Copy
In deze maandelijkse nieuwsbrief deelt Green Film Making ontwikkelingen, evenementen en praktische tools en tricks die te maken hebben met het verduurzamen van de film- en televisiesector.
Kun je deze update niet goed lezen? Bekijk hem in je browser


Green Film Making schuift aan bij
NFF Expert Meeting
over duurzaamheid


Tijdens het aankomende Nederlands Film Festival vindt op woensdag 30 september de speciale expert meeting ‘Duurzaamheid in de sector anno 2020’ plaats waar ook sustainability manager Els Rientjes zal aanschuiven. In de afgelopen jaren zijn er stappen genomen om duurzaam produceren in Nederland te faciliteren, toch toont onderzoek aan dat er in de praktijk weinig fundamenteel is veranderd. Een belangrijke factor hierin blijkt het heersende spanningsveld tussen creativiteit en duurzaamheid (milieu) bij het maken van films te zijn. Hierop ligt dan ook de focus van het tafelgesprek.

Lees hier meer over de gespreksonderwerpen en de andere professionals die aan het gesprek zullen deelnemen.
 

 

Bericht van uw Sustainability Manager: En nu de volgende stap. We kunnen het!

 
Door Sustainability Manager Els Rientjes


Een half jaar na de drooglegging van de filmsets. We weten inmiddels dat we het nog wel een tijdje met de 1,5 meter afstanden moeten gaan volhouden. Afgelopen maanden zijn de meeste productiehuizen weer begonnen aan een nieuwe draaiperiode, maken we eerder stilgelegde producties af en zijn er weer nieuwe films te zien in de nog mager bezette filmhuizen. Maar we draaien weer! En iedereen probeert zich zo goed mogelijk aan het nieuwe Covid-protocol te houden.

Lees hier meer over de (duurzamere) aanpassingen die al gedaan zijn en hoe we als makers samen - tijdens en na Corona - ons vak duurzamer kunnen maken. Met onder andere duurzame tips uit het corona protocol.
 

 

Nieuw crew kado:
Herbruikbaar mondkapje!


De eerste paar maanden van de mondiale gezondheidscrisis hadden we allemaal wel wat anders aan ons hoofd. Maar nu het woord corona even normaal is als een bruine boterham met kaas, wordt het tijd om eens te kijken of we niet in de chaos grotere problemen veroorzaken. Helemaal omdat het lijkt dat we nog wel een tijd door het virus vergezeld zullen worden. Een van de nieuwe boosdoeners: persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Doe hier inspiratie op over milieuvriendelijke alternatieven voor mondkapjes, bijvoorbeeld het gratis en makkelijke ontwerp van de Britse kostuumontwerpster Sinead Kidao.

30 bezinestations Amsterdam omtoveren tot snellaadstations

Dat is het plan wat D66 de Gemeente Amsterdam afgelopen maand heeft voorgelegd, om binnen 5 jaar bestaande benzinestations in fases om te bouwen tot elektrische snellaadstations. Het gaat om 30 stations die op gemeentegrond staan. Dit zou door de verbeterde infrastructuur en de kortere oplaadtijd de drempel om over te stappen op elektrisch nog meer moeten verlagen. Snellaadbedrijf Fastned heeft afgelopen 1 mei op de Foodstrip bij het knooppunt Holendrecht A2/A9 het eerste snellaadstation van Amsterdam geopend. Het D66 plan zou de ontwikkeling aanzienlijk versnellen.
 
Bekijk hier de kaart ven de Gemeente met bestaande oplaadpunten.

Topkapi compenseert meer vliegkilometers

Topkapi gaat gestaag door in de samenwerking met Carbon Karma. Voor de productie van Antoinette Beumer "Mijn Vader Is Een Vliegtuig" worden er 75 bomen in Zuid Spanje en 75 bomen in Afrika geplant om 120.000 km te compenseren.

Recyclebaar plastic

 
Overal staan tegenwoordig nieuwe afscheidingen in winkels en kantoren. Van plexiglas (plastic). Hier is al een goed duurzaam alternatief voor ontwikkelt, van het recyclebare materiaal Xanita, een sterk soort karton. Het is goedkoper dan plexiglas en kan bij het oud papier.
Bekijk hier de reportage van Omroep Flevoland.

Uber Green in Nederland

 
Sinds eind april is Nederland het eerste land ter wereld waar je een Uber kan bestellen die 100% duurzaam is. Het bedrijf koos ons land voor Uber Green, omdat de infrastructuur voor elektrische rijden hier ver gevorderd is. Met 1 druk op de knop kan je voor een paar euro meer duurzaam van A naar B. Nu beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam, straks overal. Ook hier is 2025 het doel om in Amsterdam 100% duurzaam te zijn.

Lees hier meer over Uber Green. 

Stadsdistributie in 25 Nederlandse binnensteden emissievrij in 2025

 
We berichtten in februari al eens over de vorderingen van eco-distributie in de stad. Maar we zaten duidelijk in een winterslaap, want wat we niet vermeldden is dat PostNL al lang voornemens was, om samen met SimplyMile tegen 2025 de distributie in 25 Nederlandse binnensteden volledig emissievrij te doen. In januari is in Den Haag zelfs al de eerste logistieke hub geopend, die o.a. de Rijksoverheid en gemeente Den Haag bevoorraden.

Elektrisch naar de
Drive-in

Bioscopen hebben door corona een flinke knauw gekregen, maar de ouderwetse drive-in beleefd wereldwijd een opleving. Je kunt namelijk prima social distancen in je eigen auto-bubbel. Ook in Nederland kun je dit beleven, zoals in Amsterdam en naast de A4 bij Roelofarendsveen. Zeker de moeite waard, maar rij wel elektrisch! 
 

OPROEP 

We zoeken producenten die hun kosten willen verlagen, hun efficiëntie willen verhogen en hun ervaring met duurzaam werken willen uitbreiden. Green Film Making draait ook in 2020 verschillende testcases.

Ben jij producent en start je binnenkort met een productie, en ben je bereid om samen met ons te kijken of je CO2-uitstoot én euro's kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op els@greenfilmmaking.com. Zij zal je informeren over de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden.
 
Over Green Film Making
 
Green Film Making komt voort uit het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Het Nederlands Filmfonds heeft Els Rientjes als Sustainability Manager de opdracht gegeven om het verduurzamen van de Nederlandse filmsector verder vorm te geven. 

Els Rientjes staat altijd open voor nieuwe ontmoetingen met mensen die goede ideeën hebben over duurzaam produceren, of die hierover in contact willen komen. Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com.Copyright © 2020 Green Film Making, All rights reserved.