Copy
Erfgoedcel Denderland


ERFGOEDCEL DENDERLAND
 
ERFGOEDDAG 2018

KIEZEN voor erfgoed!

Op zondag 22 april 2018 ligt de keuze voor de hand: Erfgoeddag.
Het thema van Erfgoeddag 2018 is immers: KIEZEN. Aangezien er dit jaar lokale verkiezingen worden gehouden is dit op het eerste zicht een logisch vertrekpunt. Daarnaast wil Erfgoeddag echter ook oproepen om te kiezen voor cultureel erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijgehouden? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Hoe kunnen we ervoor kiezen om het lokale erfgoed in de kijker te zetten? Hieronder vind je een overzicht van alle Erfgoeddag activiteiten in Denderland. Alle activiteiten zijn zoals steeds gratis.

Programma Denderland

Tal van instellingen, organisaties en verenigingen in regio Denderland zetten op Erfgoeddag hun beste beentje voor. We kunnen jou dan ook een goedgevuld dagprogramma voorstellen. Alle informatie vind je hier. 

Een papieren brochure met alle Erfgoeddagactiviteiten kan je vinden bij de deelnemers, in bibliotheken, culturele centra en gemeentediensten … Vraag er zeker naar! Je kan ook altijd een papieren brochure aanvragen bij Erfgoedcel Denderland. De brochure is ook hier digitaal te bekijken.

AALST / 50 jaar oogstfeest De Pikkeling / Scandag

 

Naar aanleiding van 50 jaar Pikkeling in 2019 is er op Erfgoeddag een heuse scandag. VVV De Faluintjesstreek, Heemkundige Kring De Faluintjes en Erfgoedcel Denderland zijn op zoek naar bronnen over dit traditionele feest. Heb jij waardevolle foto’s, documenten of verhalen rond het verleden van de Pikkeling? Laat je beeld- of archiefmateriaal dan digitaliseren en je verhalen optekenen op Erfgoeddag! Meer info.

NINOVE / Toer der torens

 

Erfgoeddag 2018 is de start van de 'Toer der Torens' tentoonstelling in Ninove. Het gaat hier om een reizende tentoonstelling van erfgoedobjecten en kunstvoorwerpen in het bezit van de stad. Ze zal passeren in zes kerken van Ninove, met aftrap op Erfgoeddag in de Sint-Margrietkerk van Neigem.

De dienst cultuur, het stadsarchief en de erfgoedraad kiezen voor lokaal erfgoed door de basiscollectie in elke kerk aan te vullen met lokaal religieus erfgoed en private erfgoedobjecten uit het dorp. Meer info.

AALST / Horen, zien en kiezen. Erfgoedverhalen in de Sint-Martinuskerk

 

In de Sint-Martinuskerk focussen we tijdens Erfgoeddag op het immateriële erfgoed van de site. Bezoekers kunnen kiezen voor hun favoriete erfgoedverhaal: hoe Rubens in contact kwam met de hophandelaars en voor hen een groot altaarstuk maakte, hoe Daens vanop de preekstoel de gelovigen aansprak, hoe Dirk Martens ook na zijn dood nog geroemd werd ... Een beperkt aantal bezoekers kan zich ook inschrijven voor een exclusief bezoek aan de stellingen. Daar kan je het verhaal over de brand van 1947 horen. 

Met behulp van levensgrote, kartonnen figuren en bijhorende geluidsboxen word je als bezoeker doorheen de Sint-Martinuskerk geleid en krijg je bij elke figuur een bijhorend verhaal te horen. Meer info.

NINOVE / Schoonste dialectwoord van Ninove

 

Sji-sjimadam? Sjarlowie? Ne sjoekelieër va sjokkelat? Sinds Nieuwjaar 2018 zoekt Ninove naar het Schoonste Dialectwoord van Groot-Ninove, inclusief echte stemhokjes in het stadhuis en de bibliotheek. Op Erfgoeddag volgt de apotheose van de wedstrijd, met de quiz ‘Wie is de Beste Dialectklapper van Ninove?’. Daarna volgt de bekendmaking van het Schoonste Dialectwoord. Meer info.

LEDE / MarKiezen

 

De ruïne van het Markizaat wordt op Erfgoeddag voor de eerste keer opengesteld voor bezoekers! Loop net als de markies naar het park langs de grote trap, aanschouw de authentieke vloertegels en wandel door de oude salons en kelders.

Bovendien wordt dan ook het boek 'Het Kasteel van Lede' voorgesteld. In de namiddag komt Archeo Loco, het poppenspel van archeoloog Dré, langs voor de kinderen. Meer info.

NINOVE / Eigenzinnige keuze uit het Ninoofse erfgoed 

 

“Kiezen” is het thema van Erfgoeddag en dus ook van deze erfgoedwandeling. VVV Ninove kiest daarbij voor het Ninoofse erfgoed in de breedste zin van het woord. Een verrassende tocht door de stad met aandacht voor eigenzinnige erfgoedverhalen, historische figuren en markante anekdotes. Meer info.

AALST / De politieke geschiedenis van Moorsel

 

Op Erfgoeddag vertelt bestuurslid Fred Van Biesen van Heemkundige Kring De Faluintjes over de politieke geschiedenis van Moorsel. Hoe verliepen de verkiezingen in de 19e en 20e eeuw in Moorsel? Wat waren de gevolgen voor de lokale politiek? Na deze lezing heeft de Moorselse politiek geen geheimen meer voor jou!

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Lucie Moens. Na de voordracht wordt de aanwezigen een hapje en een drankje aangeboden. Meer info.

NINOVE / Binnen spelen, buiten spelen

 

Niets is zo tijdloos en universeel als spelen en speelgoed. Maar elk speelgoed vertelt ook een verhaal: over kind zijn en de tijd waarin je kind was, over jongens en meisjes, over rijk en arm.

De tentoonstelling 'Binnen spelen, Buiten spelen' reist spelenderwijs doorheen de tijd, van 1900 tot nu. Laat je verbazen, word nostalgisch en haal het kind in jezelf naar boven op Erfgoeddag. Via randanimatie zullen bezoekers worden aangemoedigd om hun favoriete speelgoed te kiezen en te beschrijven. Meer info.

AALST / DNAalst: over gemaakte en toekomstige keuzes

 

De DNAalst tentoonstelling in het Stedelijk Museum Aalst schakelt op Erfgoeddag 2018 een versnelling hoger! 

Er zijn niet alleen exclusieve rondleidingen, het Stedelijk Museum wil ook de mening van de bezoekers kennen. Welke thema’s zou jij graag eens aan bod zien? Wat is voor jou een meerwaarde? Meer info.

NINOVE / Kiezen: digitaal of op papier

 

Heemkring Okegem koos twee jaar geleden ervoor om het eigen materiaal digitaal ter beschikking te stellen voor het grote publiek. Het gaat hierbij om vroegere artikels uit hun tijdschrift 'Mededelingen' en ook een uitgebreide beeldbank met foto’s, bidprentjes en andere documenten.
 
De Heemkring zal deze keuze voor digitale ontsluiting komende zondag al toelichten en promoten. Bovendien leggen ze dan ook de basisprincipes van het stamboomonderzoek uit. OPGELET! Deze activiteit gaat niet door op Erfgoeddag zelf, maar een week vroeger. Meer info.

AALST / Gemeenteraadsverkiezingen in Hofstade

 

Hoe verliepen de gemeenteraadsverkiezingen in Hofstade? Hoe werden ze georganiseerd? Wie mocht stemmen en wie niet? Welke andere beperkingen waren er aanwezig? Hoe is dit geëvolueerd? Deze tentoonstelling van Heemkring Denderland tracht een antwoord te bieden op al deze vragen.

Tegelijkertijd vinden op dezelfde locatie de kasteelfeesten van Hofstade plaats. In het mooie kasteelpark worden dan tuin- en streekproducten aangeboden. OPGELET! Deze activiteit gaat niet door op Erfgoeddag zelf, maar een week later. Meer info.
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp