelling en de kerstliederen. De tentoonstelling kan je bezoeken tot zondag 30 december. Kerstliederen worden o.a. gebracht door het Sint-Gertrudiskoor van Appelterre-Eichem. Alle praktische info kan je hier vinden. 
FAMILIEKUNDE VLAANDEREN - REGIO AALST

Consultatienamiddag familiekunde

Iedereen die voor zijn stamboom of familiegeschiedenis opzoekingen wil doen in de Denderstreek kan terecht bij Familiekunde Vlaanderen - afdeling Aalst voor hun uitgebreide bibliotheek en diverse digitale databanken. Wie hulp nodig heeft om de weg te vinden in al die informatie, helpen ze met plezier verder op zaterdag 22 december. Meer info

DIENST VRIJE TIJD, COMMISSIE PATRIMONIUM EN HEEMKUNDIGE KRING IDDERGEM

Sint-Antoniuskermis Iddergem 

Op 17 januari vieren we jaarlijks het naamfeest van de heilige Antonius. De inwoners van Iddergem weten dan wat hen te doen staat: op zondag 20 januari tegen 10.30 uur afzakken naar het dorpsplein waar Gerrit Borreman zijn opwachting maakt.

Deze volksfiguur is dan opnieuw van de partij voor de verkoop van een varkenskop. Wie er de voorbije jaren bij was, weet dat hij het publiek daarbij volledig op zijn hand krijgt. Met tal van kwinkslagen deelt hij prikjes uit aan de plaatselijke notabelen en dorpsfiguren.
 
Gerrit wordt muzikaal bijgestaan door de muzikanten van BA-1. Ondertussen verkoopt de heemkundige kring van Iddergem vlaai, jenever en sirooptabletten. Ook de CD ‘Eregem zingt’ is ter plaatse te koop. De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.

SINT-MARTINUSKERK & STAD AALST 

Ontmoeting met de restaurateurs

Nu het vooronderzoek naar het Laatste Oordeel en de restauratie van de sacramentstoren zijn afgelopen, zijn de restaurateurs klaar om hierover een woordje uitleg te geven. In het bijzijn van Geert Van der Snickt, erfgoedwetenschapper en docent aan de Universiteit Antwerpen, zullen Estelle De Groote en Camille De Clercq van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium meer duiding geven bij deze twee kunstwerken op donderdag 31 januari in de Sint-Martinuskerk Aalst. Alle praktische info vind je hier.

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE

Foto's en verhalen Erondegem gezocht

De heemkundige kring van Erpe-Mere is op zoek naar foto's en verhalen over de gemeenteschool, oud- gemeentehuis en ontmoetingscentrum van Erondegem. In 2017 ging dit gebouw tegen de grond. Ging je er naar school?  Ben je er getrouwd of ging je al eens naar een feestje in de polyvalente zaal? Heb je nog een oude klasfoto of ander beeldmateriaal liggen? Neem dan contact op met de heemkundige kring.

DAVIDSFONDS ACADEMIE - CC DE PLOMBLOM NINOVE

De grote politieke verhalen in Europa. Liberalisme, conservatisme, socialisme en christendemocratie

De Franse Revolutie was een van de grootste politieke omwentelingen uit de Europese geschiedenis. Ze vormde ook de belangrijkste voedingsbodem voor de grote politieke ideologieën die daarna in West-Europa vorm kregen. Liberalisme en socialisme lieten zich inspireren door de vrijheids- en gelijkheidsidealen van de Franse Revolutie. Conservatisme en christendemocratie kantten zich veeleer tegen de radicale breuk met het ancien régime.

Emiel Lamberts plaatst in deze cursus de vier grote politieke stromingen naast elkaar. Hij gaat dieper in op hun ideologische invulling, schetst hun historische ontwikkeling en gaat na wat hun impact is op de West-Europese politieke ordening. Daarbij toont hij ook hoe die stromingen elkaar hebben beïnvloed. Meer info.

MUSEUMPAS
Ken je de museumpas al? Met 1 pas kan je liefst 126 musea en bijhorende tentoonstellingen in België bezoeken. Betaal één keer €50 en bezoek een jaar lang alle deelnemende musea. Wanneer je wil en zo vaak je wil. Als dat geen ideaal kerstcadeau is!
SAX FOR PAX
Saxofoonbouwer Adolphe Sax & Cie komt met een origineel project voor de dag n.a.v. de 100-jarige herdenking van WO I.

Met 'Sax for Pax' wil het bedrijf een limited edition van 193 saxofoons vervaardigen uit omgesmolten granaathulzen van de Eerste Wereldoorlog. Granaathulzen zijn gemaakt uit messing, het basismateriaal voor saxofoons. Ze zetten een nationale actie op poten gezet om zo'n granaathulzen in te zamelen. Die worden dan in een gespecialiseerd bedrijf gerecycleerd en omgesmolten tot nieuw plaatmateriaal. Er komt onder andere een speciale gravure op de saxofoon, die refereert aan enkele bekende relicten van de Eerste Wereldoorlog in ons land. Enkele saxofoons zullen worden verkocht voor een goed doel.

Heb je thuis nog oude granaathulzen? Breng ze dan voor 15 januari 2019 binnen in een inzamelpunt. In onze regio kan je alvast terecht bij de Dienst Cultuur Ninove. 
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp