Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2018
HERDENKEN IN DENDERLAND - 100 JAAR WO I
 
100 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. Vanzelfsprekend besteedde Erfgoedcel Denderland hier heel wat aandacht aan. Zo onderzochten we hoe de Eerste Wereldoorlog vandaag nog wordt herdacht in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove en waarom dit belangrijk blijft voor de samenleving. Dit resulteerde in de brochure 'Herdenken in Denderland'. Wie wenst kan de brochure op aanvraag gratis bij ons verkrijgen. 

Natuurlijk wordt het einde van de Groote Oorlog ook lokaal niet vergeten. We pikten er hieronder enkele opmerkelijke activiteiten uit. Een volledig overzicht kan je hier vinden. 

OORLOGSWANDELING
De erfgoedraad en VVV-Ninove organiseert nog éénmaal de stadswandeling ‘In de voetsporen van de Groote Oorlog’. Dit op zondag 28 oktober. De wandeling vestigt de aandacht op tal van plekken waar een oorlogsweetje aan vasthangt of waar honderd jaar geleden ‘iets’ is gebeurd. Afspraak om 14 uur aan buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk).

BEVRIJDINGSBAL
Tijd om je beste pak of mooiste jurk aan te trekken en de 100e verjaardag van het einde van de Groote Oorlog mee te vieren op het bevrijdingsbal in Denderleeuw. De commissie Patrimonium organiseert deze feestavond in de stijl van toen op zaterdag 24 november in samenwerking met Radio Modern.  Dat betekent danslessen, knallende live orkesten, hot dj's, een beauty boudoir, foto animatie en natuurlijk een glanzende dansvloer. Get some swing into your life!
TENTOONSTELLINGEN
In Ninove behandelt de tentoonstelling 'Bezet Ninove, over leven tijdens de Groote Oorlog' de bezetting van de stad en welke gevolgen dit had voor het dagelijkse leven van de gewone mensen. Je kan ze bezoeken in het buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk) t.e.m. 11 november.

De tentoonstelling '100 jaar bevrijding in Denderleeuw' belicht de laatste periode van de Eerste Wereldoorlog in de regio rondom de gemeente. Heemkundige Kring Iddergem focust op de lokale geschiedenis van Denderleeuw en zijn deelgemeenten, terwijl Heemkundige Kring Wallo zich meer zal richten op de bevrijding vanuit nationaal oogpunt.  Kunstenares Linda Van der Meeren brengt impressies over het einde van de oorlog. Je kan de tentoonstelling bezoeken in zaal Den Breughel van 27 oktober t.e.m. 3 november.

LEZING
Walter De Swaef belicht op dinsdag 6 november in Utopia de gebeurtenissen die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in Aalst en omgeving hebben afgespeeld. Wist je dat Aalst een niet onbelangrijke rol speelde in de beginfase van de oorlog? Of dat er tijdens de laatste oorlogsdagen op het nippertje een drama werd vermeden? Inschrijven kan hier.
BOEKVOORSTELLING
Heemkundige Kring Erpe-Mere organiseert op vrijdag 26 oktober de boekvoorstelling: 't is voorwaar een droeven tijd ..., het oorlogsdagboek van Aline Van Den Eeckhout - Vlekkem 1914-1918' in GAC Steenberg. Daarbij gaat auteur Walter De Swaef in gesprek met Johan De Ryck over de inhoud van het dagboek en zijn onderzoek naar WO I in Erpe-Mere. Inschrijven is verplicht.

Lokaal dichter Willie Verhegghe stelt op woensdag 7 november in Denderleeuw zijn nieuwe dichtbundel over de Eerste Wereldoorlog voor: 'Dode paarden, dode dichters'. Hierin schetst hij een eigenzinnig en verscheurd beeld van de oorlog, met aandacht voor War Poets en het massale dierenleed tijdens de oorlogsjaren.

In zijn nieuwe boek neemt Dirk D'Haese ons mee naar 'Lede en het Land van Aalst' in de Eerste Wereldoorlog. Uit oude archieven en persoonlijke verzamelingen haalde hij verbazende verhalen naar boven. Hij besteedt ook ruime aandacht aan dagboeken van dorpsgenoten. In die optiek komen ook de schrijfsels van Ledenaar Jozef Cool, Vlaams voorvechter na jaren aan het IJzerfront, aan bod. Dirk D'Haese stelt het boek voor op vrijdag 9 en zaterdag 10 november. Alle info.
DIALECT IN DENDERLAND

TENTOONSTELLING
De rondreizende tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’ kan je in november bezoeken in de bibliotheek van Lede. In deze tentoonstelling kom je meer te weten over de dialecten uit de regio. Denderland is immers zeer interessant door zijn ligging; pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten. Taalfenomenen als mouillering, de dialectfilmpjes van alle deelgemeenten, een interactieve quiz en lokale uitdrukkingen komen allemaal aan bod. In december kan je de tentoonstelling bezoeken in de bibliotheek van Ninove. Tot slot komt de bibliotheek van Denderleeuw aan de beurt in januari.

DE MOOISTE DIALECTWOORDEN ZIJN (BIJNA) BEKEND!
De mooiste dialectwoorden van Denderland zijn (bijna) bekend. We wisten al dat Desjtern het mooiste dialectwoord is van Denderleeuw en Vazjelink van Ninove. Nu zijn ook de andere winnaars bekend: Rezzekes haalde het in Aalst en in Lede! De winnaar in Erpe-Mere wordt zaterdag 28 oktober bekendgemaakt.

LEZINGEN
In het kader van het ‘Jaar van het Dialect’ organiseren we in elke gemeente van Denderland een lezing over de verschillende dialecten, in samenwerking met de Universiteit Gent. Tijdens deze lezingen komen verschillende aspecten aan bod; waarom dialect zeker geen verbasterd Standaardnederlands is, welke drie grote dialectgroepen er zijn in Vlaanderen en wat er specifiek is aan de dialecten van de Denderstreek. Een volledig overzicht van alle lezingen vind je hier

Tijdens het 'Jaar van het dialect' wil Erfgoedcel Denderland de volkstaal documenteren en in de kijker zetten. Hiertoe lopen verschillende initiatieven. Uitgebreide info vind je hier
Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door inspirerende en gemeenschapsvormende erfgoedprojecten financieel te helpen. Organiseer je zelf een project? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor onze projectsubsidie (maximaal € 1500). 

Ook voor periodieke erfgoedpublicaties kan je een subsidie aanvragen. Nieuw is dat zowel periodieke publicaties op papier als digitaal ondersteund kunnen worden. Lees zeker eerst goed het reglement na, daarin staat alles wat je moet weten voor je een aanvraag indient.

Voor beide is donderdag 1 november de deadline. Alle info vind je hier.
Dinsdag 16 oktober trok Erfgoedcel Denderland naar Ninove om iedereen die meehelpt aan haar werking te bedanken. Het is immers dankzij deze mensen dat Erfgoedcel Denderland een uitgebreide erfgoedwerking kan uitbouwen, denken we bijvoorbeeld maar aan de vrijwilligers die wekelijks religieus erfgoed inventariseren in de parochiekerken van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove.

In Ninove werden de medewerkers rondgeleid door een lokale gids in de Abdijkerk en de Abdijsite. Daarna volgde een begeleide wandeling doorheen het historisch centrum van de stad. Tot slot werden ze getrakteerd op een receptie in de Koepoort, de ideale historische plaats om deze bedankingsnamiddag af te sluiten.

HEEMKUNDIGE KRING DE FALUINTJES

Voorstelling jaarboek 2018


Het allereerste jaarboek van de Heemkundige Kring De Faluintjes is in druk. Het is de waardige opvolger van een indrukwekkende reeks tijdschriften, verschenen van 1988 tot en met 2017. Het jaarboek bevat 19 bijdragen met nooit eerder gepubliceerde foto’s uit het verre en meer nabije verleden van de vier Faluintjesgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. De feestelijke voorstelling zal plaatsvinden op vrijdag 26 oktober 2018 om 19.30 uur in de Orangerie van het waterkasteel te Moorsel. Alle info

HEEMKUNDIGE KRING DENDERLAND & KONINKLIJKE HEEMKUNDIGE KRING HEEMSCHUT LEDE

Lezing: de oudste bewoning in de Denderstreek tot voor de komst van de Romeinen


Op vrijdag 26 oktober organiseren de archeologische werkgroep van H.K. Denderland en de K.H.K. heemschut Lede een archeologische avond over de oudste bewoning in de Denderstreek. Arne Verbrugge, archeoloog bij SOLVA, zal op basis van recente opgravingen een uitgebreid overzicht naar voor brengen. De activiteit is gratis. Inschrijven is niet nodig.  Alle info

STAD NINOVE & VVV-NINOVE

Boek: Ninovieters Kaffeegieters


Het boek ‘Ninovieters Kaffeegieters’ is een begrip in Ninove. Dit unieke fotoboek, met honderden foto’s vanaf 1850 tot de fusie met de deelgemeenten van 1977, is hét ultieme naslagwerk voor wie de vorige generaties Kaffeegieters (beter en/of opnieuw) wil leren kennen. In 1982 werd het voor de eerste keer uitgegeven, ondertussen was het reeds vele jaren uitverkocht. Hoog tijd dus voor een nieuwe uitgave. Auteur Erik De Schryver herwerkte het boek volledig met nooit eerder gepubliceerde oude foto’s en nieuwe thema’s. ‘Ninovieters Kaffeegieters’ is te koop voor 30 euro in het toeristisch bezoekerscentrum Hospitaalkapel.

'T GASTHUYS - STEDELIJK MUSEUM AALST

Tentoonstelling: 'Eerlijkheid & vrijheid - Pieter Daens (1842-1918) - Journalist, drukker-uitgever, schrijver, politicus'


Pieter Daens was de jongere broer van priester Adolf Daens, en bleef steeds wat in de schaduw van zijn bekendere broer. Maar de geschiedenis van de Daensistische beweging zou niet geweest zijn wat ze werd zonder deze geëngageerde, bedrijvige journalist, schrijver, drukker-uitgever en politicus.

Deze tentoonstelling wil op laagdrempelige wijze leven en werk van Pieter Daens evoceren. Zodat iedereen kennis kan maken met deze boeiende man, zonder wie de politieke geschiedenis van onze stad en ons land op het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw er ongetwijfeld anders zou hebben uitgezien. De tentoonstelling loopt nog tot eind 2018. Meer info.

INSPIRATIE VOOR ERFGOEDDAG

Erfgoeddag 2019 komt in zicht! Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt deze 19e editie, op zondag 28 april, de schijnwerpers op vakmanschap. Ben je nog niet zeker of en hoe je met het thema aan de slag kan gaan? Dan zal de aspiratiegids je zeker op de goede weg zetten. Alle info vind je hier.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp