Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF MAART 2018
ONZE VOOROUDERS GAAN DIGITAAL MET UW HULP!

Ben jij ook op zoek naar je eigen verleden? Aan de hand van bepaalde sleutelmomenten (geboorte, huwelijk, overlijden) is het mogelijk om het leven van je voorouders te reconstrueren. Maar dan moeten de bronnen die hierbij kunnen helpen (zoals de bevolkingsregisters) wel makkelijk raadpleegbaar zijn. 

De gemeentearchieven van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove bewaren en ontsluiten deze bevolkingsregisters. Per adres vind je er informatie over elke bewoner. Deze gegevens zijn interessant voor iedereen: hiermee kan je voorouders terugvinden of zelfs een stamboom opstellen. Maar om deze oude bevolkingsregisters online raadpleegbaar te maken hebben we dus jouw hulp nodig.

Want ook jij kan van thuis uit deelnemen aan dit project. Je voert online een beperkt aantal velden uit de bevolkingsregisters in een systeem in. Eens het project is afgerond worden deze gegevens raadpleegbaar en doorzoekbaar voor het publiek via de regionale erfgoedbank MADEinDENDERLAND.be. Een voorouder terugvinden wordt dan een fluitje van een cent! Kijk snel hier hoe je kan deelnemen.
DIALECT IN DENDERLAND
 
Dialect is heel broos immaterieel erfgoed: enerzijds is dialect als levende taal constant aan verandering onderhevig, anderzijds spreken minder en minder mensen dialect in een wereld waar het Standaardnederlands regeert. Erfgoedcel Denderland wilt in het 'jaar van het dialect' met diverse projecten de waarde van lokale dialecten in de verf zetten, in de hoop bij te dragen aan het bewaren en waarderen van dialect als immaterieel erfgoed.

Zo organiseerden we dialectopnames in Denderland, waarbij dialectsprekers uit elke deelgemeente van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove een verhaal in het dialect kwamen vertellen voor de camera. De opnames zullen te zien zijn op MADEinDENDERLAND.be en in een rondreizende pop-up-tentoonstelling. Meer informatie vind je hier.

NINOVE. Betropelek? Koeëpoesjerau? Kollezieremaun? Vazjelink? Het zijn slechts enkele van de tien woorden die meedingen naar de titel 'het schoonste dialectwoord van Groot-Ninove'. Stemmen kan nog tot 4 april in een echt stemhokje in de bib of het stadhuis of via ninove.be. Op Erfgoeddag, 22 april, komen we te weten welk woord wint!

AALST. Saroepstroat? ’n Dreszel? Ezelsploin? Tsaar? Vaak vertellen deze oude plaatsnamen veel over de identiteit en geschiedenis van een plaats. Ken jij nog een straat of plein in Groot-Aalst dat een straatnaambordje in het dialect verdient? Doe je voorstel ten laatste op Erfgoeddag, 22 april, via dit formulier.
ERFGOEDDAG: KIEZEN

Op zondag 22 april 2018 ligt de keuze voor de hand: Erfgoeddag. Het thema van Erfgoeddag 2018 is immers: KIEZEN. Aangezien er dit jaar lokale verkiezingen worden gehouden is dit op het eerste zicht een logisch vertrekpunt. Daarnaast wil Erfgoeddag echter ook oproepen om te kiezen voor cultureel erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijgehouden? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Hoe kunnen we ervoor kiezen om het lokale erfgoed in de kijker te zetten? Hier vind je een overzicht van alle Erfgoeddag activiteiten in de regio.

De regionale brochure met alle Erfgoeddag activiteiten in Denderland kan je bij de deelnemers, in bibliotheken, culturele centra en gemeentehuizen van de regio vinden. Alle activiteiten zijn zoals steeds gratis.

SCANSESSIE: 50 JAAR PIKKELING
 
In 2019 vieren we 50 jaar Pikkeling! Dit oogstfeest groeide doorheen de jaren uit tot een ware publiekstrekker waar veel streekgenoten talloze mooie herinneringen aan bewaren. VVV De Faluintjes, Heemkundige Kring De Faluintjes en Erfgoedcel Denderland zijn daarom op zoek naar bronnen over dit traditionele feest. Daarbij is jouw hulp nodig. Heb jij waardevol materiaal rond het verleden van de Pikkeling? Bezit je nog oude foto’s, documenten of verhalen van één van de edities van het oogstfeest?

Laat je beeld- of archiefmateriaal dan digitaliseren en je verhalen optekenen! Op Erfgoeddag 2018, zondag 22 april, zijn medewerkers aanwezig in de orangerie van het Waterkasteel van Moorsel met scanners en laptops. Je materiaal wordt onmiddellijk gedigitaliseerd, zodat je je kostbare herinneringen meteen weer mee naar huis kan nemen. Meer info.
Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door o.a. inspirerende en gemeenschapsvormende projecten financieel te helpen. Organiseer je zelf een cultureel-erfgoedproject? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor onze projectsubsidie (maximaal € 1500). Vraag je subsidie aan voor 1 mei 2018! Meer info vind je hier.
1000 jaar Smetlede

PASAR FALUINTJES

Promenade de Plaisance

 
Zondag 25 maart wil PASAR Faluintjes de historische verbinding tussen het Waterkasteel Moorsel en de Abdij van Affligem in de kijker zetten door een wandel- en fietsevenement. Naast deze historische insteek is er ook aandacht voor het hoperfgoed. Zo loopt de fietsroute langs de nog bestaande hopvelden. De muzikale omkadering wordt verzorgd door de 'Drie Stijnen' die hopliederen zullen brengen. Meer informatie over deze activiteit vind je hier.

ERFGOEDRAAD NINOVE

Ninoofse Oorlogsgazet nr.11

De elfde Ninoofse Oorlogsgazet heeft als centrale figuur Maurice Lievens (1886-1935). Hij was huisdokter in Ninove, maar tijdens de oorlog werd hij opgeroepen als legerarts. Zijn ‘heldenstatus’ dankt hij aan het dagboek dat hij heeft bijgehouden en aan de tientallen foto’s die hij heeft gemaakt. Ze zijn een unieke getuigenis van zijn leven en werken aan en achter het front.

De Ninoofse Oorlogsgazet is vanaf maandag 26 maart te koop in het oud stadhuis, de bibliotheek, de dienst toerisme en Standaard Boekhandel in Ninove. Ze kost 1 euro.

PRIESTER DAENSFONDS AALST

Huldiging Pieter Daens. Informatieborden Werfplein

In 2018 willen het Priester Daensfonds en de stad Aalst een hulde brengen aan Pieter Daens, ter nagedachtenis van zijn overlijden in 1918. Vooral de invloed van het daensisme en de rol van Pieter Daens hierin moeten duidelijk zichtbaar worden voor de Aalstenaar en alle bezoekers van de stad.

Op het Werfplein komt een permanente tentoonstelling met behulp van 3 erfgoedborden, waarbij het verhaal van industrialisatie, sociale strijd, belang van Pieter Daens en het daensisme zullen worden verteld. Uiteraard wordt hier ook verwezen naar Louis Paul Boon, die één van zijn belangrijkste werken vernoemde naar Pieter Daens: ‘Pieter Daens, of hoe in de 19de eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht (1971)’. Maandag 26 maart worden de erfgoedborden feestelijk ingehuldigd.

SINT MARTINUSKERK AALST

Feestelijke heropening


In april 2018 heropent de Sint-Martinuskerk officieel de deuren en dat kan niet onopgemerkt voorbijgaan! Van paasmaandag 2 tot en met vrijdag 6 april is iedereen welkom om de kerk en haar kunstschatten te (her)ontdekken. Zowel kinderen als volwassenen kunnen via een uitgestippeld parcours kennismaken met de restauratie en de vernieuwingen in de kerk. Kinderen die het parcours tot een goed einde brengen, worden beloond met lekkers! Hou zeker de website en de Facebookpagina in de gaten voor meer informatie.

STEDELIJK MUSEUM AALST

Kraak de DNAalstcode

Om hun nieuwe website extra in de kijker te zetten lanceert het Stadsmuseum Aalst de wedstrijd “Kraak de DNAalstcode”. Je gaat op zoek naar 8 detailfoto’s in de tijdelijke tentoonstelling DNAalst om tot een code te komen. Als je de juiste code hebt, kun je de museumkluis openen en krijg je al een kleine beloning. 

Op het einde wordt één hoofdprijs verloot: een luxe-verblijf voor 2 personen in een gloednieuwe en gezellige B&B in hartje Aalst, inclusief uitgebreid ontbijt, sauna, lunch en rondleiding met gids in het museum. De wedstrijd loopt nog tot en met zondag 15 april 2018. 

VTBKULTUUR, I.S.M. STAD NINOVE & SPEELGOEDMUSEUM MECHELEN

Binnen spelen, buiten spelen

Niets is zo tijdloos en universeel als spelen en speelgoed. Maar elk speelgoed vertelt ook een verhaal: over kind zijn en de tijd waarin je kind was, over jongens en meisjes, over rijk en arm. 'Binnen spelen, Buiten spelen' reist spelenderwijs doorheen de tijd, van 1900 tot nu. Laat je verbazen, wordt nostalgisch en haal het kind in jezelf naar boven. 

De tentoonstelling loopt van 7 tot en met 29 april 2018 in het Oud Stadhuis te Ninove. De openingsuren vind je hier.

Zorgen voor morgen? Aan de slag met religieus erfgoed

Het religieus erfgoed in Vlaanderen is rijk en divers, maar tegelijk ook kwetsbaar. De zorg ervoor is een complexe opdracht en zet beheerders en eigenaars onder druk. De grote aandacht voor religieus erfgoed biedt echter ook kansen. Door erfgoedgemeenschappen te ondersteunen en nieuwe doelgroepen aan te spreken, kunnen we de zorg voor erfgoed stimuleren. Daarom ligt de focus tijdens deze studiedag op participatie.

Meer informatie over het programma, de data en manier van inschrijven vind je hier.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp