Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF MEI 2018
'VELE HANDEN' PROJECT SCHIET UIT DE STARTBLOKKEN!

Begin maart lanceerden we ons 'Vele handen' project. Hiermee willen we 19e-eeuwse bevolkingsregisters uit de gemeentearchieven van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove raadpleegbaar en doorzoekbaar maken voor het publiek via de regionale erfgoedbank MADEinDENDERLAND.be. Een voorouder terugvinden wordt dan een fluitje van een cent!

Een goede twee maanden na de lancering is 23 % van de bevolkingsregisters reeds ingevoerd. Dat gaat goed vooruit! Ook jij kan van thuis uit meehelpen aan dit project. Je voert dan online een beperkt aantal velden uit de bevolkingsregisters in een systeem in. Kijk snel hier hoe je kan deelnemen.
IMMATERIEEL ERFGOED OP MADEinDENDERLAND.BE
 
De laatste weken waren we druk in de weer met het aanvullen van de MADEinDENDERLAND erfgoedbank. In 2017 lieten we een professionele fotografe reportages maken over kenmerkend immaterieel erfgoed in onze regio.

Nu voegen we deze beelden systematisch toe aan de erfgoedbank, met een korte informatieve tekst erbij. Zo werden al foto's over Reuzen in Denderland, de Hoppluk, de Hopfeesten in Meldert, de Wegom in Denderwindeke, de Paardenommegang in Mere en de Autowijding in Pollare toegevoegd. Alle foto's met bijhorende uitleg kan je hier vinden. De komende weken blijven we nieuwe beelden toevoegen!

 
KLAAR VOOR DE GDPR

Op 25 mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), vooral bekend als GDPR, van kracht. Deze wetgeving stelt de privacy van de burger in Europa centraal. Commerciële en niet-commerciële organisaties krijgen strengere regels opgelegd over het gebruik van en de omgang met persoonsgegevens.

Erfgoedcel Denderland neemt uw privacy serieus. Daarom hebben wij een nieuwe privacyverklaring opgesteld waarin staat hoe en waarom we uw persoonsgegevens gebruiken. Verder hebben wij d.m.v. een dataregister in kaart gebracht in welke processen en waar we persoonsgegevens gebruiken en bewaren. Om zo te zien hoe we deze gegevens het best kunnen beveiligen. Tot slot kunnen wij meegeven dat we steeds openstaan voor vragen i.v.m. gebruik van persoonsgegevens.

DIALECT IN DENDERLAND: SCHOONSTE DIALECTWOORD VAN NINOVE
 
Aangezien dialect heel broos immaterieel erfgoed is wil Erfgoedcel Denderland de waarde hiervan in 2018 met diverse projecten in de verf zetten. In Ninove ging men op zoek naar 'het schoonste dialectwoord van Groot-Ninove'. Iedere inwoner kon in april in een echt stemhokje stemmen voor een van de tien geselecteerde woorden. Bijna 1.200 Ninovieters kozen hun favoriete dialectwoord. Op Erfgoeddag werd het winnende woord bekendgemaakt: voortaan staat 'vazjelink' bekend als het schoonste woord van de stad. Voor wie dit dialectwoord niet kent, 'vazjelink' betekent vezels als gevolg van uitrafelen.
ERFGOEDDAG: KIEZEN

Zondag 22 april was er maar één voor de hand liggende keuze: Erfgoeddag. Het aanbod in Denderland kwam in de vorige nieuwsbrief al uitgebreid aan bod. De 9 activiteiten die op Erfgoeddag zelf plaatsvonden trokken maar liefst 2600 bezoekers. We kunnen dus spreken van een geslaagde editie! Alle foto's vind je hier.

De scandag over de Pikkeling in de orangerie van het Waterkasteel van Moorsel bracht heel wat geïnteresseerden op de been. Een vijfentwintigtal collecties werd gedigitaliseerd op de dag zelf. Wie nog foto’s, materialen of verhalen over het verleden van De Pikkeling heeft mag zeker contact opnemen met ons.

Tot slot kijken we ook al eens vooruit naar de volgende Erfgoeddag. Deze gaat door op zondag 28 april 2019 en heeft als slogan: "hoe maakt u het". Het centrale thema ‘Vakmanschap en ambachtelijke vaardigheden’ biedt vele mogelijkheden. Wordt vervolgd!

STEDELIJK MUSEUM - STADSARCHIEF AALST

Het DNA van Aalst, een stadsgeschiedenis in 100 objecten

Naar aanleiding van de DNAalst tentoonstelling brengen ‘t Gasthuys - Stedelijk Museum en het Stadsarchief het rijkelijk geïllustreerde boek ‘Het DNA van Aalst, een stadsgeschiedenis in 100 objecten’ uit. Niet enkel voorwerpen komen aan bod, ook stadsgezichten, gebouwen en een aantal markante historische bedrijven. Verder ontbreken ook het verenigingsleven en een aantal markante Aalsterse figuren niet.

Het boek wordt voorgesteld op donderdag 31 mei om 20 uur in ’t Gasthuys door Luckas Van der Taelen die zelf 10 Aalsterse objecten kiest en er zijn eigen verhaal rond creëert. Meer info.

ERFGOEDRAAD - VVV NINOVE 

In de voetsporen van de Groote Oorlog

De erfgoedraad en VVV Ninove hebben een nieuwe stadswandeling ontwikkeld: ‘In de voetsporen van de Groote Oorlog’. De wandeling trekt niet alleen langs de bekende ijkpunten in het stadscentrum, maar vestigt ook de aandacht op tal van plekken waar een oorlogsweetje aan vasthangt of waar honderd jaar geleden ‘iets’ is gebeurd, bv. over het Sas van Pollare, over de molens.... Verder is er ook een brochure permanent beschikbaar voor wie de wandeling op eigen initiatief wil doen.

De wandelingen van ongeveer 5 kilometer worden geleid door een VVV-gids. Op zondag 27 mei gaat de eerste wandeling door. Daarna wordt deze wandeling ook nog eens georganiseerd op 24 juni, 20 september en 28 oktober. De afspraak is telkens om 14 uur aan de voormalige Sint-Theresiakerk.

FORUM AALST HISTORIEK

Het patrimonium van 'Visj'

Spreek over de familie 'De Vis' in Aalst en iedereen weet meteen over wie je het hebt. De jaarlijkse stadswandeling van Forum Historiek Aalst concentreert zich deze keer op deze bekende familie. Gidsen Jan Louies en David Goossens leiden je langsheen de eigendommen van de familie in het centrum van de stad en vertellen over de geschiedenis van de familie en hun patrimonium. 

Afspraak op zaterdag 16 juni om 14 uur aan de ingang van CC De Werf.

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE

Foto's en verhalen Erondegem gezocht

De heemkundige kring van Erpe-Mere is op zoek naar foto's en verhalen over de gemeenteschool, oud- gemeentehuis en ontmoetingscentrum van Erondegem. In 2017 ging dit gebouw tegen de grond. Ging je er naar school?  Ben je er getrouwd of ging je al eens naar een feestje in de polyvalente zaal? Heb je nog een oude klasfoto of ander beeldmateriaal liggen? Neem dan contact op met de heemkundige kring.

FAMILIEKUNDE VLAANDEREN - REGIO AALST

Archeologie buiten de Aalsterse stadsmuren

In Vlaanderen komen bij grote bouw- of wegenwerken regelmatig archeologische vondsten aan het licht. Stedelijke projecten krijgen vaak redelijk wat aandacht en de omwonenden en al wie in de buurt moet zijn ondervinden al eens hinder. Om de bevolking het belang van de opgravingen en de waarde van de vondsten te tonen organiseert men vaak tentoonstellingen en werfbezoeken. Voor de landelijke gebieden is dat minder het geval. Bart Cherretté van SOLVA komt daarom vertellen over de resultaten van recente opgravingen buiten de stadsmuren van Aalst. Wie er donderdag 7 juni bij wil zijn kan hier terecht voor alle info.

Ondersteuning voor vakmanschap in een meester-leerling-traject

Minister Gatz lanceert een nieuwe subsidie waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wil ondersteunen. Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit. Het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde podiumkunsten. De subsidie richt zich op vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer nemen en hem of haar de knepen van het vak leren. Alle informatie vind je hier

Wiki loves heritage

Met het initiatief Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen. Wiki Loves Heritage nodigt erfgoedbeheerders en -organisaties, erfgoedgemeenschappen en -liefhebbers, fotografen en Wikipedianen uit om samen erfgoed online te ontsluiten onder een vrije licentie. Op die manier kan iedereen de beelden gebruiken, op Wikipedia en daarbuiten. Zo bereiken we een breed en nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed. Wie interesse heeft om mee te helpen kan hier terecht voor meer info.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp