Copy
In deze maandelijkse nieuwsbrief deelt Green Film Making ontwikkelingen, evenementen en praktische tools en tricks die te maken hebben met het verduurzamen van de film- en televisiesector.
Kun je deze update niet goed lezen? Bekijk hem in je browser

The Hitman's Bodyguard: we testten de FireFlyAmsterdam heeft er een drukke zomer met filmopnames op zitten. De voordelen van de Production Incentiveregeling van het Nederlands Filmfonds hebben daar niet weinig mee te maken. Steeds meer buitenlandse producenten weten af van het bestaan van deze regeling en maken er dankbaar gebruik van. Toch willen we niet dat deze bloei van de creatieve sector in de stad bijvoorbeeld meer buurtoverlast en verhoogde CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Een goede reden om nog eens beter na te denken hoe dit vermeden kan worden.

Locatiemanagers krijgen van producenten ook steeds vaker letterlijk de vraag alle voorzieningen zo duurzaam mogelijk te treffen. Zo kregen Tijn Heerkens van ‘Locatiewerk’ en Finbar Commandeur van ‘Ground Control’ de eis van een Amerikaanse producent afval te scheiden op hun filmset; iets wat in Amerika ondertussen de gewoonste zaak is en bij ons logistiek nog steeds een probleem blijft. Zij lieten hiervoor aparte afvaldozen drukken.

Maarten Buurlage (Locatiegoed) nam, samen met Ing Lim, de megaklus voor de grote Hollywoodproductie The Hitman’s Bodyguard (Tom de Mol Productions) voor zijn rekening en wilde naast gescheiden afval nog meer doen. Door Green Film Making kwam hij in contact met Bart Wouda, die bij ons de FireFly introduceerde als duurzamer alternatief voor de grote, gangbare dieselgeneratoren op de set. Maarten kreeg van uitvoerend producent Berry van Zwieten de vrije hand om de FireFly te testen als hij garandeerde dat het geen extra oponthoud zou betekenen voor de productie. Het omgekeerde bleek waar!

Lees meer.

 
Groene hartenkreet: Waterproef geslaagd!

Sjoerd Lubbers van Kus de Kok: “Ook Kus de Kok wil af van de plastic soep. Daarom heb ik destijds contact gezocht met Els van Green Film Making. Door de dankbare medewerking van Join the Pipe hebben we weer een stap in de goede richting kunnen zetten. De Jerry Carry is een geweldig simpel ding. Wanneer ieder crewlid nou nog zorg draagt (al dan niet verplicht door producenten) voor zijn/haar eigen flesje is deze missie voor ons geslaagd.”

Eind juni kondigden we aan dat we drie filmcateraars bereid hadden gevonden om mee te draaien in de gezamenlijke waterpilot van Green Film Making en Join the Pipe (een organisatie die de missie heeft om de langste waterleiding ter wereld aan te leggen, waardoor iedereen op de wereld toegang krijgt tot schoon drinkwater.) De pilot bestond uit een test waarbij alle wegwerpflesjes op de set vervangen werden door speciale waterflessen die gevuld kunnen worden met water aan een mobiele tank, de Jerry Carry. De deelnemende cateraars waren Kus de Kok en Appeltje Eitje uit Amsterdam en het Rotterdamse Spek & Bonen. Hieronder zetten we hun ervaringen van afgelopen zomermaanden op een rij. 

Lees meer.
postproductie gratis workshop
Wat kost voedsel echt?

Vandaag lanceert Nature & More de video “The True Cost of Food”. In minder dan twee minuten laat deze animatiefilm zien hoe belangrijk het is om alle kosten van voedselproductie  in acht te nemen, inclusief de verborgen sociale en ecologische kosten. De boodschap:  Biologische producten zijn niet te duur, maar gangbare te goedkoop.


Bekijk het filmpje op duurzaam-ondernemen.nl
One Night Stand: 'HHZKDDRHK'

Voor de One Night Stand ‘Hoe het zo kwam dat de Ramenlapper Hoogtevrees kreeg’ werkte producent Ellen Havenith (voor PRLP) samen met artdirector Eva Zanen. Het budget was misschien beperkt, maar de inventiviteit daardoor des te groter. Er is intensief gepoogd om met zoveel mogelijk hergebruikt materiaal op de set te werken; zowel voor het decor, de rekwisieten als de kostuums. Zo zijn bijvoorbeeld de meeste wanden die gebruikt zijn van eerdere sets. Deze wanden waren opgeslagen bij Schram Studio’s waar het restmateriaal van de film ‘Brasserie Valentijn’ heengebracht was. Dat is een mooi voorbeeld van recycling en duurzaam omgaan met bouwmateriaal. Ooit was er in Hilversum een decorcentrum waar veel bruikbare decoronderdelen opgeslagen en verhuurd werden, maar vandaag is het zoeken naar andere manieren. Gelukkig maken behoorlijk wat rekwisiteurs tegenwoordig gebruik van materiaal uit kringloopwinkels. De aanpak bij  ‘Hoe het zo kwam dat de Ramenlapper Hoogtevrees kreeg’ gaat echter nog een stap verder. 

‘Hoe het zo kwam dat de Ramenlapper Hoogtevrees kreeg’ (scenario Matthijs Bockting & Eva M. C. Zanen; regie Eva M. C. Zanen) is dit jaar een van de One Night Stands. De One Night Stands zijn een gezamenlijk initiatief van de omroepen NTR, VARA en VPRO, het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds en CoBO. Deze producties werden bewust duurzaam geproduceerd en van dichtbij opgevolgd en van advies voorzien door Green Film Making.
 
Green Film Making bracht een setbezoek bij ‘HHZKDDRHK’. Kijk naar dit verslag in het nieuwe filmpje op onze Facebookpagina.
Firefly groene stroom accu
Green Cinema in Venetië

Onze Duitse collega's van Green Film Shooting waren aanwezig op het Filmfestival van Venetië. Voor het eerst stond Green Cinema er op de agenda van het  International Confederation of Art Cinemas (CICAE).

Lees meer.


 
OPROEP 

We zoeken producenten die hun kosten willen verlagen, hun efficiëntie willen verhogen en hun ervaring met duurzaam werken willen uitbreiden. Green Film Making draait ook in 2016 verschillende testcases, onder andere op de onderdelen Transport, Catering en Energie.

Ben jij producent en start je binnenkort met een productie, en ben je bereid om samen met ons te kijken of je CO2-uitstoot én euro's kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op els@greenfilmmaking.com. Zij zal je informeren over de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden.
 
Over Green Film Making
 
Green Film Making komt voort uit het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Het Nederlands Filmfonds heeft Els Rientjes als Sustainability Manager de opdracht gegeven om het verduurzamen van de Nederlandse filmsector verder vorm te geven. 

Els Rientjes staat altijd open voor nieuwe ontmoetingen met mensen die goede ideeën hebben over duurzaam produceren, of die hierover in contact willen komen. Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com. 
Copyright © 2016 Green Film Making, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp