Copy

 SPESIALUTGAVE: DESINFORMASJON OG FALSKE NYHETER 


Det siste året har UTSYN – Forum for utenriks og sikkerhet og Transit Magasin i fellesskap gjennom en artikkelserie satt søkelys på hvordan desinformasjon, falske nyheter og propaganda påvirker aktuelle hendelser. Det er Maren Sæbø og John Færseth som er artikkelforfattere. Prosjektet har handlet om å vise hvordan desinformasjon skaper krig i det offentlige ordskiftet og forsterker polarisering. Artikkelserien ønsker å bygge motstandsdyktighet mot desinformasjon gjennom kildekritikk, økt kritisk refleksjon og evne, samt vilje til en rausere tolkning av meningsmotstanderen. Serien består av fem artikler og har blitt publisert på TransitMagasin.no, utgis senere som artikkelsamling på ProsjektUtsyn.no, og er støttet av Fritt Ord.

Koronapandemi og konspirasjonspandemi

Det er ikke overraskende at konspirasjonsteorier om vaksiner, legemiddelindustrien og helseorganisasjoner finner fruktbar mark under en pandemi. Det har alltid vært slik at folk kommer opp med ulike forklaringer når det bryter ut en epidemi. Teorier og hypoteser er da også en del av all vitenskap. En annen type teorier som har oppstått igjen og igjen når det bryter ut epidemier, er konspirasjonsteorier. Allerede i februar 2020 advarte generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, mot at «troll og konspirasjonsteorier» kunne gjøre det vanskeligere å bekjempe koronapandemien. Dessverre har WHO selv blitt en av skyteskivene for konspirasjonsteoriene. (Av: John Færseth og Maren Sæbø)
LES HELE SAKEN

5G og Covid-19: Hvordan en konspirasjonsteori sprer seg i sosiale medier

I Storbritannia har 5G-master blitt satt fyr på. Telemontører har opplevd drapstrusler fra mennesker som mener det er en sammenheng mellom mobilnettet og koronapandemien. En havnet på sykehus etter å ha blitt stukket med kniv. Forestillingene om en sammenheng mellom Covid-19 og 5G spres i sosiale medier, også av folk som bare vil vise hvor dumme de synes disse er.  Britiske tall viser at påstander om sammenheng mellom 5G og Covid-19 var den mest utbredte feilinformasjonen på nett deler av 2020. Disse konspirasjonsteoriene viser hvor farlig det er å dele poster med slike forestillinger, selv om hensikten er å latterliggjøre, fordi dette bidrar til å gjøre dem mer synlige og slik nå ut til flere mottakere. (Av: John Færseth)
LES HELE SAKEN

En ny verdensorden. Konspirasjonsteoriene rundt FNs utviklingsagenda – Agenda 21

Konspirasjonsteoriene rundt FNs utviklingsagenda strekker seg tiår bakover, og har hatt stor utbredelse på den amerikanske høyresiden, hvor det har lenge florert både konspirasjonsteorier, og de senere årene en politisk motstand mot FNs bærekraftsmål. Også på norskspråklige nettsider finner vi teorier om FNs Agenda 21/2030. De fleste av disse nettsidene er marginale, og skribentene deres anonyme. Norske nettsider med større utbredelse som har plukket opp teorier rundt FNs utviklingsagenda er Document og Resett. FN-systemet er langt fra perfekt, og det er mye som kan og bør kritiseres ved det. Teorier om at FN har en skjult agenda, og at nasjonale politikere står i ledetog med internasjonale ledere for å undergrave eller avskaffe nasjonalstaten er ikke kritikk, men konspirasjonsteorier. (Av: Maren Sæbø)
LES HELE SAKEN

Kampen mot det norske barnevernet: Konspirasjonsteorier brukes for å vise fram «landet som stjeler barn»

Det norske barnevernet har fått mye kritikk utenfra de siste årene. Noe av kritikken stammer fra kristenkonservative miljøer der den inngår i en større offensiv mot abort, LGBTQ-rettigheter og likekjønnede ekteskap. I kritikken inngår også forestillinger fra russiske medier der Norge beskyldes for å drive systematisk barnetyveri og normalisere incest. Det er grunn til å tro at en del av anklagene har en politisk undertone som ikke bare handler om enkeltsaker eller om kulturforskjeller. Mye tyder på at mange av påstandene har startet livet sitt i russiske medier før de fant veien til andre land.  (Av: John Færseth)
LES HELE SAKEN
 

Ukraina: En krig mellom fortellinger

Helt fra første stund var konflikten i Ukraina også en krig mellom fortellinger, der Ukraina har blitt  forsøkt fremstilt som styrt av en fascistisk junta som ble hjulpet til makten av et ekspansivt Vesten. Viktor Janukovytsj flukt i 2014 var begynnelsen på en langvarig konflikt med nabolandet Russland, både i form av en militær konflikt i sør- og øst-Ukraina og en propagandakrig i media. De alternative fortellingene stammet fra russiske medier og politikere, og ble spredt vestover av prorussiske krefter og av den engelskspråklige kanalen RT. Antagelig har også sosiale medier spilt en viktig rolle i å spre dem ut til publikum. (Av: John Færseth)
LES HELE SAKEN
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement. Det kan du gjøre ved å klikke på banneret nedenfor.Tusen takk for ditt bidrag!
Facebook
Twitter
Instagram


This email was sent to <<E-postadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transit magasin · Sarabråtveien 11C · Oslo, Oslo 0687 · Norway