Copy
Erfgoedcel Denderland


ERFGOEDCEL DENDERLAND
 
ERFGOEDDAG 2019

Over vakmanschap en meesterschap

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. 

Erfgoeddag is een feest voor jong en oud. Daarom kunnen kinderen dit jaar op elke locatie een ‘ambachtsproef’ uitvoeren. Indien ze de proef tot een goed einde brengen krijgen ze een stempel op hun spaarkaart. Een volle spaarkaart kunnen ze op elke Erfgoeddag locatie uit onze regio inruilen tegen een leuk ambachtelijk cadeautje: een handgedraaide houten tol. De 'ambachtsproef' standen kan je herkennen aan onderstaand spaarkaart logo.

Word een echte ambachtsman op Erfgoeddag!

Programma Denderland

Tal van instellingen, organisaties en verenigingen in regio Denderland zetten op Erfgoeddag hun beste beentje voor. We kunnen jou dan ook een goedgevuld dagprogramma voorstellen. Alle Erfgoeddagactiviteiten vind je hieronder! 

Liever een papieren brochure? Die kan je vinden bij de deelnemers, in bibliotheken, culturele centra en gemeentediensten … Vraag er zeker naar! Je kan ook altijd een papieren brochure aanvragen bij Erfgoedcel Denderland. De brochure is tot slot ook hier digitaal te bekijken.

AALST / Oude en hedendaagse ambachten in en rond de Sint-Martinuskerk - Stad Aalst i.s.m. kerkfabriek Sint-Martinus

 
De Sint-Martinuskerk telt vele gilde- en ambachtsaltaren met een grote rijkdom aan kunstwerken en archiefdocumenten. We plaatsen acht van deze altaren in de kijker door er telkens één erfgoedobject uit te lichten. Daarna trekken we de stad in en gaan we langs bij ambachtelijke handelaars van vandaag. We maken kennis met familiebedrijven die het vakmanschap van generatie op generatie doorgeven. Op Erfgoeddag openen de handelaars uitzonderlijk de deuren van hun atelier en genieten bezoekers van verschillende demonstraties, proevertjes en verhalen. Meer info.

AALST / 50 jaar Internationaal Folkloristisch Oogstfeest de Pikkeling: oude ambachten in de kijker - VVV De Faluintjesstreek i.s.m. Heemkundige Kring De Faluintjes

 
Het Internationaal Folkloristisch Oogstfeest De Pikkeling bestaat dit jaar precies 50 jaar! En dat moet uiteraard gevierd worden. Kom naar Hoeve De Croes, een van de Pikkelinghoeves, waar we de oude oogstambachten in de kijker zetten. Geef je ogen de kost en proef natuurlijk ook eens van de lokale streekproducten. Meer info.

AALST / Hoe maakt u het? - Heemkundige kring Denderland

 
Oude foto's, voorwerpen, boeken en illustraties brengen verschillende oude beroepen bijna letterlijk weer tot leven. Laat je meevoeren en ontdek schitterend vakmanschap in deze tentoonstelling! Meer info.

DENDERLEEUW / Ambachtenmarkt - Gemeente Denderleeuw

 
Heb je groene vingers of ben je een creatief talent? Kunnen een streekbiertje en een ambachtelijke ovenkoek je wel bekoren? Kom dan zeker langs op de gezellige ambachtenen bloemenmarkt. Probeer zelf het vlechten van een mandje uit bij mandenvlechter Pieter, bewonder de talenten van steenkapster Martine en stel vragen aan houtbewerkers François en Patrick. Daarnaast kan je ook terecht op de markt voor demonstraties van handwerk, pyrografie op hout, decoupage en macramé met jutte. Kortom, voor ieder wat wils! Ook voor kinderen zijn er allerlei workshops, van vilten tot vlaai bakken. Meer info.

ERPE-MERE / Artisanaal Erpe-Mere in Aaigem - Gemeente Erpe-Mere i.s.m. Hoeve Van Den Bossche

 
Hoe worden artisanale frisco's gemaakt? Volg een demonstratie of geniet van een ijsje of een coupe op het terras. Ignace Verhoeven laat je tegelijk kennismaken met 'het potten draaien'. Bovendien krijg je de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan. Onze lesgever-keramist stelt ook eigen werken tentoon. Meer info.

ERPE-MERE / Artisanaal Erpe-Mere in Mere - Gemeente Erpe-Mere

 
Vier vakmensen stellen je een reeks oude ambachten voor. Bij molenaar Johan De Punt ontdek je welk gereedschap de timmerman, kuiper, kliever, klompenmaker en molenmaker gebruikten om hout tot een afgewerkt product te maken. Leer hoe je kousen moet breien bij Ria Witvrouwen of ontdek de geheimen van het steenkappen van Emile Van De Voorde. Van het looien van visleer tot het maken van Himmeli's of het met de hand naaien van een lederen etui, Anmie Geeraerts en Joris Delclef tonen het allemaal. Je kan bij hen ook een workshop volgen! Meer info.

ERPE-MERE / Artisanaal Erpe-Mere in Burst - Gemeente Erpe-Mere

 
Kantwerk, Brusselse kant, lace of lintjeskant bood ooit werk aan tientallen thuiswerksters. Anders dan vroeger wordt nu gebruik gemaakt van een brede waaier aan naaldkantsteken en een grotere verscheidenheid aan witte en gekleurde lintjes; gemaakt van katoen, synthetische stoffen en zijde. Rita De Knijf en Willy De Clercq tonen je de kneepjes van het vak! Meer info.

LEDE / 100 jaar Mesen in Lede - Gemeente Lede

 
Na de Eerste Wereldoorlog werd het domein Markizaat in Lede aangekocht door het Koninklijk Gesticht van Mesen. De eerste schoolkinderen kwamen aan in 1919. Met een eigen boerderij op het domein was de school grotendeels zelfvoorzienend. Op Erfgoeddag ontdek je alles over de ambachten die er werden uitgevoerd en aangeleerd. Houtdraaier Robert Piccart zal hier ook aanwezig zijn. Hij toont hoe hij de cadeautjes voor de ambachtelijke jeugdactiviteiten maakte. Meer info.

LEDE / Ken jij de goudsmid? - Natascha Mattens

 
Goudsmeden is een eeuwenoud ambacht, met tal van technieken en gebruiken. Maar wat houdt het beroep precies in? Maak kennis met de traditionele technieken voor het maken van juwelen in edele metalen. Je ziet onder meer hoe zilver gesmolten wordt en tot draad wordt getrokken, hoe je open ringetjes of jumprings maakt en hoe je ringetjes dicht soldeert om er zo een ketting van te maken. Meer info.

LEDE / Ambachtelijk malen in de Fauconniersmolen - Provinciaal Molencentrum MOLA

 
De Fauconniersmolen rolt de zeilen open, hijst de feestvlaggen en zet de meelschuif open. De molenaars en molengidsen ontvangen je met open armen en zetten het ambacht van de steenscherper in de kijker met demonstraties. Er zijn doorlopend gratis rondleidingen en bij voldoende wind ook maaldemonstraties. Vraag gerust een zakje meel om thuis mee aan de slag te gaan! Meer info.

LEDE / Wandel je mee met Martinus? - Pasar Wetteren-Lede

 
De Martinusroute is een pelgrimsroute langs diverse Martinuskerken tussen Utrecht en Tours. Op Erfgoeddag wandelen we het traject tussen Aalst en Massemen in (totaal 25 km). Starten doen we aan de Sint-Martinuskerk in Aalst, het eindpunt is de kerk van Massemen. Wie wenst kan ook aansluiten in Lede (totaal 16 km). In de kerken ontdekken we prachtige staaltjes van vakmanschap, gemaakt door echte ambachtslieden. Meer info.

NINOVE / Ninoofs vakmanschap - Stad Ninove

 
In Ninove zet de Erfgoedraad een tentoonstelling rond vakmanschap op poten. Deze wordt vergezeld door een heuse ambachtenmarkt. Lokale vakmensen tonen hier niet alleen hun afgewerkte producten, maar ook hoe ze daartoe komen. De jongsten kunnen zich helemaal laten gaan tijdens leuke DIY-workshops. Tot slot neemt de VVV je mee op wandel doorheen het ambachtelijke verleden van de stad! Meer info.

NINOVE / Malen in de historische molens van Ninove - Molenaars Ninove

 
Op Erfgoeddag gooien de drie nog maalvaardige molens van Ninove de deuren open voor jong en oud. Op de Fonteintjesmolen in Meerbeke, de Molen Ter Zeven Wegen in Denderwindeke en de Wildermolen in Appelterre leer je het ambacht van de molenaar kennen. Je kan er een hele dag lang terecht voor maaldemo's, kindvriendelijke rondleidingen en verkoop van (bio)meel. Meer info.
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
Copyright © 2019 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp