Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF MAART 2019
#ST(R)OOM
 
Erfgoedcel Denderland is op zoek naar jouw erfgoedverhaal! Ken jij nog een speciale erfgoedlocatie langsheen de Dender of een interessant erfgoedplekje langs de spoorlijnen in Denderland? Laat dan snel van je horen via erfgoedcel@aalst.be!

Voor het project #ST(R)OOM zoeken we erfgoedverhalen, leuke anekdotes en afbeeldingen over textielfabrieken en looierijen, schiptrekkers en sluizen, lucifers en Zweden, trams en schepen, verdwenen stations en spoorlijnen, schouwen en silo's, zwemmen en vissen, pendelen en daguitstappen met de trein, stroom en stoom.
EEN TOEKOMST VOOR BORDUREN

Minister Sven Gatz lanceerde vorig jaar een nieuwe subsidie waarmee hij het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling traject wil ondersteunen. In onze regio werd o.a. de aanvraag van Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele weerhouden. Zij zorgen ervoor dat de traditie van het artisanaal borduren verder zal leven. Menig Aalstenaar kent de weg naar Anita wanneer ze op zoek zijn naar kwalitatief hoogstaand borduurwerk. Ze ontwerpt en borduurt ook al meer dan 20 jaar de emblemen op het kostuum van Prins Carnaval Aalst en Prins Arend Carnaval in Aalst.

Wie wil weten hoe de start van dit traject verloopt kan terecht op de website en Facebook pagina van Maaike. Zij houdt bij welke stappen ze zetten en welke vorderingen ze maakt. Aangevuld met heel wat foto's!

ERFGOEDDAG 2019: HOE MAAKT U HET?
 
Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, ambachten, leren en maken in Vlaanderen. In onze regio gaan dit jaar maar liefst 15 activiteiten door. De regionale brochure met alle Erfgoeddag activiteiten kan je bij de deelnemers, in bibliotheken, culturele centra en gemeentehuizen van de regio vinden. Ook op onze website vind je een volledig overzicht. 

Erfgoeddag is ook een feest voor jong en oud. Daarom kunnen kinderen dit jaar op elke locatie waar een activiteit doorgaat een ‘ambachtsproef’ uitvoeren. Indien ze de proef tot een goed einde brengen krijgen ze een stempel op hun spaarkaart. Een volle spaarkaart kunnen ze op elke Erfgoeddag locatie inruilen tegen een unieke handgedraaide houten tol!

Neem ook dit jaar deel aan de Erfgoeddag wedstrijd. Iedereen mag zijn / haar favoriete maker nomineren; een vakman of vakvrouw die jou inspireert en verwondert. De vijf meest inspirerende voorstellen vallen in de prijzen. Deelnemen kan hier
SUBSIDIES

Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door o.a. inspirerende en gemeenschapsvormende projecten financieel te helpen. Organiseer je zelf een cultureel-erfgoedproject? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor onze projectsubsidie (maximaal € 1500). Vraag je subsidie aan voor 1 mei 2019! Meer info vind je hier.
WEBEXPOSITIE 'BEZET NINOVE'

Ontdek de webexpositie 'Bezet Ninove' op MADEinDENDERLAND. Op Wapenstilstand 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, sloot de tentoonstelling 'Bezet Ninove' symbolisch de deuren. De expo gaf een beeld van Ninove in de periode 1914-1918. Deze webexpositie is een voortzetting van de eerdergenoemde tentoonstelling.
TENTOONSTELLING 'DIALECT IN DENDERLAND' REIST ROND

In april kan je de rondreizende tentoonstelling bezoeken in woonzorgcentrum De Gerstjens te Erembodegem. Leer bij over taalfenomenen als mouillering, bekijk onze dialectopnames en test je dialectkennis in een heuse quiz.

Neem gerust ook de bijhorende brochure mee naar huis of download hem hier
BIBLIOTHEEK NINOVE & GESCHIEDKUNDIGE VERENIGING HET LAND VAN AALST

De Meerbekenaar Jan Stercke, eerste president van het Leuvense Collegium Trilingue


In 2018 hebben Dirk Van de Perre en Marcel Cock een studie gewijd aan de levensloop van deze eminente, maar voor velen onbekende Meerbekenaar. Op donderdag 4 april brengen zij op een levendige en bevattelijke wijze het leven van Jan Stercke in beeld. Ook zijn relaties met zijn tijdgenoten, zoals  paus Adriaan VI, Hiëronymus van Busleyden, Erasmus van Rotterdam en Maarten Luther komen uitgebreid aan bod. De lezing gaat door in de bibliotheek zelf. Alle info.

Jan Stercke (Meerbeke 1480 - Leuven 1535) studeerde filosofie en theologie aan de Leuvense universiteit, waar hij een gerespecteerd professor was. In 1517 werd hij door Hiëronymus van Busleyden en Erasmus van Rotterdam gevraagd om de organisatie van de stichting van het Drietalencollege (Latijn, Grieks, Hebreeuws) op zich te nemen, waarvan hij de eerste president werd en de leiding had tot 1526. 

FAMILIEKUNDE VLAANDEREN - REGIO AALST

Proper en Puur! Een vrolijke geschiedenis van de persoonlijke hygiëne 

Een verhaal van properheid, van bij de Grieken tot nu. Met hilarische, maar ook tragische details over wat er in de badkamer soms mis kan lopen. Waarom wasten de Grieken zich niet aan de lavabo? Waarom had Henry VIII veel te lange mouwen? Kent u dat van die liefdesbrief van Napoleon aan zijn Joséphine? Hoe proper was Brigitte Bardot? En u? Ilse Landuyt studeerde 'Romaanse Filologie' en 'Politieke en Sociale Geschiedenis van de Westerse Wereld'.

Met veel beeldmateriaal en anekdotes vertelt ze op donderdag 4 april  in het documentatiecentrum van Familiekunde Aalst over geschiedenis, zoals u het op school nooit gehoord hebt. Alle info.

CULTUURDIENST NINOVE

Van reuzen, rovers en kleine muisjes; volksvertellingen tussen Dender en Schelde

Acht vertellers. Acht verhalen. Doe daar nog een muzikaal intermezzo bij, en de cocktail voor een gezellige avond is compleet! Op donderdag 25 april brengen Nancy Breynaert, Jacques De Kegel, Walter Evenepoel, Olav Heirman, Jos Tilley, Lucrèce Van Holder, Robert Van Impe en Eriek Verbeecke een verhaal uit de folklore van hun dorp of streek. Virtuoos Luc Ooghe zorgt voor een muzikale noot. De vertelavond gaat door in Culture Pub Ninove. Alle info.
NATUURPUNT NINOVE

Oorlogsverleden versus natuur in Neigembos

Neigembos is eind april op zijn mooist door de massa's voorjaarsbloeiers, de eerste vlinders en de zangvogels die terugkomen uit hun winterkwartieren. Anderzijds speelde Neigembos ook een belangrijke rol tijdens de 2 wereldoorlogen. Wie goed kijkt merkt hier en daar in het bos nog overblijvende relicten op.

Op de rand van het bos staat ook een bunker die onderdeel was van de KW-linie tijdens WOII. Een bezoek aan deze bunker houden we voor het einde van de wandeling. Twee re-enactmentgroepen zullen speciaal voor ons nabij de bunker hun tenten optrekken en meer uitleg geven over de leefomstandigheden van de soldaten. Afspraak op zondag 28 april! Alle info
PROCESSIECOMITÉ LEDE

#M - Beeld van liefde

In 1414 arriveert een bijzonder beeld vanuit Keulen in Lede: Zoete Nood Gods. Geen wereldschokkend nieuws, wel een gebeurtenis die de eeuwen daarna de gemeente Lede grondig zal bepalen. Mirakels maken van Lede een bedevaartsoord dat jaarlijks tienduizenden pelgrims verwelkomt. Met als absoluut hoogtepunt: de jaarlijkse processie die doorheen de straten trekt.

Na een feestelijke jubelviering (2014) bewerkte regisseur Marc Boon de eeuwenoude processie naar een nieuwe en actuele vorm: #M - Beeld van liefde. Het publiek neemt plaats op een grote comfortabele zittribune en beleeft een wervelende evocatie met de vertrouwde Sint-Martinuskerk als imposant decor. Een combinatie van klassieke en moderne theatertechnieken zorgt voor adembenemende theaterbeelden. Lucas Van den Eynde neemt het voortouw als verteller en gids in een verhaal dat ondersteund wordt door meer dan 250 acteurs-figuranten. Ontdek #M - Beeld van liefde op 3, 4 en 5 mei op het marktplein van Lede. Tickets en info

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE & GESCHIEDKUNDIGE VERENIGING HET LAND VAN AALST

Cartograaf Philips De Dijn

Op uitnodiging van de heemkundige kring komt Georges Van de Winkel op 10 mei vertellen over cartograaf, landmeter en mathematicus Philips de Dijn. Hij zal het leven en het werk van deze 17de eeuwse cartograaf schetsen, die heel wat kaarten en landboeken in onze regio maakte. Ze bieden een schat aan gegevens voor de lokale vorser. Gerrit Liessens van de heemkundige kring geeft daarna toelichting bij de specifieke gegevens over Erpe-Mere die op de kaarten van De Dijn vermeld zijn. De lezing gaat door in de parochiezaal van Burst. Meer info.

UITLEENDIENST ERFGOED
 
Om de zorg voor cultureel erfgoed verder te stimuleren, stelt de Vlaamse overheid een basisaanbod aan uitleenmateriaal ter beschikking. Dat materiaal is een selectie van kwaliteitsvolle hulpmiddelen, die eenvoudig te bedienen zijn en een meerwaarde bieden bij het beschrijven en beter bewaren van erfgoedcollecties.
 
Heb je plannen om je erfgoedcollectie beter te beschrijven of te bewaren? Hier kun je het volledige aanbod hulpmiddelen verkennen of meteen een aanvraag indienen. Het gebruik van het materiaal is volledig kosteloos, maar je staat zelf in voor het afhalen en terugbrengen ervan naar het aangewezen uitleenpunt.

Ook bij Erfgoedcel Denderland kan je terecht om materiaal uit te lenen. Een volledig overzicht en alle nodige info vind je hier
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2019 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp