Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF JUNI 2018
JAAR VAN HET DIALECT

Ontdek 37 dialecten uit Denderland in maar liefst 77 filmpjes op MADEinDENDERLAND.be. En kom zo meer te weten over de konkers in Aalst, volksfiguren uit Denderleeuw, Vlekkemse sop uit Erpe-Mere, de Barrevoetsenhoek in Lede en de Wortelkrabbers uit Ninove. Je kan ook de dialecten vergelijken door opnames van de parabel van de verloren zoon te bekijken, een verhaal dat sinds de 19e eeuw wordt gebruikt bij dialectonderzoek. De filmpjes zullen in het najaar ook te zien zijn in de tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’ in de verschillende bibliotheken uit de regio.

Momenteel lopen er ook maar liefst 3 dialectverkiezingen: in Aalst, Erpe-Mere en Lede is men op zoek naar het mooiste lokale dialectwoord. Stemmen is voor later, op dit moment kan iedereen suggesties indienen. 

Tot slot krijgen 48 straten of pleinen in Aalst een bijkomend straatnaambord in het dialect. Enkele maanden geleden lanceerden we hiervoor een oproep, wat resulteerde in meer dan 200 inzendingen. Woensdag 27 juni kunnen we de eerste 13 dialectborden in het centrum inhuldigen met een geleide wandeling die op zoek gaat naar dialect in de stad.

Tijdens het 'Jaar van het dialect' wil Erfgoedcel Denderland de volkstaal documenteren en in de kijker zetten. Hiertoe lopen verschillende initiatieven. Uitgebreide info vind je hier
WINNAARS 'HET STRAFSTE SPORTERFGOED'
 
In het begin van het jaar organiseerden we de Facebookwedstrijd ‘Het Strafste sporterfgoed’, om de sportverenigingen er attent op te maken dat zij ook erfgoed bezitten. We nodigden alle actieve sportverenigingen uit ons werkingsgebied uit om deel te nemen aan de wedstrijd door een afbeelding uit hun archief in te zenden met een ‘straf’ verhaal.

De wedstrijd kende twee winnaars: voetbalclub Eendracht Aalst haalde de juryprijs binnen, krachtbalclub Osiris Aalst de publieksprijs. Deze clubs wonnen een uitvergroting van een foto uit hun archief en een sportieve erfgoedverrassing. De begeleiders van Eendracht Aalst genoten van een ontbijt bij De Bevoorrading, waarna balboogmaatschappij Sint-Servatius hen een initiatie balboogschieten gaf. Krachtbalclub Osiris Aalst zal hun prijs in juli in ontvangst nemen.
 
GOEDGEKEURDE PROJECTSUBSIDIES 
 
Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door inspirerende en gemeenschapsvormende projecten financieel te helpen. Deze projecten zullen in tweede helft van 2018 een financieel duwtje in de rug krijgen:
  • 100 jaar WO1: tentoonstelling bevrijding en bevrijdingsbal - Commissie Patrimonium en Heemkundige Kring Iddergem
  • Stadswandeling 'Het patrimonium van Visj' - Forum Aalst Historiek
  • Publicatie 75 jaar KVC Jong Lede - KVC Jong Lede
  • Tentoonstelling 25 jaar Wallo - Heemkundige Kring Wallo
  • Lichtjes met Sint-Maarten - Gezinsbond Herdersem
  • Wandeling Open Monumentendag - VVAK
  • Themanummer Daens Vandaag: huldigingsjaar Pieter Daens - Priester Daensfonds
  • Lezingen jaarboekvoorstelling - Heemkundige Kring de Faluintjes
  • Stadswandeling 'In de voetsporen van de Groote Oorlog' - dienst cultuur en evenementen Ninove
Meer informatie over de projecten vind je hier
Verder is er ook een subsidie voor periodieke erfgoedpublicaties. Sinds mei 2018 is het reglement hiervoor aangepast, waardoor niet enkel gedrukte publicaties subsidies kunnen krijgen, maar ook digitale periodieke erfgoedpublicaties. Ook de aanvraagformulieren zijn vernieuwd. Alle info is hier verzameld.

Inhuldiging gedenkplaat in Denderwindeke voor opgeëisten uit de Groote Oorlog


Honderd jaar na de Groote Oorlog wordt er in Denderwindeke een gedenkplaat ingehuldigd voor de 171 mannen die toen werden weggevoerd uit het dorp. De inhuldiging vindt plaats komende zondag om 15u aan de kerk. Vanaf oktober 1916 tot de Wapenstilstand in 1918 voerde de Duitse bezetter in het toenmalige kanton Ninove 1.297 arbeiders weg naar Noord-Frankrijk. Met de inhuldiging willen de initiatiefnemers deze tragedie in het collectief geheugen bewaren. Als kers op de taart zal de familie De Cleer tijdens de plechtigheid ook de originele vlag van de Winnikse opgeëistenbond schenken aan het In Flanders Fields Museum.

STEDELIJK MUSEUM - STADSARCHIEF AALST

Het DNA van Aalst, een stadsgeschiedenis in 100 objecten

Naar aanleiding van de DNAalst tentoonstelling brachten ‘t Gasthuys - Stedelijk Museum en het Stadsarchief het rijkelijk geïllustreerde boek ‘Het DNA van Aalst, een stadsgeschiedenis in 100 objecten’ uit. Niet enkel voorwerpen komen aan bod, ook stadsgezichten, gebouwen, historische bedrijven, het verenigingsleven en een aantal markante Aalsterse figuren ontbreken niet.

Het boek kan aangekocht worden in het museum of bij het toeristisch infokantoor. Meer info.

ERFGOEDRAAD - VVV NINOVE 

In de voetsporen van de Groote Oorlog

De erfgoedraad en VVV Ninove hebben een nieuwe stadswandeling ontwikkeld: ‘In de voetsporen van de Groote Oorlog’. De wandeling trekt niet alleen langs de bekende ijkpunten in het stadscentrum, maar vestigt ook de aandacht op tal van plekken waar een oorlogsweetje aan vasthangt of waar honderd jaar geleden ‘iets’ is gebeurd, bv. over het Sas van Pollare, over de molens.... Verder is er ook een brochure permanent beschikbaar voor wie de wandeling op eigen initiatief wil doen.

De wandelingen van ongeveer 5 kilometer worden geleid door een VVV-gids. Op zondag 24 juni gaat de volgende wandeling door. Daarna wordt deze wandeling ook nog eens georganiseerd op 20 september en 28 oktober. De afspraak is telkens om 14 uur aan de voormalige Sint-Theresiakerk.

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE

Foto's en verhalen Erondegem gezocht

De heemkundige kring van Erpe-Mere is op zoek naar foto's en verhalen over de gemeenteschool, oud- gemeentehuis en ontmoetingscentrum van Erondegem. In 2017 ging dit gebouw tegen de grond. Ging je er naar school?  Ben je er getrouwd of ging je al eens naar een feestje in de polyvalente zaal? Heb je nog een oude klasfoto of ander beeldmateriaal liggen? Neem dan contact op met de heemkundige kring.

ORGANISEER EEN ACTIVITEIT OP DE DAG VAN DE TRAGE WEG

Op 20 & 21 oktober 2018 zullen duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen de trage wegen opnieuw in de kijker zetten. Hiermee benadrukken ze het belang van dit landelijke erfgoed. Vzw Trage Wegen roept iedereen op om dan ook een activiteit te organiseren. Alle soorten activiteiten op, langs en over trage wegen zijn mogelijk. Kijk snel eens op de website voor meer inspiratie en de registratie van je activiteit.

GROEPSAANKOOP VERPAKKINGS- EN CONSERVERINGSMATERIAAL 

Provincie Oost-Vlaanderen organiseert opnieuw een groepsaankoop van verpakkings- en conserveringsmateriaal voor erfgoed. Handschoenen, zuurvrije kartonnen dozen, noppenfolie, etiketten, kledinghoezen, insectenvallen, silicagel, plastic bakken… Bijna 200 kwaliteitsproducten kunnen aan een scherpe prijs aangekocht worden tot en met zondag 15 juli. Klik hier voor meer informatie en/of om uw bestelling door te geven.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp