Copy
Erfgoedcel Denderland


ERFGOEDCEL DENDERLAND
 
NIEUWSBRIEF DECEMBER 2016

Hij is er! De nieuwe erfgoedwebsite van Denderland: www.madeindenderland.be
Op deze gloednieuwe website kun je het digitale erfgoed ontdekken uit de regio Denderland. In eerste instantie vind je er oude foto’s en postkaarten terug. Per afbeelding kom je meer te weten over wat afgebeeld is, uit welke collectie de afbeelding komt etc. Maar je kunt de foto ook delen via sociale media, downloaden of voorzien van commentaar. Herken jij bijvoorbeeld iemand op een oude foto, dan kun je dat laten weten aan de beheerders van de website.
Regelmatig kun je ook een webexpo bezoeken. Naar aanleiding van een bepaald thema of onderwerp kunnen een aantal foto’s in de kijker gezet worden. Momenteel kun je 2 expo’s ontdekken rond dorpsgezichten uit Denderleeuw en rond Sint-Maarten en Sinterklaas.

De lancering is natuurlijk nog maar het begin, want de website zal steeds worden aangevuld met nieuw materiaal. Op dit moment worden de bevolkingsregisters van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove gescand. Zij zullen ook een plaatsje krijgen op de website, zodat je op zoek kunt gaan naar je voorouders.

Werk jij hier graag aan mee? Vrijwilligers zijn altijd welkom. Neem contact op met Erfgoedcel Denderland (053 72 32 26,
erfgoedcel@aalst.be).

 

Ook madeinaalst.be in een nieuw jasje

In een recordtijd van drie maanden werd een volledig nieuwe Made in Aalst-website gebouwd door Picturae. Het stadsarchief Aalst kan zo op een gebruiksvriendelijkere én aantrekkelijkere manier zijn erfgoedcollecties via digitale weg aan het grote publiek kenbaar maken. Er werden ook meer dan 600 'nieuwe' historische foto’s beschreven wat het totaal op bijna 7300 beelden brengt (uit de verzamelingen van het archief en van privé-personen - via schenking en bruikleen). Daarnaast kan men op woordniveau in de meer dan 129.000 pagina’s tellende krantencollectie snuisteren en zoeken naar personen in meer dan 1,2 miljoen namen uit geboorte-, overlijdens-, huwelijks- én militieregisters van Aalst en deelgemeenten voor de periode 1840-1910. Dankzij onze vrijwilligers worden deze gegevens trouwens dagelijks uitgebreid!
 
Ga dus zeker en vast eens een kijkje nemen op www.madeinaalst.be en laat je verbazen door wat je van thuis uit allemaal kan opzoeken, ook met je tablet of smartphone!

Laat zien dat de kerststal nog leeft


Heel wat mensen hebben er op zolder nog wel één staan: een kerststal. Maar of ze die in de kerstperiode ook effectief onder de boom zetten, is niet zeker. De verhalen rond de kerststal en de betekenis ervan zijn steeds minder gekend bij de jongere generatie. De Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden vreest dat hierdoor de traditie mee zal verdwijnen. Daarom wil de Federatie het opzetten van kerststallen laten erkennen als immaterieel erfgoed.
 
Ook jij kan helpen!

Stuur deze kerst een wenskaart met de afbeelding van een kerststal of kribbe en vermeld naast je kerstwensen ook dat je de kerststal als immaterieel erfgoed erkend wil zien.
Wij vragen je om deze wenskaarten na de kerstperiode aan ons te bezorgen. Dit kan door er een scan of foto van te maken en door te sturen naar fvkerststallenvrienden@telenet.be of door de kaart per post op te sturen naar Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden - Grasdries 2 - 2930 BRASSCHAAT.
Indien je  geen wens- of postkaart ter beschikking hebt, kan je  een steunbetuiging opvragen via fvkerststallenvrienden@telenet.be of plaatsen op de Facebookpagina 'Leve de Kerststal'.
 
Je kan het kerststalerfgoed ook in de kijker te zetten door een foto te nemen van jezelf of je familie bij de kerststal en deze foto door te sturen naar www.ikschrijfgeschiedenis.be.
PUBLICATIES

Familie De Vis

Dat de familie De Vis uit Aalst een veelbesproken familie is met vele intriges is geen nieuwe informatie. Wat wel nieuw is, is dat de kronieken van deze familie in een boek werden gegoten.

Hekelgemenaar Henri Van Nieuwenborgh verdiepte zich in de geschiedenis van het geslacht De Vis en schreef er een dik boek over van 160 pagina's. 'Familie De Vis' wordt op zaterdag 3 december 2016 om 18 uur voorgesteld in de Aalsterse Stadsfeestzaal. Sabine De Vos verzorgt de muzikaal opgeluisterde presentatie.

Het boek kost 29,- EUR. Wie het thuis wil ontvangen, moet 5,- EUR verzendingskosten toevoegen.

Meer info: Flying Pencil, Erembodegem-Dorp 80, Erembodegem, 0479-92 30 43, www.flyingpencil.beinfo@flyingpencil.be

ACTIVITEITEN 

Aalst heeft eigen UTOPIA zegel


Op zaterdag 10 december 2016 vindt de 59ste internationale ruilbeurs plaats van De Koninklijke postzegelkring Philatelia Alosta. Na de zegels van Keizer Kamiel Sergant en de Gilles waren er twee eigen creaties. Eén van het Vredesmonument van Marc De Bruyn aan het Vredeplein in Aalst en de Utopia zegel uit 2015. Dit jaar heeft de club een professional onder de arm genomen. Karikaturiste Maggy Jacqmin werd gevraagd om dé UTOPIA-zegel van 2016 te ontwerpen. In het zegelbeeld staat de schrijver Thomas More oog in oog met onze boekdrukker Dirk Martens.

Wil jij deze zegel graag ook hebben? Kom dan zeker naar de ruilbeurs.

Praktisch: 10 december 2016, Ontmoetingshuis DE BRUG (Hertshage 9-11 in Aalst).
De toegang is gratis en mensen met een beperking kunnen gemakkelijk binnen.

Meer info: micaal@telenet.be, tel. 053 77 36 68 of antoine.use@telenet.be, tel. 053 60 85 68.
Diane De Keyzer

40 jaar V.VAK prijs


Elk jaar reikt het V.VAK, de Vereniging Voor Aalsters Kultuurschoon, een prijs uit aan Aalstenaars die hun woning renoveren met respect voor de authenticiteit van het gebouw. Dat doen ze ondertussen al 40 jaar! En dat verdient een tentoonstelling. Met knappe zwart-wit foto's van de hand van André Schollaert en allerhande verwante documenten en archieffoto's verzameld door secretaris Luc Van Der Helst. Je kan de tentoonstelling bezoeken in het stedelijk museum van Aalst op 17 december, het moment dat de V.VAKprijs wordt uitgereikt.

Lukt die dag niet? Geen nood, tussen 19 en 29 januari kan je de tentoonstelling bezoeken in CC De Werf (Aalst).

Meer info: www.vvak.be

Roetskalender


Pieter Coucke van Aelst is even terug in de stad! In de historische jaarkalender 'De Roets' 2017 wordt een extra spot gezet op deze Aalstenaar. De Roets wil bij het brede publiek interesse wekken in de boeiende en inspirerende geschiedenis van de Lage Landen.

Meer info: www.roetsinfo.eu

 
Zijn wij al vrienden op Facebook? Like!
Copyright © 2016 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Oude Vismarkt 1
  9300 Aalst
  053 72 32 27
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp