Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF JULI 2018
ONTDEK HISTORISCHE KAARTEN OP MADEinDENDERLAND.BE

Dit voorjaar lieten we 6 historische kaarten uit Denderland digitaliseren door een professionele firma. Je kan deze prachtige historische documenten nu uitgebreid bekijken en bestuderen op MADEinDENDERLAND.be of in onze nieuwe webexpositie. Inzoomen is toegestaan!

- Figuratieve kaart van Meerbeke en Neigem - 1808
- Figuratieve kaart van Denderwindeke - 1672-1680
- Figuratieve kaart van de baronie van Denderleeuw - 1758
- Stadsplan van Aalst - Philips De Deyn - 1629
- Pentekening van de wijk Landuit in Mere - 17e eeuw
- Figuratieve kaart van Lede - 1695-1696
#JAAR.VAN.HET.DIALECT
 
Op dit moment lopen er maar liefst 3 dialectverkiezingen in onze regio: in Aalst, Erpe-Mere en Lede is men op zoek naar het mooiste lokale dialectwoord. Voor de verkiezing in Aalst kan je tot 26 augustus een voorstel indienen, bij Erpe-Mere is dit tot 31 augustus. In Lede heb je nog tijd tot en met 9 september. Daarna volgt dan telkens een selectieronde, gevolgd door een publieke stemming.

In Aalst kregen 13 straten eind juni als eerste een straatnaambord in het dialect. De borden werden ingehuldigd met een geleide wandeling die op zoek ging naar dialect in de stad. De komende maanden worden nog 35 andere straten of pleinen in Groot-Aalst voorzien van dialect straatnaamborden. Een oproep resulteerde in meer dan 200 inzendingen, waaruit het college er dan 48 uit selecteerde. 

Tijdens het 'Jaar van het dialect' wil Erfgoedcel Denderland de volkstaal documenteren en in de kijker zetten. Hiertoe lopen verschillende initiatieven. Uitgebreide info vind je hier
VELE HANDEN MAKEN LICHT WERK 
 
Begin maart lanceerden we ons 'Vele handen' project. Op dit moment is 40% van de bevolkingsregisters reeds ingevoerd. Een mooi tussenresultaat!

We vroegen één van de invoerders naar haar ervaringen. Lieve Van Eeckhout vertelt: “Ik heb het Vele handen project van de erfgoedcel leren kennen via een folder in de bib. Aangezien mijn vader vaak bezig was met familiekunde sprak het me wel aan. En het bevalt met inderdaad wel goed. Ik vind het heel leuk dat je via het project nieuwe dingen ontdekt over je eigen gemeente. Zo kwam ik ergens de straat Karelshoofd tegen, die naam bestaat vandaag niet meer. Via de stad kwam ik te weten dat deze straat vandaag Kaardeloodstraat heet. Verder kom je regelmatig oude beroepen tegen die nu nog nauwelijks gekend zijn, zoals de blauwverver. Sommige zaken zijn vandaag gelukkig anders: zo worden soms eerst alle mannelijke nakomelingen opgesomd en dan pas de vrouwelijke. Dat je kan sparen voor punten en deze inruilen tegen interessante boeken is ook mooi meegenomen.”

Ook jij kan van thuis uit meehelpen aan dit project. Je voert dan online een beperkt aantal velden uit de bevolkingsregisters in een systeem in. Kijk snel hier hoe je kan deelnemen.
INFOSESSIE BEURS VAKMANSCHAP
 
Recent lanceerde minister Gatz een nieuwe beurs waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wil ondersteunen. Hiermee wil hij ervoor zorgen dat het vakmanschap bij ambachten, oude beroepen en in de podiumkunsten niet verloren gaat. De beurs richt zich op vakmensen die één of meerdere personen een aantal maanden in de leer willen nemen en hem of haar de knepen van het vak willen leren. Vrijdag 17 augustus organiseren we samen met Stad Aalst een infosessie om geïnteresseerden bij te staan. Alle info vind je hier
 
REUZEN IN DENDERLAND
 
Reuzen zijn een deel van de Vlaamse tradities. Samen met stad Ninove en VVV-Ninove zet Erfgoedcel Denderland de reuzen uit het werkingsgebied en de bijhorende tradities in de kijker op zondag 16 september.

In de voormiddag verzamelen we in de Hospitaalkapel voor een lezing rond de reuzencultuur in Vlaanderen en worden de reuzen uit Denderland en hun verhalen voorgesteld aan het publiek. De aanwezige reuzenverenigingen ondertekenen ook het erfgoedzorgplan van Reuzen in Vlaanderen vzw en worden zo toegevoegd aan de lijst van erkende reuzen. In de namiddag verbroederen de reuzen uit de Denderende steden Aalst en Ninove tijdens een reuzenstoet. Hier vind je meer info en kan je inschrijven voor de lezing.
Schitterend nieuws voor het Brandweermuseum in Aalst. Vlaanderen heeft ETWIE vzw een subsidie toegekend van 61.800 € om het brandweererfgoed in Vlaanderen te waarderen. Hierdoor zal een nieuwe medewerker kunnen aangeworven worden om o.a. de collectie in Aalst te inventariseren en waarderen.

Als medewinnaar van onze 'het Strafste Sporterfgoed' wedstrijd kon Krachtbalclub SV Osiris Aalst op zaterdag 14 juli genieten van een lekker middagmaal. Daarna trokken we naar de Houtmarkt om een boeiende partij kaatsen te volgen tijdens het Vlaams Kampioenschap. 

STEDELIJK MUSEUM AALST

Muzomer: de koers is van ons!


Op vier donderdagavonden in juli en augustus gooit het museum met 'Muzomer' de deuren open; het binnenplein wordt omgevormd tot een gezellig zomerterras, er wordt aangepaste muziek gespeeld en er staan unieke activiteiten op het programma. Komende donderdag staat dit gezinsfestival in het teken van de fiets en de koers. Het museum heeft zelf een wielerbordspel ontwikkeld: 'de Kartonnen Koersen van Aalst'. Pure nostalgie, want er komen mini-coureurs aan te pas! De kleine wielrenners onder ons kunnen deelnemen aan een buitengewone activiteit; een echte tijdrit doorheen het museum. Bovendien eindigt de Critical Mass Ride fietstocht van de Fietserij op het binnenplein. Joy & Food Events zorgt voor iets lekkers, Juke-o-Cycle voor de aangepaste muziek. Alle info.

VVV FALUINTJESSTREEK

49e editie van de Pikkeling


Ieder jaar vindt tijdens het laatste weekend van juli in één van de Faluintjesgemeenten het oogstfeest de Pikkeling plaats. VVV Faluintjesstreek organiseert deze feesten afwisselend in Baardegem, Herdersem, Meldert of Moorsel. Voor de 49e editie koos men voor hoeve De Croes in Meldert. De focus ligt zoals steeds op traditionele dans en muziek uit diverse landen, de internationale folklore, de veldactiviteiten en de streekgastronomie. Dit jaar komen de dansgroepen uit Mexico, Montenegro, Kenia en Mongolië. De Pikkeling start woensdag 25 juli en loopt t.e.m. dinsdag 31 juli. Alle informatie vind je hier.

VVV-NINOVE

Straatnaamwandeling rond toponiemen


Wie weet nog wie al die personen waren naar wie een of andere straat in Ninove is genoemd? En, waar komen al die andere straatnamen vandaan? De Burchtstraat of het Ameiveld, de Beverstraat of de Mallaardstraat, de Weggevoerdenstraat of het onooglijke Pauwstraatje heten niet toevallig zo. De gids neemt je op zondag 5 augustus mee op sleeptouw door de binnenstad en vertelt je er alles over. Alle info.

OPROEP: HEILIG HART BEELDEN VAN CHRISTUS GEZOCHT

PARCUM is op zoek naar Heilig Hart beelden voor een tentoonstelling in het najaar. Een Heilig Hart beeld toont een staande Christus met op de borst een rood hart met een vlam. Heb jij thuis zo'n beeld staan? Is het ongeveer 30 à 60 cm hoog? Laat het hen dan zeker weten! Alle info.

OPROEP: LIEDJES UIT DE EERSTE WERELDOORLOG

Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek is op zoek naar populaire liederen over de Eerste Wereldoorlog. Heb jij nog een oud, handgeschreven liedschrift liggen met een lied over de Groote Oorlog? Of een lied gedrukt op een vliegend blaadje? Neem dan snel contact op met hen.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp