Copy
Erfgoedcel Denderland

ERFGOEDCEL DENDERLAND

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018
Rad Fonteintjesmolen
ZET JE SPORTVERENIGING IN DE KIJKER MET "HET STRAFSTE SPORTERFGOED"!

Onze wedstrijd 'Het Strafste Sporterfgoed' is in volle gang! Ondertussen stuurden onder andere krachtbalclub SV Osiris Aalst, atletiekclub Land van Aalst en korfbalclub AGO Aalst al een afbeelding in. Je kan hier de inzendingen bewonderen. Met deze wedstrijd willen we het sporterfgoed in Denderland in de kijker zetten. Want veel sportverenigingen hebben een schat aan waardevolle archiefstukken en voorwerpen uit de oude doos. Vaak vertelt zo’n afbeelding of een object veel over de identiteit van de vereniging of van de sport. 

Alle actieve sportverenigingen uit Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove kunnen deelnemen aan de wedstrijd. De winnaars ontvangen een ontbijt met sportieve erfgoedverrassing en een uitvergrote foto uit hun archief.

Deelnemen kan tot 16 februari 2018 door ons één afbeelding van een archiefstuk of een object te bezorgen, waarmee je het verhaal van jouw vereniging, van de sport of van de leden kan vertellen. Meer informatie en het wedstrijdformulier vind je hier.
PROJECT DIALECT
 
In 2018 wil Erfgoedcel Denderland sterk inzetten op de lokale dialecten in Denderland. Dialect is immers heel broos immaterieel erfgoed. Met diverse projecten zetten we de waarde van de lokale dialecten in de verf, om bij te dragen aan de bewaring en waardering ervan.
 
Momenteel is men in Ninove op zoek naar het ‘Schoonste Dialectwoord’ van groot Ninove. Tot 21 februari kan iedereen zijn of haar favoriete dialectwoord doorgeven via dit formulier. Na afloop van deze fase selecteert een jury tien woorden (de shortlist) voor de echte stemming. Meer info over het verdere verloop vind je hier.

Zelf blijven we natuurlijk niet bij de pakken zitten. Om de lokale gelijkenissen en verschillen tussen de dialecten uit Denderland te tonen, doen we in alle deelgemeenten dialectopnamen. We laten per deelgemeente één dialectspreker een verhaal vertellen voor de camera, uiteraard in zijn of haar dialect. Aan het einde van het traject hebben we dan 37 verschillende dialectopnames die een beeld schetsen van de dialectrijkdom in Denderland! Hoe we met dit materiaal verder aan de slag gaan staat hier.

 
Volksverhalen
CARNAVAL IN DENDERLAND

Februari komt eraan en dat betekent: Carnaval in Denderland! Met als gekende 'stopplaatsen' Aalst (11/02), Lede & Ninove (18/02) en Denderleeuw (25/02). Carnaval leeft in onze streek, dat is duidelijk. 

In 2010 erkende Unesco Carnaval Aalst als bijzonder immaterieel erfgoed, een hele eer! Erfgoedcel Denderland wil een bijdrage leveren aan de erkenning van dit immaterieel erfgoed door een reeks mini-documentaires over Carnaval Aalst te lanceren. Na de mini-docu's over de Aalsterse Gilles (2016) en de Losse Groepen (2017) is het nu de beurt aan een ander Aalsters carnavalsfenomeen: de Voil Jeanet. In de mini-documentaire komen de oorsprong, de beleving en de mogelijke facetten van de Voil Jeanet aan bod.

Alle mini-documentaires kan je bekijken op de erfgoedbank MADEinDENDERLAND.

1000 jaar Smetlede

FAMILIEKUNDE VLAANDEREN - REGIO AALST

De boeiende geschiedenis van de Aalsterse brouwerijen

Jos Depryck, auteur van twee werken over de brouwerijen in Aalst en in de omliggende gemeenten, heeft zich verdiept in de geschiedenis van die brouwerijen. Sommige daarvan bestonden gedurende meerdere eeuwen en bleven vaak lang in dezelfde familiehanden. Om dit te garanderen werd er ook vaak een partner gezocht in de gezinnen van de collega's. 

Over deze boeiende geschiedenis zal Jos Depryck het hebben op donderdag 1 februari. De lezing start om 20.00 uur. Meer info.
Kerk Wanzele

VZW DE SCRIPTOMANEN

Koers in Denderleeuw 

Zaterdag 10 februari stelt lokale dichter en wielerkenner Willy Verhegge zijn nieuwe poëtische kijkboek “Koers in Denderleeuw” voor. Het gaat om een een persoonlijk lyrisch verhaal over het wielrennen en de wielrenners in zijn geboortedorp Denderleeuw, aangevuld met oud fotomateriaal. De dichter wil geen volledig beeld ophangen over al wat met het wielrennen in Denderleeuw te maken heeft, hij kent wel zijn klassiekers en heeft de belangrijkste feiten en figuren een plaats gegeven. Sporza journalist Ruben Van Gucht zal de avond in goede banen leiden; o.a. met interviews van Willy Verhegge en de aanwezig renners. Accordeonist Marino Punk, de schoonzoon van Sporza wielerverslaggever José De Cauwer, zorgt voor de muzikale omlijsting.

De uitgave van het boek wordt ondersteund door een app en een online quiz, over het lokale wielererfgoed. Wie er bij wil zijn op de voorstelling vindt hier meer info.

Meldert-kermis

VOLKSKRING LEDE

Lucien Van Impe & biograaf Filip Osselaer - over zijn wielercarrière

Samen met auteur Filip Osselaer brengt Lucien Van Impe de wonderlijke zomer van 1976 tot leven. In die hete zomer won Lucien als laatste Belg de Ronde van Frankrijk. Lucien vertelt zelf over de legendarische klimpartijen en de strijd om het geel, pap en Zoetemelk. In 1977 volgde een al even spannend verhaal maar zonder goede afloop.

De lezing op woensdag 21 februari is evengoed een nostalgietrip naar de jaren waarin Van Impe met vijf broers opgroeide in een volkscafé en liever muzikant dan wielrenner wilde worden. Het is een eerlijke terugblik op gemiste kansen en de status van beste klimmer ooit. Meer info.

Meldert-kermis

DAVIDSFONDS ACADEMIE - CC DE PLOMBLOM

Clovis, de eerste koning der Franken

​Was​ ​Clovis​ ​de​ ​eerste​ ​koning​ ​van​ ​Frankrijk,​ een​ ​creatieve​ ​heerser​ ​die​ ​West-Europa​ ​op​ ​weg​ ​zette​ ​naar​ ​de​ ​christelijke​ ​middeleeuwen ​of gewoon​ ​een​ ​barbaarse​ ​krijgsheer​ ​die​ ​zich​ ​vechtend​ ​een​ ​weg​ ​naar​ ​de​ ​macht​ ​baande? Er​ ​doen​ ​verschillende​ ​mythes​ ​de​ ​ronde​ ​over​ ​de​ ​Frankische​ ​vorst.

​Raoul​ ​Bauer gaat​ ​de​ ​uitdaging​ ​aan​ ​om​ ​de​ ​fabels​ ​en​ ​feiten​ ​over​ ​Clovis​ ​en​ ​zijn 30-jarig​ ​koningschap​ ​te​ ​onderscheiden.​ Deze​ ​4-delige cursus​ start op donderdag 22 februari in CC De Plomblom Ninove. Meer info

Erfgoeddag

Engelen met blozende wangetjes in de Sint-Martinuskerk Aalst

 
In de Sint-Martinuskerk van Aalst zijn unieke schilderingen teruggevonden op de sacramentstoren uit de 17de eeuw. Dit unieke beeldhouwwerk van ongeveer 8 meter hoog en 3,3 meter breed werd gebouwd voor het bewaren van hosties door Hiëronymus Du Quesnoy de Oude, beter bekend als de ontwerper van Manneke Pis. De toren is opgebouwd en versierd met niet minder dan 38 beelden en talrijke reliëfs.

In het najaar van 2017 startte het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) met de restauratie. Tijdens het vooronderzoek kwamen originele, meerkleurige schilderingen aan het licht. Deze schilderingen waren op sommige plaatsen vier tot negen keer overschilderd. De beelden tonen prachtige details: van blozende wangen, felroze oren, decoratieve elementen in bladgoud tot uitgewerkte schaduwpartijen. De beelden worden gedemonteerd en overgebracht naar het KIK voor verder onderzoek en behandeling.
De restauratie van de Sint-Martinuskerk kan je hier op de voet volgen.
Erfgoeddag

Erfgoeddag 2018: campagnebeeld en inschrijving

 
Het campagnebeeld voor Erfgoeddag 2018 is bekend. Een vitrine vol jurkjes, op een straathoek ergens in Vlaanderen. De etalage verbeeldt op een symbolische manier de kleine en grote keuzes die we elke dag opnieuw maken. Maar het beeld is ook representatief voor de keuzes die erfgoedinstellingen elke dag moeten maken: welke objecten houden we bij en waarom? Fotografen Michiel Hendryckx en Frieke Janssens kozen de uiteindelijke laureaat - en dus ook het campagnebeeld. 

Wil jij je collectie en werking tijdens Erfgoeddag ook onder de aandacht brengen? Dien je activiteit dan zo snel mogelijk in via deze link. Je hebt tijd tot en met 14 februari 2018.

Erfgoeddag 2018 vindt plaats op zondag 22 april. Hou in het voorjaar zeker onze website in de gaten voor het concrete programma. Eind maart verschijnt er ook een regionale brochure met alle Erfgoeddag-activiteiten in Denderland.
Reuzenbeheerders

Afslanking provincies

Het Provinciedecreet voorziet dat vanaf 1 januari 2018 de culturele bevoegdheden van de provincies worden overgedragen naar de Vlaamse Gemeenschap en de gemeenten. Het is daarbij de bedoeling dat Vlaanderen zorgt voor een continuering van de initiatieven die de provincies overdragen.

Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de subsidies voor cultuur die de provincies toekennen. In afwachting van een nieuw Decreet Bovenlokaal Cultuurbeleid, dat het toekennen van subsidies vanaf 2020 zal regelen, keurt de Vlaamse Regering de continuering van structurele cultuursubsidies van de provincies binnen het beleidsdomein CJSM goed voor 2018 en 2019. Meer info

Zijn wij al vrienden op Facebook? Like onze pagina!
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2017 Erfgoedcel Denderland, alle rechten voorbehouden.

 
  Erfgoedcel Denderland
  Onderwijsstraat 1
  9300 Aalst
  053 72 33 65
  erfgoedcel@aalst.be

Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedcel Denderland · Oude vismarkt 1 · Aalst 9300 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp