Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND
 
NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017
Rad Fonteintjesmolen
VOORSTELLING RESULTATEN INVENTARISATIE RELIGIEUS ERFGOED

Sinds het voorjaar van 2015 zijn meer dan twintig vrijwilligers volop in de weer met het inventariseren van het religieus erfgoed uit onze regio. Wekelijks zetten zij zich in om ervoor te zorgen dat dit erfgoed in de toekomst op een correcte manier bewaard / gewaardeerd / ontsloten kan worden.

Hoogst de tijd dus om de resultaten van hun immense werk voor te stellen aan het publiek. Iedereen is van harte welkom op dinsdag 28 november in de kerk van Erpe. We geven een stand van zaken, tonen daarna de objecten die toegevoegd werden aan Erfgoedinzicht, demonstreren de databank en vergeten natuurlijk de vrijwilligers niet. Meer info.

Sint-Martinuskerk Erpe. Erpedorp 1, 9420 Erpe (Erpe-Mere)
Dinsdag 28 november om 19.00 uur

 
Project in samenwerking met de provincie Oost-Vlaaanderen.
Volksverhalen
LUISTERAVONDEN VOLKSVERHALEN 

Momenteel volgen een twintigtal enthousiaste vertellers de lessenreeks 'volksverhalen vertellen'. Ze zijn bijna klaar om hetgeen ze geleerd en voorbereid hebben voor te stellen aan het grote publiek.

Dit doen ze in de grote tuin van Hof den Tuitelaar, rond enkele gezellige vuurkorven. Ben je geïnteresseerd in volkscultuur en volksverhalen? Kom dan zeker eens luisteren naar hun vertellingen!

 

Hof den Tuitelaar. Putstraat 5, 9310 Meldert
Donderdag 7 december om 19.30 uur

 

Deze luisteravonden zijn gratis. Je hoeft niet op voorhand in te schrijven. De flyer kan je hier vinden.

Organisatie door Erfgoedcel Land van Dendermonde en Erfgoedcel Denderland.
 
WELKOM OP ONS ZALIG KERSTFEEST!
 
Erfgoedcel Denderland zet de feestdagen in met een zalig kerstfeest om onze partners te bedanken. En daarop mag jij zeker niet ontbreken!

Hou daarom vrijdag 15 december vrij. Vanaf 17.00 uur ben je van harte welkom op de binnenkoer van het museum voor een warm hapje en een drankje rond het vuur. We stellen enkele van onze projecten kort voor. Een ideaal moment om het erfgoednetwerk van Denderland te leren kennen. Graag een seintje als je aanwezig kan zijn. 

 
Binnenkoer 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst. Oude Vismarkt 13, 9300 Aalst
Vrijdag 15 december om 17.00 uur
Kerk Wanzele

DE WANZEELSE KINEASTEN

Filmvoorstelling: De optimisten 

1965. De plaatselijke vrouwenbeweging van Wanzele zoekt nieuwe initiatieven om het dalende ledenaantal tegen te gaan en hun kas te spijzen. De leden vatten het idee op om een 'bonte avond' te organiseren met sketches en optredens. De zoektocht naar een geschikte locatie heeft heel wat voeten in de aarde. Zal de vrouwenbeweging er in slagen de pastoor en Moeder Overste te overtuigen om een bonte avond te organiseren in de zaal van het klooster?        

Wie wil weten hoe dit afloopt kan eind december terecht in de Volkskring te Lede. De Wanzeelse Kineasten verfilmden deze historische gebeurtenissen immers tot een echte langspeelfilm: De optimisten. Twee voorstellingen zijn reeds uitverkocht, je kan dus best niet te lang wachten! Meer info.

1000 jaar Smetlede

COMMISSIE PATRIMONIUM DENDERLEEUW

Desjtern is het mooiste dialectwoord van Denderleeuw 

In oktober organiseerden de commissie Patrimonium en de bibliotheek van Denderleeuw de verkiezing van het mooiste plaatselijke dialectwoord. Op basis van een eerdere oproep werden tien woorden geselecteerd die deze titel konden bemachtigen. Tot eind oktober kon men dan stemmen in de bibliotheek zelf. 

En de winnaar is Desjtern geworden! De betekenis: knoeien met eten, eten op je bord pletten met een vork. Bijna 600 inwoners brachten hun stem uit in de bibliotheek, waarvan er liefst 118 voor desjtern stemden. 
Meldert-kermis

STAD AALST 

Het belfort binnenstebuiten by night 

Het Aalsterse belfort in een nachtelijke setting leren kennen? Op 8 december kan het. Dan zijn er verschillende rondleidingen in dit Unesco Werelderfgoed-pand dat eigenlijk bestaat uit drie verschillende gebouwen: het schepenhuis, het gebiedshuisje en de belforttoren. 

Wie het echte beiaardiergevoel wil ervaren, bestijgt de 136 trappen in de belforttoren. De beloning is een prachtig zicht op de stad en de 52 beiaardklokken. Voor deze klim is een goede fysieke conditie geen overbodige luxe. Meer info.

900 jaar Vlekkem

OPEN VLD NINOVE

160 jaar Liberalisme in Ninove

Komende vrijdag opent in het oud-stadhuis van Ninove de tentoonstelling “160 jaar Liberalisme in Ninove”. En die 160 jaar mag je letterlijk nemen, want het was op 24 november 1857 dat de ‘Liberale Associatie kanton Ninove’ werd opgericht. Die oprichtingsakte is als één van de oudste documenten bewaard gebleven in het Liberaal Archief in Gent en zal voor de gelegenheid te bezichtigen zijn op de tentoonstelling.

Van zaterdag 25 november tot en met zondag 10 december kan je de tentoonstelling elke dag gratis bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur (behalve op maandag). Meer info.
Kapel Herdersem

'T GASTHUYS - STEDELIJK MUSEUM AALST

Retrospectieve tentoonstelling Jozef De Schrijver 

Momenteel loopt in het stedelijk museum van Aalst een retrospectieve tentoonstelling over Jozef De Schrijver, een Aalsters kunstenaar die jarenlang les gaf aan de Aalsterse kunstacademie en zo een hele generatie lokale kunstenaars opleidde.

Zijn eerder teruggetrokken persoonlijkheid en weigering om volop het commerciële spel van de kunstwereld mee te spelen, maakten dat hij nooit echt doorbrak. Toch liet hij een zeer mooi, homogeen en kwalitatief hoogstaand oeuvre achter van landschappen, stillevens en naakten, waarvan nu een deel te bewonderen is in het stedelijk museum.

De tentoonstelling kan je nog bezoeken tot vrijdag 22 december. Meer info.

Erfgoeddag

Erfgoeddag zoekt campagnebeeld

2018 is het jaar van de lokale verkiezingen. Ook Erfgoeddag zet het thema 'Kiezen' volop in de schijnwerpers. Enkel een sprankelend campagnebeeld ontbreekt nog. En natuurlijk kan dit verkozen worden!

Iedereen kan tot en met 20 december een beeld insturen via de Facebookpagina en het Instagramaccount van Erfgoeddag door de hashtag #kiezenvoorerfgoed te gebruiken. Niemand minder dan fotografen Michiel Hendryckx en Frieke Janssens bekronen als juryleden de winnaar. Op maandag 15 januari 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt. Meer info.
Reuzenbeheerders

Boek: Drie koningen zingen

Wie verkleedde zich niet als kind om Driekoningen te gaan zingen in de buurt? Ideaal om een centje op te halen voor wat nieuw speelgoed of lekker snoep. Het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen heeft net een boek uitgebracht over deze rijke traditie. 

Dit boek wil de grote culturele rijkdom van de Driekoningentraditie in Vlaanderen en zuidelijk Nederland onder de aandacht te brengen. Het bevat een historische duiding en een volksculturele situering, een liederenschat, een register met een 150-tal liederen en een bijgevoegde dvd met 15 Driekoningenliederen en 5 Nieuwjaarsliederen.

Geïnteresseerd? Je kan het boek hier bestellen.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2017 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp