Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND
 
NIEUWSBRIEF DECEMBER 2017
Rad Fonteintjesmolen
ZET JE SPORTVERENIGING IN DE KIJKER MET 'HET STRAFSTE SPORTERFGOED'!

Sport en erfgoed hebben op het eerste zicht weinig met elkaar te maken, maar niets is minder waar! Veel sportverenigingen hebben net een schat aan waardevolle archiefstukken en voorwerpen uit de oude doos. Vaak vertelt zo’n afbeelding of een object veel over de identiteit van de vereniging of van de sport.

Erfgoedcel Denderland wil dit sporterfgoed in de kijker zetten! Daarom organiseren wij de wedstrijd 'Het Strafste Sporterfgoed' voor alle actieve sportverenigingen uit Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove. De winnaars ontvangen een ontbijt met sportieve erfgoedverrassing en een uitvergrote foto uit hun archief.

Deelnemen kan tot 16 februari 2018 door ons één afbeelding van een archiefstuk of een object te bezorgen, waarmee je het verhaal van jouw vereniging, van de sport of van de leden kan vertellen. Meer informatie en het wedstrijdformulier vind je hier.
Volksverhalen
GOEDGEKEURDE PROJECTSUBSIDIES 

Erfgoedcel Denderland wil lokale erfgoedzorgers ondersteunen door o.a. inspirerende en gemeenschapsvormende projecten financieel te helpen. Deze projecten zullen in de eerste helft van 2018 een financieel duwtje in de rug krijgen:

  • Fotoboek Kerkgoed Sint-Amandskerk Denderleeuw - kerkfabriek Sint-Amandus
  • Promenade de Plaisance – PASAR Faluintjes
  • Waar men gaat langs Vlaamse wegen – HK Erpe-Mere
  • Koers in Denderleeuw – vzw De Scriptomanen
  • Brochure 40 jaar V.VAK prijzen - V.VAK
  • Huldiging Pieter Daens – Informatieborden Werfplein – Priester Daensfonds Aalst
  • Binnen spelen, buiten spelen – VTB Kultuur Ninove
  • Dweis mor Welgezjind - remember't Klokzjiël (1980 - 1987) – Stadsbestuur Ninove
Meer informatie over de projecten vind je hier. Verder geeft de erfgoedcel ook een subsidie voor periodieke erfgoedpublicaties van de lokale erfgoedpartners. Organiseer je in 2018 een cultureel-erfgoedproject? Dan kom jij ook mogelijk in aanmerking voor een éénmalige subsidie. Kijk snel even hier wat de voorwaarden zijn.
Erfgoedcel Denderland wenst u een schitterend 2018 toe! Van vrijdag 22 december tot en met dinsdag 2 januari zal de erfgoedcel niet bereikbaar zijn. Op woensdag 3 januari zijn we terug op post.
LUISTERAVOND VOLKSVERHALEN
 
Donderdag 7 december beleefden de cursisten van onze lessenreeks 'volksverhalen vertellen' hun vuurdoop in Hof den Tuitelaar. Op deze luisteravond gaven ze het beste van zichzelf. De foto's hieronder geven weer hoe gezellig het was!
GEZOCHT!
 
Erfgoedcel Denderland is dringend op zoek naar dialectsprekers uit Hofstade, Wanzele, Smetlede, Erpe, Mere, Ottergem, Vlekkem en Burst.
In 2018 zet de erfgoedcel immers lokale dialecten in de kijker. Spreek jij nog een woordje dialect? Doe mee en wie weet wordt jouw dialect een onderdeel van onze pop-up tentoonstelling! 
VOORSTELLING INVENTARISATIE & START SINT-AMANDUSKERK TE IDDERGEM
 
Op dinsdag 28 november stelde Erfgoedcel Denderland de resultaten van het inventarisatieproject rond religieus erfgoed voor in de kerk van Erpe. We gaven een stand van zaken, toonden de objecten in de databank & op Erfgoedinzicht en bedankten natuurlijk onze vrijwilligers voor hun harde werk. Hieronder vind je enkele sfeerfoto's. De kerkcollectie van Sint-Pietersbanden te Erondegem is nu ook te bekijken op Erfgoedinzicht

Ondertussen is er ook een groep vrijwilligers gestart in de Sint-Amanduskerk te Iddergem. Elke maandagnamiddag zullen zij de aanwezige religieuze erfgoedobjecten bekijken, beschrijven, opmeten en fotograferen.
Kerk Wanzele

DIENST VRIJE TIJD, COMMISSIE PATRIMONIUM EN HEEMKUNDIGE KRING IDDERGEM

Sint-Antoniuskermis Iddergem 

17 januari vieren we jaarlijks het naamfeest van de heilige Antonius. De inwoners van Iddergem weten dan wat hen te doen staat: op zondag 21 januari tegen 10.30 uur afzakken naar het dorpsplein waar Gerrit Borreman zijn opwachting maakt.

Deze volksfiguur is dan opnieuw van de partij voor de verkoop van een varkenskop. Wie er de voorbije jaren bij was, weet dat hij het publiek daarbij volledig op zijn hand krijgt. Met tal van kwinkslagen deelt hij prikjes uit aan de plaatselijke notabelen en dorpsfiguren.
 
Gerrit wordt muzikaal bijgestaan door de muzikanten van BA-1. Ondertussen verkoopt de heemkundige kring van Iddergem vlaai, jenever en sirooptabletten. Ook de CD ‘Eregem zingt’ is ter plaatse te koop. De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel. Meer info.

1000 jaar Smetlede

FAMILIEKUNDE VLAANDEREN - REGIO AALST

De boeiende geschiedenis van de Aalsterse brouwerijen

Jos Depryck, auteur van twee werken over de brouwerijen in Aalst en in de omliggende gemeenten, heeft zich verdiept in de geschiedenis van die brouwerijen. Sommige daarvan bestonden gedurende meerdere eeuwen en bleven vaak lang in dezelfde familiehanden. Om dit te garanderen werd er ook vaak een partner gezocht in de gezinnen van de collega's. 

Over deze boeiende geschiedenis zal Jos Depryck het hebben op donderdag 1 februari. De lezing start om 20.00 uur. Meer info.
Meldert-kermis

RIDDERS IN DE WORTELORDE

Tentoonstelling 55 jaar kindercarnaval in Ninove 

Reeds 55 jaar wordt er in Ninove een Kindercarnaval gehouden. De Ridders in de Wortelorde grijpen dit jubileumjaar dan ook aan om hier een echte feesteditie van te maken. Zo zal Circus Renz Berlin op zaterdag 17 februari zijn tenten opzetten op het  Dr. Hemmerijxckplein.

Maar dit is niet het enige. Van 20 tot 28 januari loopt er in het oud-stadhuis van Ninove een tentoonstelling over 55 jaar Kindercarnaval in de stad. De geschiedenis van het Kindercarnaval in Ninove komt uitgebreid aan bod. Verder wordt het een doe-tentoonstelling met  spelletjes en verkleedpartijen voor kinderen. Meer info.

Erfgoeddag

Schrijf nu je activiteit voor Erfgoeddag 2018 in!

 
In 2018 draait Erfgoeddag rond het thema 'Kiezen'. Aangezien er volgend jaar lokale verkiezingen worden gehouden is dit op het eerste zicht een logisch vertrekpunt. Daarnaast wil Erfgoeddag echter ook oproepen om te kiezen voor cultureel erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijgehouden? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Hoe kunnen we ervoor kiezen om het lokale erfgoed in de kijker te zetten?

Wil jij je collectie en werking tijdens Erfgoeddag ook onder de aandacht brengen? Dien je activiteit dan zo snel mogelijk in via deze link. Je hebt tijd tot en met 14 februari 2018.

Erfgoeddag 2018 vindt plaats op zondag 22 april. Hou in het voorjaar zeker onze website in de gaten voor het concrete programma. Eind maart verschijnt er ook een regionale brochure met alle Erfgoeddag-activiteiten in Denderland.
Reuzenbeheerders

Gratis vrijwilligersverzekering

Vanaf 1 januari 2018 zorgt Vlaanderen voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. Deze verzekering vervangt de voormalige collectieve verzekering voor vrijwilligers die aangeboden werd door de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk. Voortaan kan je bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk terecht.

Deze collectieve verzekering is vooral interessant voor occasionele of tijdelijke initiatieven. Op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vind je meer informatie en kan je een verzekering aanvragen. 

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2017 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp