Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND
 
NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017
VERNIEUWING ERFGOEDCEL DENDERLAND
Misschien hebt u het al gemerkt dat er bij erfgoedcel Denderland de laatste tijd heel wat veranderingen zijn gebeurd. Sinds 1 oktober zijn we weer helemaal op volle kracht, met een vernieuwd team én op een nieuwe locatie. Daarom zetten we voor u graag alles eens op een rijtje.
 
U kan ons nu terugvinden in de Onderwijsstraat 1 te Aalst. Deze nieuwe locatie is niet ver van de oude. De erfgoedcel bevindt zich nu in een bijgebouw van het ’t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst, de andere kant van de Oude Vismarkt dan voorheen. Onze deur staat altijd open. Wil je zeker zijn om iemand aan te treffen geef je best op voorhand een seintje.
 
Het vernieuwde team, met contactgegevens, ziet er als volgt uit:

 
 • Pieterjan Buggenhout  / Coördinator
  Dagelijkse werking – Erfgoedbeleid – Financiën
 • pieterjan.buggenhout@aalst.be of 053 72 36 36

 • Tom De Ridder / Erfgoedcommunicator & Publieksmedewerker
  Communicatie – MADEinDenderland – Vrijwilligerswerking – Religieus Erfgoed
 • tom.deridder@aalst.be of 053 72 33 65

 • Michaël Van Houtte / Publieksmedewerker
  Subsidies – Uitleendienst – Projectwerking (o.a. dialect, sporterfgoed, etc.)
 • michael.vanhoutte@aalst.be of 053 72 39 31
 
We kijken er alvast naar uit om in de toekomst samen te kunnen werken aan een bloeiend cultureel erfgoed in regio Denderland.
Rad Fonteintjesmolen
VOORSTELLING RESULTATEN INVENTARISATIE RELIGIEUS ERFGOED

Sinds het voorjaar van 2015 zijn meer dan twintig vrijwilligers volop in de weer met het inventariseren van het religieus erfgoed uit onze regio. Wekelijks zetten zij zich in om ervoor te zorgen dat dit erfgoed in de toekomst op een correcte manier bewaard / gewaardeerd / ontsloten kan worden.

Hoogst de tijd dus om de resultaten van hun immense werk voor te stellen aan het publiek. Iedereen is van harte welkom op dinsdag 28 november in de kerk van Erpe. We geven dan een stand van zaken, tonen de gepubliceerde resultaten en vergeten natuurlijk de vrijwilligers niet. Meer info.

Sint-Martinuskerk Erpe. Erpedorp 1 ,9420 Erpe (Erpe-Mere).
Dinsdag 28 november om 19.00 uur

 
Volksverhalen
LUISTERAVONDEN VOLKSVERHALEN 


Momenteel volgen een twintigtal enthousiaste vertellers de lessenreeks 'volksverhalen vertellen'. Binnenkort zijn ze klaar voor het grote publiek. Heb je zin om in de grote tuin van Hof den Tuitelaar, rond enkele gezellige vuurkorven, te komen luisteren naar volksverhalen uit de regio klik dan zeker hier voor meer info.
 

Deze luisteravonden zijn gratis. Je hoeft niet op voorhand in te schrijven.

Organisatie door Erfgoedcel Land van Dendermonde en Erfgoedcel Denderland.
 
Kerk Wanzele

CULTURELE RAAD LEDE & 11 NOVEMBER VRIENDENKRING

Lezing over de (eeuw)herdenking van WOI 

2017 is het vierde jaar van de eeuwherdenking van de Grote Oorlog, waarin massaal wordt stilgestaan bij de geschiedenis en betekenis ervan. Wat was de impact van die oorlog, internationaal, nationaal en lokaal? Hoe werd de oorlog de voorbije honderd jaar herdacht, en in het bijzonder tijdens de eeuwherdenking? En wat zou iedere gemeente van het land daar kunnen of moeten mee te maken hebben? Historicus Pieter Trogh voert ons via enkele observaties en reflecties vanuit zijn praktijkervaring mee van het internationale plaatje naar de gemeente Lede, waar hij zijn eerste 26 levensjaren woonde.

Wie geïnteresseerd is kan op vrijdag 27 oktober om 20.00 uur terecht in de Volkskring te Lede. Gratis inkom. Meer info.

1000 jaar Smetlede

COMMISSIE PATRIMONIUM DENDERLEEUW

Verkiezing mooiste dialectwoord

In oktober organiseren de commissie Patrimonium en de bibliotheek van Denderleeuw de verkiezing van het mooiste plaatselijke dialectwoord. Op basis van een eerdere oproep werden tien woorden geselecteerd die kandidaat zijn om deze titel te bemachtigen. Tot eind oktober kan je stemmen in de bibliotheek zelf. In november wordt het winnende woord bekend gemaakt. Meer info.
Kapel Herdersem

HEEMKUNDIGE KRING DENDERLAND

Lezing - Sint-Maarten/Martinus van Tours, legende en geschiedenis

Op de vooravond van Sint-Maarten nodigt de Heemkundige Kring Denderland Patrick Lateur uit om te komen spreken over Martinus van Tours, beter gekend als Sint-Maarten. Patrick Lateur maakte zelf een vertaling van de Vita Martini van Sulpicius Severus. Op basis hiervan zal hij het hebben over het leven van Sint-Maarten; wat is legende en wat is geschiedenis.


De lezing zal doorgaan op vrijdag 10 november om 20.00 uur in de Looierij (Dekkersweg, Gijzegem-Aalst). Gratis inkom. Na de lezing deelt Sint-Maarten speculaas uit. Meer info.
Wandelen Aaigem

ERPE-MERE & AALST

Boek: 'Eeuwen ondernemen'

ETWIE heeft een uniek boek over 100 honderdjarige bedrijven in Vlaanderen en Brussel gemaakt. Uit onze regio komt Du Caju Printing aan bod. Meer dan 150 jaar was deze drukkerij gevestigd in Aalst. In 1988 verhuisden ze hun activiteiten naar Erpe-Mere. Ontdek de boeiende geschiedenis van dit bedrijf en 99 andere in het boek 'Eeuwen ondernemen'. Een echte aanrader! Meer info.
Meldert-kermis

FORUM AALST HISTORIEK 

Lezing: Aalsterse Markante Cafés 

Jan Louies en David Goossens spreken over de geschiedenis van verdwenen en nog bestaande cafés in het centrum van Aalst. Ook de vaak legendarische uitbaters van deze cafés passeren de revue. Komen onder andere aan bod: “De Biekorf”, “De Nachtwacht”, “Den Beiaard”, “den Amber”, “den Hoorn” en de “Borze van Amsterdam”, enz. Dit alles rijkelijk gestoffeerd met uniek beeldmateriaal.

 

Deze lezing gaat door op vrijdag 24 november van 19.30 tot 22.00 uur in Ontmoetingshuis De Brug (Hertshage 11-19, 9300 Aalst ). De toegang is gratis. Meer info. 

900 jaar Vlekkem

ERFGOEDRAAD NINOVE

De tiende Ninoofse Oorlogsgazet

De tiende Ninoofse Oorlogsgazet focust op Adiel Debeuckelaere, de 'Ruwaard van Vlaanderen’. Via zijn verhaal besteedt de gazet aandacht aan thema’s als de Frontbeweging, Vlaamsgezindheid en Daensisme. De Ninoofse Oorlogsgazet, een uitgave van de Erfgoedraad, is te koop voor 1 euro per stuk in het stadhuis, het oud stadhuis, de bibliotheek, de Dienst Toerisme (Hospitaalkapel) en Standaard Boekhandel Ninove. Meer info.

 

Erfgoeddag

Erfgoeddag zoekt campagnebeeld

2018 is het jaar van de lokale verkiezingen. Ook Erfgoeddag zet het thema 'Kiezen' volop in de schijnwerpers. Enkel een sprankelend campagnebeeld ontbreekt nog. En natuurlijk kan dit verkozen worden!

Iedereen kan tot en met 20 december een beeld insturen via de Facebookpagina en het Instagramaccount van Erfgoeddag door de hashtag #kiezenvoorerfgoed te gebruiken. Niemand minder dan fotografen Michiel Hendryckx en Frieke Janssens bekronen als juryleden de winnaar. Op maandag 15 januari 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt. Meer info.

 

Reuzenbeheerders

De beeldcapsule

Hoe zag onze vrije tijd er de voorbije eeuw uit? Het Vlaams Instituut voor Archivering koos via een wedstrijd 5 unieke pareltjes uit de archieven van hun partners om te bewaren in een beeldcapsule. Via deze link kan je zien welke 5 filmpjes bewaard zullen worden tot het jaar 2117.

Één van de kanshebbers die het niet haalden was een video van Carnaval Aalst in het jaar 1933. Je kan het filmpje hier wel nog bewonderen.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2017 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp