Copy
R-LINK Nieuwsbrief #3 - februari 2017
Dit is een nieuwsbrief van R-LINK, een onderzoeksproject over strategische gebiedsontwikkeling door kleinschalige bottom-up initiatieven.
Als je deze nieuwsbrief gelezen hebt weet je:

1) Waar R-LINK de komenden maanden te vinden is
2) Wat Leonie Janssen-Jansen te vertellen heeft
3) Wie Iulian, Sara en Feiqian zijn
4) Alles over de workshop in Groningen
5) Hoe het de promovendi vergaat
5) Waar je de R-LINK vlogs kunt vinden
Hier kom je R-LINK tegen in 2017
  • 7 februari, Amsterdam: workshop 3, de Ceuvel
  • 3 maart, AMS: onderzoekersdag
  • 9 maart, SURF academy (meld je hier aan)
  • 30 maart, Amsterdam: workshop 4, Marineterrein
Update van Leonie Janssen-Jansen
Beste allemaal,

De derde R-LINK workshop is alweer feit bij het verschijnen van deze derde nieuwsbrief: we hebben een inspirerende dag gehad op De Ceuvel in Amsterdam. En de volgende workshops staan al weer in de steigers, namelijk die op 30 maart op het Marineterrein, en een workshop tweedaagse in mei in Groningen! Het is geweldig leuk om zo dicht met de praktijk én in de praktijk samen te werken! 

Het gezamenlijk case-protocol waarmee we alle 14 R-LINK cases gaan onderzoeken is inmiddels afgerond en alle onderzoekers zijn geïnstrueerd. Het gaat een mooie database worden met veel informatie over incrementele stedelijke ontwikkeling, waarmee we zeker een bijdrage aan de vragen die op dit moment leven gaan leveren.

De promovendi zijn allemaal goed op dreef en zitten intussen helemaal in hun onderwerp. Ze staan allen in nauw contact met de praktijk om goede feeling te hebben én houden met de maatschappelijke opgaven. De jonge onderzoekers zijn een echt team geworden die elke week een dag bij elkaar zitten op verschillende locaties; elke zes weken schuiven ook de wat oudere onderzoekers aan voor leuke en inspirerende discussies.

Terwijl ik deze update schrijf, wordt door andere R-LINKers hard gewerkt aan het eerste jaarverslag van R-LINK. Alle bijdragen druppelen binnen en dan valt toch op hoe ontzettend veel er al gebeurd is sinds we vorig jaar begonnen. Als projectleider maakt me dat heel trots op het mooie project en het geweldige team! Het tweede jaar gaat ongetwijfeld nog beter worden met 7 workshops, de eerste artikelen van de promovendi, de publicatie van de eerste vlogs en vooral ook, nog meer co-creatief onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Leonie Janssen-Jansen


Lees het uitgebreide verslag hier
 
R-LINK's nieuwste aanwinsten
Iulian Barba Lata has recently started as a post-doc and will conduct his research on the ‘Smart inclusive cities’ track, connected to the Land Use Planning group at Wageningen & Research, the AMS institute and R-LINK. "I have a background in planning and design, and just completed my PhD in Cultural Geography." Lees verder
Sara Smaal doet de Research Master Spatial Sciences aan de RUG en werkt mee aan R-LINK: "Ik denk dat lokale samenwerkingen tussen burgers, marktpartijen en overheid steeds noodzakelijker gaan worden om creatieve, innovatieve en breed gedragen stedelijke ontwikkelingen te bewerkstelligen." Lees verder
Feiqian Wu is currently doing her master at Wageningen University and will join R-LINK for the next four months. Her passion for land use planning, especially the way in which a Smart City gets developed in an institutional perspective and with a given background, makes for a perfect fit with R-LINK. Lees verder
Workshop 2: Q-method, 't Toentje, spreken met de Wethouder en meer!
Op 8 december vond de tweede R-LINK workshop plaats in creatieve broedplaats Het Werk in Groningen. Een programma tjokvol boeiende presentaties, actieve discussies en culinaire hoogtepunten van restaurant Bie de Buuf. De dag in vogelvlucht: nadat de Gemeente Groningen het hemd van het lijf was gevraagd over Groningse bottom-up initiatieven, voerde Michiel Stapper de deelnemers mee naar de wereld van development contracts, en fungeerden zij als proefkonijnen voor de Q-method. Daarna werden de benen gestrekt tijdens een uitgebreide rondleiding over 't Toentje en door de naastgelegen Oosterparkwijk. Met een verse kop koffie luisterden de deelnemers vervolgens naar presentaties van innovatiewerkplaats Helpman De Wijert en Wendy Tan, die vertelde over haar bezoek aan 3 Londense case studies. De Groningse Wethouder Roeland van der Schaaf voegde zich aan het eind van de middag bij het gezelschap voor een gesprek over burgerparticipatie in zijn stad. De feestelijke dag - met maar liefst twee jarigen - werd afgesloten met een borrel bij de haard, waarna iedereen met een goedgevulde maag en plenty of food for thought huiswaarts keerde. 
Meanwhile in Portland, de bieb, en bij Antea
Afgelopen november was het zover: samen met Leonie, Wendy en en Annemiek stapten Lilian en Kim in het vliegtuig naar Portland om deel te nemen aan de ACSP conferentie. Voordat de conferentie begon verkenden zij tijdens hun veldwerk Lents' neighborhood, waar ze met bewoners spraken over kleinschalige initiatieven die in de wijk georganiseerd worden. De rest van de week hebben ze hun gezicht goed laten zien op de conferentie, met maar liefst elke dag een R-LINK presentatie op het programma! Naast het veldwerk en de conferentie hebben ze ook goed de stad verkend, zich tegoed gedaan aan de bekende Voodoo doughnuts, en genoten van het uitzicht vanaf Mount Hood. "Kortom, een hele leuke ervaring om ons onderzoek in het buitenland te presenteren! Na Noord-Amerika zullen we in februari onze R-LINK voetsporen achterlaten in Azië. Hong Kong, here we come! Stay tuned!"
Michiel was de afgelopen maanden druk bezig met zijn onderzoeksvoorstel en zijn onderzoek bij Antea. "Ik heb gemerkt dat het schrijven van een onderzoeksvoorstel met de nodige ups and downs gepaard gaat. Gelukkig krijg ik veel goede feedback op mijn voorstel en heb ik het naar alle waarschijnlijkheid eind januari afgerond." In zijn onderzoeksvoorstel probeert hij ook het werk van Flyvbjerg (Making Social Science Matter) en Dewey (The Public and its Problems) te verwerken. "Beide boeken zijn echte aanraders!" Afgelopen maand presenteerde hij zijn onderzoek bij de landelijke bijeenkomst van de dienst Ruimte van Antea. "Superleuk om te doen en het was interessant om alle best practices van de consultants van Antea te zien!" 
R-LINK on tape! 
Met trots presenteren wij de eerste R-LINK vlog met Menno van der Veen, gemaakt door Zuis Film. Over oa CLIUDs en New Yorkse casussen. Kijken dus! Houd onze website goed in de gaten want hier worden binnenkort ook vlog #2 en #3 gepubliceerd, met Leonie-Janssen Jansen en Wendy Tan!
Vlog #1 - Menno van der Veen
Contact:
r-link@tertium.nl
Deze nieuwsbrief verschijnt ieder kwartaal tot het einde van het R-LINK project in 2020. U kunt zich afmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen met als onderwerp 'afmelden' naar                       r-link@tertium.nl.
Copyright © 2017 R-LINK, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp