Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2018
Rad Fonteintjesmolen
HET STRAFSTE SPORTERFGOED 
TIJD OM DE PRIJZEN UIT TE DELEN!

De stemmen zijn geteld... De winnaars van onze "het strafste sporterfgoed" wedstrijd zijn bekend. Bij de publieksprijs was het spannend tot het laatste moment, maar uiteindelijk trok Krachtbalclub SV Osiris Aalst aan het langste eind met maar liefst 280 likes. Zij winnen een kaatsinitiatie door SV Herdersem met bijhorend ontbijt. Daarnaast mogen zij een foto uit hun archief kiezen om te laten uitvergroten.

En dan was er ook nog de juryprijs. Na enig beraad koos onze jury voor de opmerkelijke foto van de verkleedde Eendracht Aalst speler Willy Belon. Eendracht Aalst wint een initiatie balboogschieten door balboogmaatschappij Sint-Servatius, opnieuw met bijhorend ontbijt. Ook zij mogen een archieffoto laten uitvergroten. 

We willen graag alle sportclubs die deelgenomen hebben bedanken voor de inzet!


Wil je ook aan de slag met het erfgoed van jouw sportvereniging? Komt er een jubileum aan? Zitten jullie op een berg prachtig fotomateriaal of hebben jullie een interessante collectie? Neem dan contact op met ons. Wij helpen jullie graag verder.
EERSTE HULP BIJ GDPR VOOR LOKALE VERENIGINGEN OP 12 JUNI
 
Vanaf 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht, in de media beter bekend onder de Engelstalige naam GDPR. Dit is een hele mond vol voor Europese regels om de burger te beschermen rond het gebruik van persoonsgegevens. 

Maar wat betekenen die Europese regels nu voor het gebruik van persoonsgegevens (bv. ledenlijsten, abonnementlijsten, deelnemerslijsten) bij vzw’s? Hoe moeten de vele persoonsgegevens eigen aan genealogische archieven, foto’s, rouwprentjes etc. in de toekomst bewaard en ontsloten worden? Kortom, wat verandert er vanaf 25 mei 2018 voor jouw vereniging, kring, archief of documentatiecentrum met de AVG?

Op dinsdag 12 juni geeft Heemkunde Vlaanderen in Aalst toelichting hierover zodat je weet wat je te doen staat om op beide oren te slapen! Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de vorming. Deelname kost 5 euro. Voor meer informatie en inschrijvingen kan je hier terecht. De plaatsen zijn beperkt.
Volksverhalen
VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Heb je een hart voor het lokale erfgoed uit Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove? Ben je geïnteresseerd in oude foto's, postkaarten... over onze regio? Of zijn religieuze erfgoedobjecten meer jouw ding? Kan je goed overweg met een computer? Is zelfstandig werken geen enkel probleem? En heel belangrijk: heb je nog wat tijd vrij? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

Voor de erfgoedbank MADEinDENDERLAND.be zijn we op zoek naar iemand die afbeeldingen kan inscannen, uploaden in een online databank en deze dan beschrijven. Tegelijk zoeken we ook nog iemand die religieus erfgoedobjecten in een online databank kan beschrijven op basis van (reeds ingevulde) papieren fiches. 

Iets voor jou? Neem dan snel contact op met ons.

INVENTARISATIE RELIGIEUS ERFGOED
 
Sinds begin 2016 zijn een vijfentwintigtal vrijwilligers aan de slag in de kerken van regio Denderland. De vrijwilligers observeren minutieus alle religieuze- en erfgoedobjecten die zich in de kerk bevinden. Ze meten de collectiestukken op en beschrijven ze. Het voorwerp wordt ook gefotografeerd. Het werk van de vrijwilligers leidt uiteindelijk tot een actuele inventaris, die wordt ingevoerd in een digitale databank en toegankelijk is voor het publiek via Erfgoedinzicht.be. Door een volledige en correcte lijst met beschrijvingen weten de beheerders van dit erfgoed, de kerkfabrieken, wat er zich precies in hun collectie bevindt en kunnen zij hiervoor de nodige erfgoedzorg toepassen. 

Tot nu toe kan je op Erfgoedinzicht.be twee kerkinventarissen raadplegen: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Herdersem en Sint-Pietersbanden te Erondegem. Daarnaast zijn de vrijwilligers recent gestart of starten ze binnenkort in deze kerken: 
  • Sint-Amandus te Iddergem (in december gestart)
  • Sint-Denijs te Impe (in februari gestart)
  • Sint-Christoffel te Pollare (start in maart)
  • Sint-Lambertus te Vlekkem (start in de komende maanden)
Kerk Wanzele

KERKFABRIEK SINT-AMANDUS DENDERLEEUW

Fotoboek Sint-Amandus

Begin 2016 startte ook in Denderleeuw het inventarisatieproject religieus erfgoed. Een groepje van zes vrijwilligers ging elke week aan de slag met de religieuze erfgoedobjecten in de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw. Onder begeleiding van Erfgoedcel Denderland nam het team elke ruimte in de kerk onder de loep en inventariseerde alle voorwerpen. Elk object werd opgemeten, beschreven en gefotografeerd. 

Intussen is de inventarisatie voltooid: de vrijwilligers ronden dit werk van lange adem af met de publicatie van een uniek fotoboek “Kerkgoed - 9 eeuwen religieus erfgoed in Denderleeuw”. In het boek vind je een selectie van topstukken uit de inventarisatie, maar ook het interieur van de kerk komt aan bod. Op die manier wil de kerkfabriek de inventarisatie en geschiedenis van de kerk voorgoed vastleggen. Op zondag 4 maart is iedereen van harte welkom op de boekvoorstelling, om 12 uur in de Sint-Amanduskerk te Denderleeuw. Meer info.

Meldert-kermis

STAD NINOVE

Wat wordt het Schoonste Dialectwoord van Ninove?

Pront, beirevoesj of kailjn: wordt dit het Schoonste Dialectwoord van Ninove? Of wordt het toch pachakroet, klodderhond of malognegen? De voorbije weken konden de Ninovieters welklinkende lokale dialectwoorden inzenden. Meer dan 250 woorden werden ingediend. Uit die mooie oogst puurde een jury, samengesteld uit leden van de erfgoedraad en de Werkgroep Dialectwoordenboek, een shortlist van tien woorden.

Deze woorden worden bekendgemaakt op vrijdag 2 maart om 17 uur in de bibliotheek van Ninove. Iedereen is dan van harte welkom. Je komt dan ook te weten hoe het verdere verloop van de wedstrijd eruit ziet. Bovendien kan je meteen ook als één van de eersten je stem uitbrengen. Kan je er niet bij zijn? Niet getreurd, daarna kan je nog deelnemen op twee manieren: via een stemhokje in de bibliotheek en in het stadhuis of online via de website van de stad.

Meldert-kermis

STEDELIJK MUSEUM AALST

Tussen droom en daad, de voltooiing van de Sint-Martinuskerk Aalst

In maart organiseert het Stedelijk Museum Aalst een tentoonstelling over de onafgewerkte bouwplannen van de Sint-Martinuskerk. Hierbij zullen de originele tekeningen van stadsarchitect Julius Goethals uit 1899 te zien zijn. Evert Vandeweghe, onderzoeker bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, zal hierbij een lezing geven naar aanleiding van zijn artikel ‘Tussen droom en daad: De voltooiing van de Sint-Martinuskerk in Aalst (1850-1950)’ in het tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst. Isolde Verhulst, huidig restauratiearchitect van de Sint-Martinuskerk, zal een korte toelichting geven bij de lopende restauratie.

Als scharniermoment tussen deze twee lezingen wordt een soort ‘re-enactment’ gepland van de redevoering die burgemeester Eugeen Bosteels hield op 28 april 1925. Hierin pleitte hij o.a. voor de voltooiing van de St-Martinuskerk. Deze tekst zal worden gebracht door de huidige burgemeester Christoph D’Haese, die even in de huid zal kruipen van zijn voorganger.
 
Iedereen is welkom op donderdag 8 maart om 20 uur in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst.  De toegang is gratis en het einde is voorzien voor 21:30 uur. Meer info.

1000 jaar Smetlede

PASAR FALUINTJES

Promenade de Plaisance

 
Zondag 25 maart wil PASAR Faluintjes de historische verbinding tussen het Waterkasteel Moorsel en de Abdij van Affligem in de kijker zetten door een wandel- en fietsevenement. Naast deze historische insteek is er ook aandacht voor het hoperfgoed. Zo loopt de fietsroute langs de nog bestaande hopvelden. De muzikale omkadering wordt verzorgd door de 'Drie Stijnen' die hopliederen zullen brengen. Meer informatie over deze activiteit vind je hier.
Meldert-kermis

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE I.S.M. DAVIDSFONDS MERE & DAVIDSFONDS BURST

Waar men gaat langs Vlaamse wegen

Heemkundige kring Erpe-Mere haalt tijdens de Nacht van de Geschiedenis herinneringen op aan het rijke Roomse leven van onze voorouders: de processies en ommegangen, de Mariaverering en novenen, de vaste rituelen van de sacramenten en zoveel meer komen aan bod. Eerst geeft Julie Aerts, medewerker Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, een lezing over de processiecultuur in Vlaanderen. Dan volgt de film "(paarden)ommegangen en een processie in Erpe-Mere anno 2017" door de Verenigde Wanzeelse Kineasten. Het gemengd zangkoor Singhet Fro Mere zorgt voor de muzikale noot.
 
Iedereen is welkom op dinsdag 20 maart in de Sint-Bavokerk Mere. De avond start om 19:30 uur. Meer informatie over prijs en reservatie vind je hier
Tegelijk loopt in de Sint-Bavokerk van Mere een tentoonstelling met processie-erfgoed en foto's van lokale processies. Meer info op bovenstaande link.

Reuzenbeheerders

Nacht van de Geschiedenis

Op dinsdag 20 maart 2018 is het weer zo ver: tientallen Davidsfonds afdelingen organiseren dan hun allerbeste geschiedenisactiviteit. Zo realiseren ze samen een van de grootste historische evenementen van Vlaanderen: De Nacht van de Geschiedenis. Thema in 2018 is religie, wat op heel veel uiteenlopende manieren aan bod zal komen. Hier kan je alle activiteiten terugvinden.

Waar men gaat langs Vlaamse wegen van Heemkundige kring Erpe-Mere i.s.m. Davidsfonds Burst en Davidsfonds Mere kwam in deze nieuwsbrief al aan bod. Dit zijn de andere activiteiten uit onze regio:

  • De geschiedenis van de 'Kazuifel' door de eeuwen heen - Davidsfonds Aalst
  • Wandeling door de Abdijkerk - Davidsfonds Ninove
  • De kleine wereld van Don Camillo - Davidsfonds Outer
  • Thuis bij de Kartuizers - Davidsfonds Denderwindeke
  • Religieuze kunstschatten van de Sint-Martinuskerk Oordegem - Davidsfonds Oordegem
Erfgoeddag

Aalst 1914-1918: Aalstenaars achter de IJzer

 
Wist u dat de jongste gesneuvelde Aalstenaar amper 16 jaar was? Dat er ook in Rusland Aalstenaars streden? Dat onze eerste gepantserde trein bestuurd werd door een Aalstenaar? Dat er twee Aalstenaars de doodstraf kregen? Dit en nog veel meer kom je te weten in het derde en laatste deel van de reeks "Aalst 1914-1918" dat volledig aan de Aalsterse oud-strijders is gewijd.

Auteur Dirk Meer stelt het boek feestelijk voor op vrijdag 16 maart om 19 uur in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst.   
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp