Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2018
ZALIG KERSTFEEST!
 
Erfgoedcel Denderland zet de feestdagen in met een zalig kerstfeest. Daarop mag jij zeker niet ontbreken!

Hou daarom 14 december vrij. Vanaf 17.00 uur ben je van harte welkom in ontmoetingshuis De Palaver in Denderleeuw voor een hapje en een drankje. We maken onze nieuwe projecten 2019-2020 bekend en stellen ook de online bibliografie van de Geschiedkundige Vereniging Land van Aalst voor. Een ideaal moment dus om het erfgoednetwerk van Erfgoedcel Denderland te leren kennen.
Graag een seintje als je aanwezig kan zijn.

UITNODIGING
 • Vrijdag 14 december
 • 17u00
 • Ontmoetingshuis De Palaver - Seringenlaan 1, 9470 Denderleeuw
Afbeelding: Herman De Maeseneer schaatsend op de bevroren Bergemeersen.
Foto uit de jaren '40. Schenking van Harry De Maeseneer. Collectie stadsarchief Aalst. Nieuwsgiering naar meer beeldmateriaal uit eigen streek? Ga naar MADEinDENDERLAND.be of MADEinAALST.be
 
#HetJaarVanHetDialect

DE MOOISTE DIALECTWOORDEN IN DENDERLAND
Na “desjtern” in Denderleeuw, “vazjelink” in Ninove en “rezzekes” in Lede, kozen ook Erpe-Mere en in Aalst voor hun mooiste dialectwoord. In Erpe-Mere werd het winnende woord bekend gemaakt tijdens de dialectlezing van Professor J. Van Keymeulen op maandag 29 oktober. “Geschallotterd” werd er verkozen tot mooiste dialectwoord, wat zo veel betekent als gekwetst of zwaar toegetakeld. In Aalst werd tijdens de nocturne in ’t Gasthuys Stedelijk Museum “rezzekes” gekroond door mooiste dialectwoord, wat eventjes betekent. Is “rezzekes” daarmee ook het mooiste dialectwoord van Denderland? Meer informatie over de dialectverkiezingen vind je hier.

TENTOONSTELLING "DIALECT IN DENDERLAND"
Onze rondreizende tentoonstelling “Dialect in Denderland” is inmiddels reeds in Erpe-Mere en Aalst gepasseerd. Je kan ze nog tot 30 november bezoeken in de bibliotheek van Lede, waarna ze naar de bibliotheek van Ninove verhuist. In januari kan je “Dialect in Denderland” bezoeken in de bibliotheek van Denderleeuw. Bekijk onze dialectopnames en test je dialectkennis in een heuse quiz. Neem gerust ook de bijhorende brochure mee naar huis. Meer informatie vind je hier.

DIALECTLEZINGEN
Heb je de dialectlezing van professor J. Van Keymeulen gemist in Erpe-Mere? Geen nood, je kan je dialectkennis nog bijschaven op volgende lezingen:
 • Ninove // Do 6 december 2018 // Lezing Prof. Jacques Van Keymeulen Bibliotheek Ninove // 20u // Inschrijven via bib@ninove.be
   
 • Lede // Do 6 december 2018 // Lezing Liesbet Triest GC De Volkskring // 20u // Inschrijven via gcdevolkskring@lede.be
   
 • Aalst // Wo 23 januari // Lezing Prof. Jacques Van Keymeulen CC De Werf // 20u // Inschrijven kan hier
   
 • Denderleeuw // 6 februari 2019 // Lezing Prof. Jacques Van Keymeulen Bibliotheek Denderleeuw // 20u // Inschrijven via bibliotheek@denderleeuw.be
VOORSTELLING DIALECTWOORDENBOEK NINOVE
Op zondag 9 december kan je in CC De Plomblom terecht voor de voorstelling van het nieuwe dialectwoordenboek “Algemiën Bekoest Nienofs”, van de Werkgroep ter bevordering van het Nienofs dialect. Het boek telt meer dan 350 bladzijden en bevat naast meer dan 5.500 dialectwoorden en 1.300 uitdrukkingen ook recepten, rijmpjes, volks- en kinderliedjes, carnavalsthema’s, oude straatnamen en cartoons.
Meer info vind je hier.

Tijdens het 'Jaar van het dialect' wil Erfgoedcel Denderland de volkstaal documenteren en in de kijker zetten. Hiertoe lopen verschillende initiatieven. Uitgebreide info vind je hier
HERDENKEN IN DENDERLAND
 100 JAAR WOI

Op zondag 21 oktober stelden we de brochure ‘Herdenken in Denderland – 100 jaar WOI’ voor tijdens een lezing in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog. Pieter Trogh van het In Flanders Fields Museum sprak over de rol van officiële en culturele herdenkingen, meer bepaald over de manieren waarop de Groote Oorlog herdacht wordt en hoe traditionele plechtigheden en culturele herdenkingen evolueren. Daarna nam Pieter Serrien, auteur van “Het elfde uur” ons mee naar de allerlaatste dag van de Eerste Wereldoorlog.

De brochure ‘Herdenken in Denderland’ is nog op enkele plaatsen gratis te verkrijgen, maar wie wil kan hem ook hier downloaden.

In de brochure gaan we dieper in op wat de Groote Oorlog vandaag betekent en hoe er de afgelopen 4 jaar herdacht werd. Daarnaast werd ook een inventaris van monumenten en gedenkplaten uit de regio opgenomen. Meer informatie vind je hier.
OP ZOEK NAAR BRANDWEERERFGOED IN VLAANDEREN

Vorige maand ging het pilootproject rond het brandweererfgoed van start. In Vlaanderen gebeurde er nog maar weinig onderzoek naar dit type erfgoed en graag wil ETWIE, het expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, samen met enkele projectpartners tot een visie en waardering komen voor dit erfgoed.

Naast het onderzoeken van de belangrijke collectie in het Brandweermuseum van Aalst, in onze regio, en bv. het Brandweermuseum van Mechelen, brengen we tijdens dit project het brandweererfgoed in heel Vlaanderen in kaart: wie heeft nog oude objecten of voertuigen, wie weet iets, welke literatuur is er reeds verschenen, etc.?

Heeft jouw kazerne of zone nog oude objecten en/of wagens? Heb je zelf thuis nog brandweererfgoed (objecten, documentatie, foto- en filmmateriaal, …)? Heb je vragen rond het materiaal dat je bezit of ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan het waarderingsproject? Laat het projectmedewerkster Sanne weten via sanne@etwie.be. Samen brengen we het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart!

ONDERZOEK IN DE SINT-MARTINUSKERK

Eén millimeter elke tien seconden. Zo gedetailleerd filmt de hoogtechnologische scanner van de Universiteit Antwerpen de verborgen muurschildering in de Sint-Martinuskerk. Het Laatste Oordeel is een muurschildering ontdekt in de 19de eeuw in de voormalige kapittelzaal van de kerk. Het werk is van een onbekende meester en is meer dan 400 jaar oud. De scan van de muurschildering maakt deel uit van een vooronderzoek dat wordt uitgevoerd in functie van de grootschalige totaalrestauratie van de kerk. Topstukken zoals het Lam Gods van Van Eyck, het Meisje met de Parel van Vermeer en de Schreeuw van Munch werden eerder al in kaart gebracht door deze bijzondere macro x-ray scanner.

Niet alleen het Laatste Oordeel wordt met de grootste aandacht bekeken, ook bij de restauratie van de sacramentstoren gingen de restauratoren van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium minutieus te werk. Tijdens het vooronderzoek en de reiniging van het kunstwerk merkten zij op dat onder de vele verflagen, meerkleurige schilderingen schuilgaan. Zo zitten er achter de vergulde deuren engeltjes verscholen, bedekken de zwarte verflagen de wit-rode accenten en is de volledige toren afgewerkt in een albast-imitatie. Dankzij een bijkomende subsidie van het Fonds InBev-Baillet Latour kan deze uitzonderlijke ontdekking verder worden onderzocht en deels worden onthuld voor het publiek.

DOCUMENTATIECENTRUM VOOR AALST KARNAVAL (DAK) VZW 

Voorstelling Kunstfotoboek 'Grime en Kostumering'

Het Dokumentatiecentrum Aalst Karnaval brengt het tweede deel van het kunstfotoboek ‘Koppig Carnaval’ uit. De beste carnavalsfoto’s in het thema grime en kostumering staan erin. Voorintekenaars kunnen op zondag 2 december hun exemplaar oppikken in de cafetaria van Utopia in Aalst. Meer info

ACADEMIE VOOR PODIUMKUNSTEN, UTOPIA, MUZA vzw EN DE STORYTELLERS

Literaire namiddag: Werken met (literair) erfgoed

Om Op 1 december bijt Koen D'haene om 15u de spits af van deze namiddag 'Literatuur op Zaterdag' in Utopia. Hij is beroepshalve voortdurend in de weer met literair erfgoed. Zo onder meer in "De oversteek", een historische jeugdroman die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog of in zijn recente boek "De Ketters van de Kemmelberg". Nadien volgt Els Vermeir. Deze lokale auteur publiceerde twee maal een eindwerk "literaire creatie" in boekvorm. In 2015 ontving zij een subsidie van de Erfgoedcel Aalst om een project te starten rond de volksfiguur Pee Klak uit Moorsel. Het boek bevatte zowel "interviews" als teksten van (nieuwe) volksliedjes, het draaiboek voor een wandeling en een kleine verzameling streekwoordenschat. Meer info 
SOLVA & UTOPIA

Lezing: Archeologische vondsten op de Utopiasite - Archeologisch onderzoek in woord en beeld

De plaats waar Utopia is gebouwd kent een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis heeft vanzelfsprekend zijn sporen in de ondergrond nagelaten. Dat rijke archeologische erfgoed behoort ons allen toe. Daarom deelt SOLVA graag in woord en beeld de bijzondere vondsten die tijdens de opgravingen gevonden werden met jullie, op zaterdag 1 december 2018 om 11u in Utopia. De lezing is gratis maar inschrijven is vereist. Meer info

KEN JE DRAGER
Heb je een cassette, spoel, videoband, vinylplaat of filmrol in handen en weet je niet welk type het is of hoe je dit kan afspelen? Kenjedrager.be weet raad! Met deze website identificeer je snel en eenvoudig het type audiovisuele drager. Daarnaast krijg je antwoorden op vragen als: Heeft de inhoud van mijn drager een erfgoedwaarde? Hoe bewaar je je audiovisueel materiaal optimaal? Is het de moeite om de geluid- en/of beeldfragmenten te digitaliseren? Hoe pak ik dit aan?
Neem hier dus snel een kijkje op de nieuwe website die door VIAA werd gelanceerd, en laat schatten op zolder niet verloren gaan.
IMMATERIEELERFGOED.BE VERNIEUWD!
Het gloednieuwe immaterieelerfgoed.be is online! Kleurrijker, levendiger en meer inspirerend dan ooit. De website zet immaterieel erfgoed, de praktijken er rond en de mensen erachter in de kijker. Om zo dit levend erfgoed een duwtje in de rug én meer toekomst te geven. Ontdek wat praktijken van vroeger betekenen voor mensen van nu én morgen!
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp