Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF JANUARI 2019
INVENTARISATIE RELIGIEUS ERFGOED DENDERT VOORT
 
Sinds begin 2016 zijn een vijfentwintigtal vrijwilligers aan de slag in de kerken van regio Denderland. De vrijwilligers observeren, beschrijven, meten en fotograferen minutieus alle religieuze- en erfgoedobjecten die zich in de kerk bevinden. Dit leidt uiteindelijk tot een actuele inventaris, die wordt ingevoerd in een digitale databank en toegankelijk is voor het publiek via Erfgoedinzicht.be. Door een volledige en correcte lijst met beschrijvingen weten de beheerders van dit erfgoed, de kerkfabrieken, wat er zich precies in hun collectie bevindt en kunnen zij hiervoor de nodige erfgoedzorg toepassen. 

Tot nu toe zijn negentien kerken al geïnventariseerd, vijf kerkinventarissen kan je online raadplegen:

Momenteel zijn de vrijwilligers aan de slag in:
  • Sint-Martinuskerk te Lede
  • Sint-Martinuskerk te Bambrugge
  • Sint-Annakerk te Aalst
  • Sint-Jozefkerk te Aalst
  • O.L.Vr. ter Noodkerk te Huissegem (Denderleeuw)
  • Sint-Christoffelkerk te Pollare (Ninove)
Meer weten over het inventarisatieproject? Kijk dan snel hier. In 2019 hebben we de ambitie om uniek religieus erfgoed uit onze regio op een originele manier onder de aandacht te brengen. Binnenkort meer daarover!
'JAAR VAN HET DIALECT' LOOPT TEN EINDE
 
2018 stond in het teken van de dialecten in Denderland. Met dit project wilden we de volkstaal documenteren en in de kijker zetten in de regio. Alle informatie en resultaten kan je hier terugvinden. We sluiten het dialectjaar in schoonheid af met deze activiteiten:

DIALECTLEZING
De dialectlezingen van professor Van Keymeulen tot nu toe gemist? Geen nood, je hebt nog een laatste kans! Op woensdag 6 februari komt hij naar de bibliotheek van Denderleeuw. Inschrijven kan hier.

TENTOONSTELLING 'DIALECT IN DENDERLAND'
Onze rondreizende tentoonstelling 'Dialect in Denderland' is inmiddels reeds in Erpe-Mere, Aalst, Lede en Ninove gepasseerd. Tot donderdag 31 januari kan je ze nog bezoeken in de bibliotheek van Denderleeuw. Leer bij over taalfenomenen als mouillering, bekijk onze dialectopnames en test je dialectkennis in een heuse quiz. Neem gerust ook de bijhorende brochure mee naar huis. 
ERFGOEDTRAJECTEN VOOR SPORTVERENIGINGEN
 
Sportverenigingen hebben vaak meer erfgoed dan ze zelf beseffen. Erfgoedcel Denderland wil hen begeleiden bij het zorgen voor dit erfgoed. Dit doen we door tips te geven voor archiefbeheer/collectiebeheer en te ondersteunen bij publieksontsluiting van het erfgoed. Dit laatste kan op verschillende manieren. 

KVC Jong Lede is een goed voorbeeld. De club werd vorig jaar 75 jaar en werkte daarom een publicatie en een evenement met (oud-)leden uit. Hiervoor werd heel wat materiaal gedigitaliseerd uit het rijke verleden van de club, dat je kan terugvinden op de eigen MADEinDENDERLAND.be pagina.

Aan het station in Ninove vinden we de lokalen van de Koninklijke Denderbond, een vereniging van duivenmaatschappijen uit de regio die vorig jaar haar 125ste verjaardag mocht vieren. Samen met een fotograaf werd de collectie in beeld gebracht, waaronder tal van constateurs die het technische verhaal van de duivensport van de afgelopen eeuw vertellen. Je kan de afbeeldingen raadplegen op hun persoonlijke MADEinDENDERLAND deelsite.
NIEUWE RONDE BEURZEN MEESTER-LEERLING TRAJECTEN

Minister Sven Gatz lanceerde vorig jaar een nieuwe subsidie waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wil ondersteunen. Het kan hierbij gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde podiumkunsten. De subsidie richt zich op vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer willen nemen om hem of haar de knepen van het vak te leren. Meester en leerling(en) vragen de beurs samen aan, voor maximaal twee jaar. Per maand kunnen de partners samen 2.000 euro krijgen als ondersteuning voor het leertraject, met een maximaal bedrag van 48.000 euro per traject. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 15 maart worden ingediend.

Wie interesse heeft mag steeds contact opnemen met ons; zoals bij de vorige ronde willen we steeds helpen door beursaanvragen na te kijken en aan te vullen. Meer info.

Ontdek de nieuwe webexpositie 'Bezet Ninove' op MADEinDENDERLAND. Op Wapenstilstand 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, sloot de tentoonstelling 'Bezet Ninove' symbolisch de deuren. De expo gaf een beeld van Ninove in de periode 1914-1918. Ze was de blikvanger van een hele reeks initiatieven waarmee de stad en de erfgoedraad de Groote Oorlog herdachten. Deze webexpositie is een verderzetting van de eerdergenoemde tentoonstelling.
GESCHIEDKUNDIGE VERENIGING HET LAND VAN AALST

Jubileumuitgave gewijd aan cartograaf Philips de Dijn

Het laatste tijdschriftnummer van de geschiedkundige vereniging is een jubileumuitgave geworden die volledig gewijd werd aan de cartograaf, landmeter en mathematicus Philips de Dijn († 1665). Een vijftigtal kaarten zijn bewaard gebleven, opgemaakt tussen 1618 en 1662. Opdrachtgevers waren vooral Vlaamse en Brabantse abdijen (o.a. Ninove, Geraardsbergen, Gent met Groenenbriel en Nieuwenbos, Groot-Bijgaarden en Vorst). Een tot nog toe onbekende, aan De Dijn toegeschreven, grote wandkaart uit 1626 vormt het pronkstuk uit de collectie De Dijnkaarten.

Het De Dijnnummer biedt voor het eerst een uitgebreide biografie van de cartograaf en een overzicht van zijn cartografisch en landmeetkundig oeuvre, dat zeker voor onze regio interessant is. Meer info en bestelmogelijkheden
SINT-MARTINUSKERK & STAD AALST 

Ontmoeting met de restaurateurs

Nu het vooronderzoek naar het Laatste Oordeel en de restauratie van de sacramentstoren zijn afgelopen, zijn de restaurateurs klaar om hierover een woordje uitleg te geven. In het bijzijn van Geert Van der Snickt, erfgoedwetenschapper en docent aan de Universiteit Antwerpen, zullen Estelle De Groote en Camille De Clercq van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium meer duiding geven bij deze twee kunstwerken op donderdag 31 januari in de Sint-Martinuskerk Aalst. Alle praktische info vind je hier.

FAMILIEKUNDE VLAANDEREN - REGIO AALST

Hoe ontsnappen aan feodale verplichtingen?

De feodale maatschappij kende veel rechten toe aan de heren, de plichten waren voornamelijk voor zijn onderdanen. Op verschillende manieren trachtten de steden en ook gewone burgers te ontsnappen aan die lasten. Ontdek hoe deze strijd verliep op donderdag 7 februari. Inschrijven is gratis.

DAVIDSFONDS AALST

Een tocht door de Romaanse bouwkunst door dr. Peter Verstraeten

Een tocht langs de mooiste en oudste kerken in Frankrijk toont ons de onderlinge band die al deze gebouwen hebben: ze zijn opgericht in die sobere maar schitterende bouwstijl die in de 19de eeuw de naam ‘Romaanse bouwkunst’ kreeg. Dr. Verstraeten maakte er een levenswerk van om al deze gebouwen te inventariseren en de mooiste details in kaart te brengen. Met veel passie leidt hij ons op dinsdag 5 februari doorheen deze rijke wereld van schoonheid.  Alle info

STAD AALST

themawandeling 'Beleef Aalst Carnaval'

Een bezoek op zondag 3 februari aan het carnavalsmuseum en de carnavalswerkhallen is ideaal om het alombekende Aalst Carnaval beter te leren kennen. In 2010 werd het door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

In 't Gasthuys - Stedelijk Museum leren we meer over het ontstaan en de geschiedenis van Aalst Carnaval. Daarna bekijken we een korte film met impressies van 3 dagen carnaval. We eindigen met een bezoek aan de carnavalswerkhallen, waar we zien hoe de creativiteit van de Aalstenaar vorm krijgt in de praalwagens. Reserveren is noodzakelijk! Alle info.

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE

Orval en zijn Erpse connecties

Wat is de link tussen Erpe-Mere en het smakelijke Orval bier? Heeft een Erpe-Merenaar echt meegewerkt aan de ontwikkeling ervan? Kom het vrijdag 22 februari te weten op deze dorstlessende avond, waar Johan Hosselaer zal vertellen over zijn vader. Firmin Hosselaer is immers assistent en daarna meesterbrouwer geweest in Orval! Alle info.

DAVIDSFONDS ACADEMIE - CC DE PLOMBLOM NINOVE

De grote politieke verhalen in Europa. Liberalisme, conservatisme, socialisme en christendemocratie

De Franse Revolutie was een van de grootste politieke omwentelingen uit de Europese geschiedenis. Ze vormde ook de belangrijkste voedingsbodem voor de grote politieke ideologieën die daarna in West-Europa vorm kregen. Liberalisme en socialisme lieten zich inspireren door de vrijheids- en gelijkheidsidealen van de Franse Revolutie. Conservatisme en christendemocratie kantten zich veeleer tegen de radicale breuk met het ancien régime.

Emiel Lamberts plaatst in deze cursus de vier grote politieke stromingen naast elkaar. Hij gaat dieper in op hun ideologische invulling, schetst hun historische ontwikkeling en gaat na wat hun impact is op de West-Europese politieke ordening. Daarbij toont hij ook hoe die stromingen elkaar hebben beïnvloed. Meer info.

OPEN KERKENDAGEN DRAAIEN ROND 'EMOTIES'
 
De 'Open Kerkendagen' is een tweedaags erfgoedfestival waarbij het religieus erfgoed in de kijker wordt gezet. Alle kerk- en gemeentebesturen in België, het Groothertogdom Luxemburg en de regio Grand Est in Frankrijk worden uitgenodigd om hun gebedshuizen toegankelijk te maken voor het brede publiek en activiteiten te organiseren, bij voorkeur binnen het huidige thema:'Emoties'.

Wie wenst deel te nemen moet zich inschrijven voor 15 februari via www.openkerkendagen.be.
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2019 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp