Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2018
HERDENKEN IN DENDERLAND - 100 JAAR WO I
 
100 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. Vanzelfsprekend wordt hier heel wat aandacht aan besteed in Denderland. Op zondag 21 oktober organiseren we een lezing over 'Herdenken in Denderland'; historici Pieter Troch en Pieter Serrien komen spreken over de Groote oorlog en hoe we deze herdenken. Aansluitend stellen we dan onze brochure over 'Herdenken in Denderland' voor, waarin we bespreken hoe de Eerste Wereldoorlog vandaag nog wordt herdacht in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove en waarom dit belangrijk blijft voor de samenleving. Inschrijven kan hier.

Natuurlijk wordt het einde van de Groote oorlog ook lokaal niet vergeten:

TENTOONSTELLINGEN
In Ninove behandelt de tentoonstelling 'Bezet Ninove, over leven tijdens de Groote Oorlog' de bezetting van de stad en welke gevolgen dit had voor het dagelijkse leven van de gewone mensen. Je kan ze bezoeken in het Buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk) van 20 oktober t.e.m. 11 november.

De tentoonstelling '100 jaar bevrijding in Denderleeuw' belicht de laatste periode van de Eerste Wereldoorlog in de regio rondom de gemeente. Heemkundige Kring Iddergem focust op de lokale geschiedenis van Denderleeuw en zijn deelgemeenten, terwijl Heemkundige Kring Wallo zich meer zal richten op de bevrijding vanuit nationaal oogpunt.  Kunstenares Linda Van der Meeren brengt impressies over het einde van de oorlog. Je kan de tentoonstelling bezoeken in zaal Den Breughel van 27 oktober t.e.m. 3 november.

LEZING
Historicus Walter De Swaef heeft het in deze lezing over de Duitse verovering van Aalst en omliggende gemeenten, een straf voorbeeld van 'fake news', de terechtstelling van Ledenaar Victor De Pauw en het vermeende verblijf van de Duitse keizer in Lede. De lezing gaat door op woensdag 26 september om 20 uur in GC De Volkskring. De lezing is gratis. Meer info en inschrijven.

BOEKVOORSTELLING
Heemkundige Kring Erpe-Mere organiseert op vrijdag 26 oktober de boekvoorstelling: 't is voorwaar een droeven tijd ..., het oorlogsdagboek van Aline Van Den Eeckhout - Vlekkem 1914-1918' in GAC Steenberg. Daarbij gaat auteur Walter De Swaef in gesprek met Johan De Ryck over de inhoud van het dagboek en zijn onderzoek naar WO I in Erpe-Mere. Inschrijven is verplicht.

OORLOGSWANDELING
De erfgoedraad en VVV-Ninove organiseren nog tweemaal de stadswandeling ‘In de voetsporen van de Groote Oorlog’. Dit op zondag 30 september en 28 oktober. De wandeling vestigt de aandacht op tal van plekken waar een oorlogsweetje aan vasthangt of waar honderd jaar geleden ‘iets’ is gebeurd. De afspraak is telkens om 14 uur aan de voormalige Sint-Theresiakerk.
DIALECT IN DENDERLAND

TENTOONSTELLING
De rondreizende tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’ is tot zaterdag 29 september te bezoeken in de bibliotheek van Erpe-Mere. In deze tentoonstelling kom je meer te weten over de dialecten uit de regio. Denderland is immers zeer interessant door zijn ligging; pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten. Taalfenomenen als mouillering, de dialectfilmpjes van alle deelgemeenten, een interactieve quiz en lokale uitdrukkingen komen allemaal aan bod. In oktober kan je de tentoonstelling bezoeken in het stedelijk museum van Aalst. Daarna komen de bibliotheken van Lede, Ninove en Denderleeuw aan bod.

OKTOBER IS DE VERKIEZINGSMAAND!
De 3 dialectverkiezingen naar het mooiste lokale dialectwoord in onze regio naderen hun hoogtepunt. Het is dus tijd om te stemmen voor jouw favoriet! Voor de verkiezing in Aalst kan je van vrijdag 21 september tot 17 oktober stemmen, bij Erpe-Mere is dit tot eind oktober. In Lede heb je nog tijd tot en met 15 oktober om jouw favoriete woord te kiezen.

NINOOFS DIALECTWOORDENBOEK
Eind dit jaar verschijnt het nieuwe Ninoofse dialectwoordenboek van de werkgroep ‘Nienofs Dialect’. In 2000 werd het eerste woordenboek ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ uitgebracht, maar al snel bleek dat het werk nog niet af was. Het nieuwe boek bevat niet enkel 5500 lokale dialectwoorden, maar ook recepten, Nienofse volks- en kinderliedjes, aftelrijmpjes, cartoons en 1300 typische uitdrukkingen en zegswijzen. Tot 30 september kun je voorintekenen. Meer info
 
Tijdens het 'Jaar van het dialect' wil Erfgoedcel Denderland de volkstaal documenteren en in de kijker zetten. Hiertoe lopen verschillende initiatieven. Uitgebreide info vind je hier
GEZOCHT: VERHALEN EN BEELDEN OVER “KAFFEIKEN IN, KAFFEIKEN OIT”
 
Samen met het DAK (Dokumentatiecentrum Aalst Karnaval) zijn we op zoek naar afbeeldingen en verhalen over het vieren van Carnaval in de cafés van Aalst.

Heb jij nog oude foto’s van je stamcafé tijdens Carnaval? Ken jij nog een anekdote of straf verhaal uit één van de echte carnavalscafés? Laat van je horen en breng je verhalen en afbeeldingen mee naar de stand van het DAK op de Carnavalsbeurs (22 en 23 september), waar Erfgoedcel Denderland meteen je afbeeldingen inscant en je verhalen registreert. Misschien wordt jouw afbeelding of verhaal wel bewaard voor het nageslacht op onze erfgoedbank.
Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door inspirerende en gemeenschapsvormende erfgoedprojecten financieel te helpen. Organiseer je zelf een project? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor onze projectsubsidie (maximaal € 1500). 

Ook voor periodieke erfgoedpublicaties kan je een subsidie aanvragen. Nieuw is dat zowel periodieke publicaties op papier als digitaal ondersteund kunnen worden. Lees zeker eerst goed het reglement na, daarin staat alles wat je moet weten voor je een aanvraag indient.

Voor beide is donderdag 1 november de deadline. Alle info vind je hier.
Op zondag 16 september verbroederden de Ninoofse en Aalsterse reuzen tijdens de reuzenstoet in Ninove. Daarvoor ondertekenden de aanwezige reuzenverenigingen ook het erfgoedzorgplan van Reuzen in Vlaanderen vzw en werden zo toegevoegd aan de lijst van erkende reuzen in Vlaanderen.
Ontdek de twee nieuwe webexposities op MADEinDENDERLAND.be. 'Processies en ommegangen in Erpe-Mere' met historische processiefoto's uit alle deelgemeenten en 'Reuzen in Denderland' met uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de reuzencultuur in onze regio.

HEEMKUNDIGE KRING ERPE-MERE

Erfgoedwandeling door Erondegem


Wie nader wil kennismaken met Erondegem, een deelgemeente van Erpe-Mere, is welkom op de erfgoedwandeling van de heemkundige kring op zondag 23 september. Het vertrek is voorzien om 14 uur op het dorp van Erondegem. De wandeling gaat in een wijde cirkel rond het centrum.

Onderweg maken we kennis met een aantal grote en kleine monumenten en houden we halt op enkele plaatsen met een historische betekenis. De bestuursleden van de heemkundige kring geven ter plekke uitleg. We wandelen in een rustig tempo circa 7 km. Het parcours maakt wandelen met kinderwagens wel moeilijk. Inschrijven is niet nodig.

HEEMKUNDIGE KRING DENDERLAND

Duitse immigranten in Aalst tussen 1840 en 1914 


Vier jaar uitgebreid onderzoek in ons land en Duitsland, dat heeft Marc Uyttersprot samengebald in zijn nieuwe boek: 'Duitse immigranten in Aalst tussen 1840 en 1914'. De auteur reconstrueert de weg die deze Duitsers hebben gevolgd en hoe ze in Aalst werkten en leefden. Deze studie geeft een veelheid aan details die zowel Duitse als Aalsterse genealogen zal interesseren. Tenslotte werpt hij ook een blik op de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de Duitse immigranten. 

Op woensdag 3 oktober om 20 uur wordt het boek voorgesteld in het Stedelijk Museum ’t Gasthuys van Aalst. Meer info.

HEEMKUNDIGE KRING WALLO

Tentoonstelling 25 jaar bestaan


De Heemkundige Kring Wallo viert zijn 25-jarig bestaan met een bijzondere tentoonstelling. Je krijgt een overzicht van verzamelde foto's, filmfragmenten en ander materiaal over Welle. Verder kan je kennismaken met de projecten en initiatieven van de vereniging en krijg je informatie over het maken van een stamboom.

De tentoonstelling kan je bezoeken op zaterdag 6 en zondag 7 oktober in de gemeentelijke basisschool. Meer info.

STAD NINOVE & KERKFABRIEK SINT-MARTINUS EICHEM

Toer der torens


'Toer der Torens' doet in oktober een nieuwe locatie aan. Deze reizende tentoonstelling toont kunstvoorwerpen en erfgoedobjecten uit de Ninoofse dorpen en parochies. ‘Toer der Torens’ houdt telkens halt in een kerk van de parochie Ninove. We kiezen voor kerken van kleinere of wat perifere deelgemeenten of voor kerken waarvan de geschiedenis en het erfgoed minder bekend of nog te weinig verteld is. Deze keer wordt de collectie van Stad Ninove aangevuld met het lokale erfgoed van Eichem

Je kan de tentoonstelling bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 oktober telkens van 14 tot 17 uur in de Sint-Martinuskerk van Eichem (Eichemstraat). Ga zeker eens kijken!

'T GASTHUYS - STEDELIJK MUSEUM AALST

Tentoonstelling 'Eerlijkheid & vrijheid - Pieter Daens (1842-1918) - Journalist, drukker-uitgever, schrijver, politicus'


Pieter Daens was de jongere broer van priester Adolf Daens, en bleef steeds wat in de schaduw van zijn bekendere broer. Maar de geschiedenis van de Daensistische beweging zou niet geweest zijn wat ze werd zonder deze geëngageerde, bedrijvige journalist, schrijver, drukker-uitgever en politicus.

Deze tentoonstelling wil op laagdrempelige wijze leven en werk van Pieter Daens evoceren. Zodat iedereen kennis kan maken met deze boeiende man, zonder wie de politieke geschiedenis van onze stad en ons land op het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw er ongetwijfeld anders zou hebben uitgezien. De tentoonstelling loopt nog tot eind 2018. Meer info.

DAG VAN DE TRAGE WEG

Op 20 & 21 oktober zullen duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen de trage wegen opnieuw in de kijker zetten. Hiermee benadrukken ze het belang van dit landelijke erfgoed. Wie zelf een activiteit wil organiseren kan hiervoor nog steeds contact opnemen met vzw Trage Wegen. Alle soorten activiteiten op, langs en over trage wegen zijn mogelijk. Op de website vind je ondertussen ook al een overzicht van de reeds geplande activiteiten. 

INSPIRATIESESSIES ERFGOEDDAG

Erfgoeddag 2019 komt in zicht! Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt deze 19e editie, op zondag 28 april, de schijnwerpers op vakmanschap. Bent u nog niet zeker of en hoe u met het thema aan de slag kan gaan? Dan zullen de inspiratiesessies u zeker overtuigen. Alle data en verdere info vind je hier.

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2018 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp