Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2019
AALST CARNAVAL BELICHT
 
Carnaval komt eraan! Met als gekende 'stopplaatsen' Aalst (03/03), Lede & Ninove (10/03) en Denderleeuw (17/03). Carnaval leeft in onze streek, dat is duidelijk. 

In 2010 erkende Unesco Aalst Carnaval als bijzonder immaterieel erfgoed, een hele eer! Erfgoedcel Denderland wil een bijdrage leveren aan de erkenning van dit immaterieel erfgoed door een aantal fascinerende aspecten van Aalst Carnaval vast te leggen met minidocumentaires. Na de Aalsterse Gilles (2016), de Losse Groepen (2017) en de Voil Jeanet (2018) is het nu de beurt aan een volgend Aalsters carnavalsfenomeen: de Vaste Groepen. Zij vormen immers de pracht en praal in de carnvalsstoet met hun wagens, kostuums, muziek en dans.

Alle minidocumentaires kan je bekijken op de erfgoedbank MADEinDENDERLAND.
NIEUWE RONDE BEURZEN MEESTER-LEERLING TRAJECTEN

Minister Sven Gatz lanceerde vorig jaar een nieuwe subsidie waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wil ondersteunen. Het kan hierbij gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde podiumkunsten. De subsidie richt zich op vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer willen nemen om hem of haar de knepen van het vak te leren. Meester en leerling(en) vragen de beurs samen aan, voor maximaal twee jaar. Per maand kunnen de partners samen 2.000 euro krijgen als ondersteuning voor het leertraject, met een maximaal bedrag van 48.000 euro per traject. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 15 maart worden ingediend.

Wie interesse heeft mag steeds contact opnemen met ons; zoals bij de vorige ronde willen we steeds helpen door beursaanvragen na te kijken en aan te vullen. Meer info.

ERFGOEDDAG 2019: HOE MAAKT U HET?
 
Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, ambachten, leren en maken in Vlaanderen.

In onze regio zijn dit jaar maar liefst 15 activiteiten geregistreerd. De regionale brochure met alle Erfgoeddag activiteiten kan je bij de deelnemers, in bibliotheken, culturele centra en gemeentehuizen van de regio vinden vanaf maandag 25 maart. Binnenkort vind je ook op onze website een volledig overzicht. 

Neem ook dit jaar deel aan de Erfgoeddag wedstrijd. Iedereen mag zijn / haar favoriete maker nomineren; een vakman of vakvrouw die jou inspireert en verwondert. De vijf meest inspirerende voorstellen vallen in de prijzen. Deelnemen kan hier
SPORTVERENIGINGEN HEBBEN MEER ERFGOED DAN ZE ZELF BESEFFEN

Erfgoedcel Denderland begeleidt hen daarom bij het zorgen voor dit erfgoed. Dit doen we door hen te ondersteunen bij de publieksontsluiting van het erfgoed en door tips te geven voor archief- en collectiebeheer. Zo is het o.a. belangrijk dat onderzoekers en geïnteresseerden hun archief weten te vinden. Sinds kort kan je de archieven van KVC Jong Lede en de Koninklijke Denderbond terugvinden op Archiefbank Vlaanderen. Een mooie stap vooruit! 
TENTOONSTELLING 'DIALECT IN DENDERLAND' REIST ROND

Momenteel kan je de rondreizende tentoonstelling bezoeken in WZC Prieelshof te Oordegem. Tot donderdag 28 maart kan je ze nog bezoeken in de inkomhal van het woonzorgcentrum. Leer bij over taalfenomenen als mouillering, bekijk onze dialectopnames en test je dialectkennis in een heuse quiz.

Neem gerust ook de bijhorende brochure mee naar huis of download hem hier
WEBEXPOSITIE 'BEZET NINOVE'

Ontdek de nieuwe webexpositie 'Bezet Ninove' op MADEinDENDERLAND. Op Wapenstilstand 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, sloot de tentoonstelling 'Bezet Ninove' symbolisch de deuren. De expo gaf een beeld van Ninove in de periode 1914-1918. Deze webexpositie is een voortzetting van de eerdergenoemde tentoonstelling.
PROJECTEN 2018 ONDER DE LOEP

In 2018 focusten we o.a. op de projecten 'Sporterfgoed' en 'Dialect in Denderland: het jaar van het dialect'. Zoals het een goede (erfgoed)werking betaamt werden deze project grondig geëvalueerd. De evaluaties kan je vinden op de desbetreffende project pagina's.
VERENIGING VOOR AALSTERS KULTUURSCHOON 

De Aalsterse Veemarktwijk en zijn kruisboogmaker

In deze boeiende lezing hebben erfgoedonderzoekers Koen De Groote en Jan Moens het over de middeleeuwse Veemarktwijk onder de Hopmarkt in Aalst. Niet alleen de geschiedenis en het archeologische onderzoek wordt uit de doeken gedaan, ook de unieke vondst van de woonst en het atelier van Christoffels Jans, een 15de-eeuwse kruisboogmaker komt uitgebreid aan bod. Nooit eerder werd iets dergelijks blootgelegd in West-Europa. Ontdek het allemaal op donderdag 28 maart in Utopia. Meer info.
BIBLIOTHEEK NINOVE & GESCHIEDKUNDIGE VERENIGING HET LAND VAN AALST

Cartograaf de Dijn

De bibliotheek van Ninove en de geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst organiseren twee lezingen over historische Ninovieters: Philips de Dijn en Jan Stercke. Op donderdag 28 maart focust Georges Van de Winkel op cartograaf, landmeter en mathematicus Philips de Dijn. Een vijftigtal kaarten van hem zijn bewaard gebleven, opgemaakt tussen 1618 en 1662. Opdrachtgevers waren vooral Vlaamse en Brabantse abdijen (o.a. Ninove, Geraardsbergen, Gent met Groenenbriel en Nieuwenbos, Groot-Bijgaarden en Vorst). Een tot nog toe onbekende, aan De Dijn toegeschreven, grote wandkaart uit 1626 vormt het pronkstuk uit de collectie De Dijnkaarten. 

In de marge is er ook een minitentoonstelling van een vijftal kaarten van het Land van Aalst en kan je scans van de Philips de Dijn-kaarten op computerscherm bekijken. Deze tentoonstelling loopt van 14 maart tot 8 april in de bibliotheek zelf. Alle info.

HEEMKUNDIGE KRING DENDERLAND

Wekelijkse archeologische afspraak

De heemkundige kring van Denderland zet sterk in op archeologisch onderzoek. Hun wekelijkse archeologische activiteiten gaan steeds door op zaterdagnamiddag in 't Gasthuys - stedelijk museum Aalst. Wie wil deelnemen aan het onderzoek of gewoon eens een bezoekje wil brengen is steeds welkom. Graag een seintje op voorhand.

AALST, DENDERLEEUW, LEDE EN NINOVE

Carnavalsvieringen

Komend weekend trapt Aalst (03/03) het carnavalsseizoen in onze regio op gang. De stoet start om 13 uur aan het Statieplein en trekt via het hele stadscentrum naar de Grote Markt. Veel tijd om te recupereren is er niet, want op maandag doen ze alles nog eens fijntjes over in de maandagsstoet, na de traditionele bezemdans & bezemworp van de Aalsterse Gilles en de Ajuinworp. Dinsdag is traditioneel de Dag van de Voil Jeanetten. Met duizenden trekken ze door het centrum van Aalst. ’s Avonds wordt een punt gezet achter Aalst Carnaval met de popverbranding. 

Het weekend daarop is het de beurt aan Lede en Ninove (10/03). Het programma van Ninove Carnaval is  gekend: op zondag gaat de zondagsstoet uit, maandag is er de maandagavondstoet en de Gouden wortelworp. Ninove Carnaval wordt afgesloten met de wortelverbranding op dinsdagmiddag. In Lede gaat de traditionele karamellenworp door op zaterdag. Met de volgende dag natuurlijk de zondagsstoet. Op maandag is het Boerenavond met popverbranding als afsluiter.

Denderleeuw (17/03) sluit het carnavalsseizoen in Denderland af. Op zondag is er de traditionele zondagsstoet met daarna de Harlekijnenworp aan het gemeentehuis. Ook in Denderleeuw wordt met de popverbranding op maandag carnaval symbolisch afgesloten. 

DAVIDSFONDS ACADEMIE - CC DE PLOMBLOM NINOVE

De grote politieke verhalen in Europa. Liberalisme, conservatisme, socialisme en christendemocratie

De Franse Revolutie was een van de grootste politieke omwentelingen uit de Europese geschiedenis. Ze vormde ook de belangrijkste voedingsbodem voor de grote politieke ideologieën die daarna in West-Europa vorm kregen. Liberalisme en socialisme lieten zich inspireren door de vrijheids- en gelijkheidsidealen van de Franse Revolutie. Conservatisme en christendemocratie kantten zich veeleer tegen de radicale breuk met het ancien régime.

Emiel Lamberts plaatst in deze cursus de vier grote politieke stromingen naast elkaar. Hij gaat dieper in op hun ideologische invulling, schetst hun historische ontwikkeling en gaat na wat hun impact is op de West-Europese politieke ordening. Daarbij toont hij ook hoe die stromingen elkaar hebben beïnvloed. Meer info.

NACHT VAN DE GESCHIEDENIS: MEESTERSCHAP

Op dinsdag 19 maart is het weer zover: tientallen Davidsfonds afdelingen organiseren dan hun allerbeste geschiedenisactiviteit. Zo realiseren ze samen één van de grootste historische evenementen van Vlaanderen: 'De Nacht van de Geschiedenis'. Het thema in 2019 is meesterschap, wat op heel uiteenlopende manieren aan bod zal komen. Hier kan je alle activiteiten terugvinden.

In onze regio:
  • De politierechtbank, door Peter Dhondt - Heemkundige kring Erpe-Mere i.s.m. Davidsfonds Burst en Davidsfonds Mere 
  • Leonardo, genie & mens - Davidsfonds Outer
  • Katelijne Boon over de Koning Elisabethwedstrijd - Davidsfonds Aalst
UITLEENDIENST ERFGOED
 
Om de zorg voor cultureel erfgoed verder te stimuleren, stelt de Vlaamse overheid een basisaanbod aan uitleenmateriaal ter beschikking. Dat materiaal is een selectie van kwaliteitsvolle hulpmiddelen, die eenvoudig te bedienen zijn en een meerwaarde bieden bij het beschrijven en beter bewaren van erfgoedcollecties.
 
Heb je plannen om je erfgoedcollectie beter te beschrijven of te bewaren? Hier kun je het volledige aanbod hulpmiddelen verkennen of meteen een aanvraag indienen. Het gebruik van het materiaal is volledig kosteloos, maar je staat zelf in voor het afhalen en terugbrengen ervan naar het aangewezen uitleenpunt.

Ook bij Erfgoedcel Denderland kan je terecht om materiaal uit te lenen. Een volledig overzicht en alle nodige info vind je hier
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2019 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp