Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2018
REUZEN IN DENDERLAND
 
Reuzen zijn een deel van onze Vlaamse tradities. Samen met stad Ninove en VVV-Ninove vzw zet Erfgoedcel Denderland de reuzen uit Denderland en de bijhorende tradities in de kijker op zondag 16 september.

In de voormiddag verzamelen we in de Hospitaalkapel voor een lezing over de reuzencultuur in Vlaanderen en worden de reuzen uit Denderland en hun verhalen voorgesteld aan het publiek. De aanwezige reuzenverenigingen ondertekenen dan ook het erfgoedzorgplan van Reuzen in Vlaanderen vzw en worden zo toegevoegd aan de lijst van erkende reuzen. In de namiddag verbroederen de reuzen uit de Denderende steden Aalst en Ninove tijdens een reuzenstoet. Hier vind je meer info en kan je inschrijven voor de lezing.
DIALECT IN DENDERLAND

TENTOONSTELLING
De rondreizende tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’ strijkt binnenkort neer op haar eerste locatie. In deze tentoonstelling kom je meer te weten over de dialecten uit de regio. Denderland is immers zeer interessant door zijn ligging; pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten. Taalfenomenen als mouillering, de dialectfilmpjes van alle deelgemeenten, een interactieve quiz en lokale uitdrukkingen komen allemaal aan bod. Van 3 tot 29 september kan je de tentoonstelling bezoeken in de bibliotheek van Erpe-Mere.

DIALECTVERKIEZINGEN
Op dit moment lopen er maar liefst 3 dialectverkiezingen in onze regio: in Aalst, Erpe-Mere en Lede is men op zoek naar het mooiste lokale dialectwoord. Voor de verkiezing in Aalst kan je tot 26 augustus een voorstel indienen, bij Erpe-Mere is dit tot 31 augustus. In Lede heb je nog tijd tot en met 9 september. Daarna volgt dan telkens een selectieronde, gevolgd door een publieke stemming.

NINOOFS DIALECTWOORDENBOEK
Eind dit jaar verschijnt het nieuwe Ninoofse dialectwoordenboek. In 2000 werd het eerste woordenboek ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ uitgebracht, maar al snel bleek dat het werk nog niet af was. Het nieuwe boek bevat niet enkel 5500 lokale dialectwoorden, maar ook recepten, Nienofse volks- en kinderliedjes, aftelrijmpjes, cartoons en 1300 typische uitdrukkingen en zegswijzen. Tot 30 september kun je voorintekenen. Meer info
 
Tijdens het 'Jaar van het dialect' wil Erfgoedcel Denderland de volkstaal documenteren en in de kijker zetten. Hiertoe lopen verschillende initiatieven. Uitgebreide info vind je hier
GEZOCHT: VERHALEN EN BEELDEN OVER “KAFFEIKEN IN, KAFFEIKEN OIT”
 
Samen met het DAK (Dokumentatiecentrum Aalst Karnaval) zijn we op zoek naar afbeeldingen en verhalen over het vieren van Carnaval in de cafés van Aalst.

Heb jij nog oude foto’s van je stamcafé tijdens Carnaval? Ken jij nog een anekdote of straf verhaal uit één van de echte carnavalscafés? Laat van je horen en breng je verhalen en afbeeldingen mee naar de stand van het DAK op de Carnavalsbeurs (22 en 23 september), waar Erfgoedcel Denderland meteen je afbeeldingen inscant en je verhalen registreert. Misschien wordt jouw afbeelding of verhaal wel bewaard voor het nageslacht op onze erfgoedbank.
Op vrijdag 17 augustus legde Sophie van het Departement Cultuur, Jeugd & Media uit hoe je een beurs kan aanvragen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject. Wie geïnteresseerd is kan nog tot en met zaterdag 15 september een beurs aanvragen. Meer info.

STAD NINOVE & KERKFABRIEK SINT-ANTONIUS VAN PADUA VAN LEBEKE

'Toer der torens' tentoonstelling


'Toer der Torens' doet in september Lebeke aan. Deze reizende tentoonstelling toont kunstvoorwerpen en erfgoedobjecten uit de Ninoofse dorpen en parochies. ‘Toer der Torens’ houdt telkens halt in een kerk van de parochie Ninove. Men kiest voor kerken van kleinere of wat perifere deelgemeenten of voor kerken waarvan de geschiedenis en het erfgoed minder bekend of nog te weinig verteld is. Deze keer wordt de collectie van Stad Ninove aangevuld met het lokale erfgoed uit Lebeke

Je kan de tentoonstelling bezoeken op zaterdag 8 en zondag 9 september telkens van 14 tot 17 uur in de Sint-Antonius van Paduakerk van Lebeke (Kerkstraat). Ga zeker eens kijken!

'T GASTHUYS - STEDELIJK MUSEUM AALST

Dossiertentoonstelling: 'De Klauwaerts'


Balboogschuttersvereniging 'De Klauwaerts' vierde in 2017 haar 150-jarig bestaan. Aan de stad schonk ze toen historische documenten en attributen: oude trofeeën, geschriften en het stichtingsschilderij. Deze dossiertentoonstelling toont de mooiste en interessantste objecten uit die schenking.

Zo'n opmerkelijk voorwerp is de eerste ‘braak’, een stoffen collier met onderaan een metalen koninklijk vogeltje dat werd gedragen door de persoon die het koningschieten won. Schutters schoten naar een houten vogel die met de hand gemaakt en versierd was door de vorige koning. Het was een hele eer om deze braak te dragen. De tentoonstelling loopt van 4 tot 30 september 2018.

DE 11 NOVEMBER VRIENDENKRING & CULTURELE RAAD LEDE

Lezing W.O. I door Walter De Swaef


Na een loopbaan als leraar geschiedenis verdiepte historicus Walter De Swaef zich in de lokale gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij publiceerde daarover in de voorbije jaren een boek en een twintigtal uitgebreide artikels. Een interessant aspect van zijn onderzoek is de bestudering van ongekend en voor de streek uniek foto- en filmmateriaal uit 1914. Ook in zijn lezing maakt hij daar uitgebreid gebruik van.
 
Verder zal hij het hebben over de Duitse verovering van Aalst en omliggende gemeenten, een straf voorbeeld van 'fake news', de terechtstelling van Ledenaar Victor De Pauw en het vermeende verblijf van de Duitse keizer in Lede. Deze lezing gaat door op woensdag 26 september om 20 uur in GC De Volkskring. De lezing is gratis. Meer info en inschrijven.

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE

Erfgoedwandeling door Erondegem


Wie nader wil kennismaken met Erondegem, een deelgemeente van Erpe-Mere, is welkom op de erfgoedwandeling van de Heemkundige Kring op zondag 23 september. Het vertrek is voorzien om 14 uur op het dorp van Erondegem. De wandeling gaat in een wijde cirkel rond het centrum.

Onderweg maken we kennis met een aantal grote en kleine monumenten en houden we halt op enkele plaatsen met een historische betekenis. De bestuursleden van de heemkundige kring geven ter plekke uitleg. We wandelen in een rustig tempo circa 7 km. Het parcours maakt wandelen met kinderwagens wel moeilijk. Inschrijven is niet nodig.

SINT-MARTINUSKERK AALST

'The museum of the moon'


Een verlichte maan met een diameter van 7 meter die levensecht lijkt dankzij gedetailleerde NASA afbeeldingen van het maanoppervlak. ‘The Museum of the Moon’ van Luke Jerram maakt indruk! De maan is gebouwd op een schaal van 1:500 000. Elke centimeter van het kunstwerk, dat vanbinnen uit verlicht wordt, vertegenwoordigt 5 km van het maanoppervlak. Je kan de maan gratis bezichtigen t.e.m. Open Monumentendag (9 september).

OPEN MONUMENTENDAG

Open monumentendag is ondertussen aan zijn 30ste editie toe. Het recept is bekend: op de 2de zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. In Denderland kan je o.a. het Manchestergebouw bezoeken (Aalst), meer te weten komen over het verkleuren van bomen in de Geelstervallei (Lede), de Ratmolen voor de allereerste keer verkennen (Erpe-Mere) of een interessante archeologische opgraving bezoeken (Ninove). Alle activiteiten in de regio vind je hier. Afspraak op zondag 9 september.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp