Copy
september/oktober 2020, št. 7/20
Oglej si vsebino novic v spletnem brskalniku

Lokalne ponudnike povezujemo v skupni nastop na lokalnih in tujih trgih pod novo blagovno znamko GlaMUR - Užitek ob reki (Genuss am Fluss)

Člani LAS Prlekija obiskali LAG Vulkanland

V okviru projekta sodelovanja LAS »GlaMUR«, v katerem poleg LAS Prlekija sodelujejo tudi LAS Ovtar in LAG Vulkanland ter avstrijsko društvo Genuss am Fluss, so člani LAS Prlekija obiskali sosednjo Avstrijo. Program študijskega obiska je bil osredotočen na trženje lokalnih proizvodov in iskanje možnosti za skupen nastop ponudnikov iz obeh strani meje. Člani LAS Prlekija so najprej obiskali »garažni start-up«. Mlad podjetniški par iz Halbenreina je v času korona krize pričel s spletnim trženjem živil iz okolice. V Murecku so člani LAS Prlekija obiskali lepo urejeno samopostrežno trgovino z lokalnimi izdelki. Ob bližnjem mlinu na Muri sta Georg Pock in Oliver Stangl predstavila prizadevanja društva Genuss am Fluss za vključevanje slovenskih ponudnikov v blagovno znamko GlaMUR. Člani LAS Prlekija niso mogli skriti navdušenja ob obisku kulturnega spomenika »Ottersbachmühle« v kraju St. Peter. V vzorno obnovljenem lesenem mlinu z 200 letno družinsko tradicijo je v dveh nadstropjih urejena restavracija in nad njo še trgovina s spominki. Vrhunec študijskega obiska je predstavljala predstavitev iniciative Vulkanland v mestu Bad Gleichenberg. Michael Fend, vodja LAG Vulkanland je po predavanju popeljal udeležence študijskega obiska še po mestni lokalni tržnici, kjer dajejo velik poudarek druženju. Zadnji postanek je bil namenjen spoznavanju uspešnega povezovanja vinogradnikov na območju Klöcha, kjer je udeležence sprejel tamkajšnji župan Josef Doupona. Študijski obisk v sosednji avstrijski lokalni akcijski skupini je upravičil visoka pričakovanja in odprl nekaj obetavnih priložnosti za nadgradnjo pričetega sodelovanja.

Zaključek priprave brošure in receptov za kuharsko knjigo 


V LAS Prlekija smo zaključili s pripravo receptov za kuharsko knjigo Glamur, ki bo izšla spomladi 2021. V dvojezični kuharski knjigi bodo predstavljene tipične lokalne jedi – od »oljove« govedine, »pocanih murkov« do orehove potice, »presmeca« - pripravljene izpod rok domačih gospodinj, društev kmečkih žena, dijakov gostinske šole ter ostalih Glamur ponudnikov. S knjigo želimo povezati tradicionalne kuharske jedi v celovito regionalno ponudbo, hkrati pa prikazati pestrost in raznolikost ponudbe in lokalnih produktov kot posebnost na tem relativno majhnem območju.
Obenem zaključujemo tudi s pripravo promocijske brošure, v kateri bo predstavljenih več kot 60 različnih ponudnikov izdelkov in storitev z območja LAS Prlekija, ki so pristopili k mreži Glamur.

LAS Ovtar Slovenskih goric na strokovni ekskurziji v LAS Prlekija

Kljub negotovim razmeram v našem okolju je potreba po druženju in spoznavanju novih stvari še kako prisotna. Zato smo se na Razvojni agenciji Slovenske gorice odločili organizirati ekskurzijo za Glamur-ponudnike iz Slovenskih goric, kjer smo se namenili spoznati ponudbo in zanimivosti iz Prlekije.
Pot smo pričeli v Hiši dobrot Semler v Apačah, kjer nam je župan dr. Andrej Steyer predstavil projekt vzpostavitve trgovine z lokalnimi produkti, nato pa smo kar nekaj časa preživeli v naravi – najprej v doživljajskem parku v Križevcih, nato pa še na hipodromu v Ljutomeru. Na čebelarskem posestvu Tigeli smo degustirali medene dobrote, pravo kosilo pa smo si privoščili v gostilni Kasač v Veržeju. V Veržeju deluje tudi izjemen rokodelski center DUO, kjer so predstavljeni različni izdelki domače obrti, po sproščeni lončarski delavnici pa smo pot zaključili na vinotoču Brenholc v Jeruzalemu.
Udeleženci so ujeli kar nekaj odličnih idej in stikov za prihodnost, za katere verjamemo, da bodo kmalu rezultirali v pozitivni luči tudi v Slovenskih goricah.

Promocijski filmi občin

V okviru projekta smo posneli kratke promocijske filme lokalne ponudbe Glamur, v katerih se izbrani lokalni ponudniki predstavljajo s svojo raznoliko ponudbo, predstavljene pa so turistične znamenitosti.

V tokratni številki se predstavljajo občina Sv. Jurij ob Ščavnici (LAS Prlekija), občina Cerkvenjak (LAS Ovtar Slovenskih goric) in občina Klöch (LAS Vulkanland). Vabljeni k ogledu!
Predstavitev občine Sv. Jurij ob Ščavnici.
Predstavitev občine Cerkvenjak.
Predstavitev občine Klöch.
© 2020 Lokalna akcijska skupina Prlekija
 
T: +386 (0)2 585 13 40, E: info@las-prlekija.com, www.las-prlekija.com.

Partnerji v projektu:
    
Aktivnosti potekajo v sklopu projekta »GlaMur – užitek ob reki« in je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Nastavitve prejemanja novic lahko spremenite, če pa novic ne želite več prejemati, se lahko odjavite

Email Marketing Powered by Mailchimp