Copy
Nieuws en andere leuke berichten van HilverZon, de energieke club die zonne-energie op een slimme en leuke manier bereikbaar maakt voor alle Hilversummers. 
View this email in your browser

 

HilverZon komt terug met HZ University

Klimaatverandering, klimaatakkoord, klimaatscepsis; we kunnen gerust stellen dat het klimaat en de energietransitie de Nederlandse gemoederen bezighoudt. Daar waar feiten, fabels en fictie  over elkaar buitelen, schept HilverZon University duidelijkheid in een wereld van meningen en aannames. 

HZ University is een initiatief van HilverZon met als doel om Hilversummers te informeren over verduurzaming, energietransitie en klimaatbeleid. Wetenschappers en experts vertellen hoe het echt zit. Eerder gaf klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren een exclusief interview aan HilverZon en organiseerden wij een lezing over de energietransitie. Nu staan twee nieuwe bijeenkomsten met wetenschappers in het kader van de HilverZon University op het programma.

De eerste lezing worden gehouden door Jan Ros (senior onderzoeker en projectleider bij het Planbureau voor de Leefomgeving en een van de rekenaars van het klimaatakkoord) op 22 mei en Bert Metz (adviseur van de European Climate Foundation en voormalig co-voorzitter van de Werkgroep Maatregelen van het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN)  op 11 juni. In deze nieuwsbrief lees je alle details.

 

HilverZonners kijken terug op leuke Cityrun

Bananen, mandarijnen, sinaasappels en wortels stonden voor iedereen klaar bij de stand van HilverZon tijdens de Cityrun. “Iedereen had trek in onze zonnige fruit en groente”, blikt Liselotte Smorenburg van HilverZon terug.

“Kinderen konden door te draaien aan ons Rad van Fortuin een zonnebloem winnen of in ieder geval een paasei.”
Ook het HilverZon-team liep als een zonnetje. Geertrui Wilkens kwam voor de tiende keer over de meet, Gijs van der Laar finishte met een snelle tijd van rond de 24 minuten. Liselotte: “Als lokale energieclub vinden we het belangrijk om op die plekken te zijn, waar Hilversummers ook komen. Onze volgende activiteit staat al op de planning: op 2 juni zijn we weer present op de Trots Markt in de Gijsbrecht van Amstelstraat.”
 

Lees hier verder

Lezing: Het klimaatbeleid van de toekomst 
 
We trappen af met de HilverZon University op 22 mei met spreker Jan Ros. In zijn presentatie zal Jan ingaan op wat er gebeurt met het klimaat en wat hiervan de achterliggende oorzaken zijn. Waar moeten we qua beleid en maatregelen over 30 jaar staan en wat kunnen en moeten we nu doen om dat te bereiken?

Jan is senior onderzoeker en projectleider bij het Planbureau voor de Leefomgeving en een van de rekenaars van het klimaatakkoord.
 
Aanvang: 22 mei, 21.00 uur, Aloysius College, Schapenkamp 200, Hilversum. 
Algemene Leden Vergadering HilverZon
Leden van HilverZon zijn van harte welkom op de Algemene Leden Vergadering van HilverZon op 22 mei. Het bestuur presenteert tijdens deze vergadering het jaarplan en vraagt goedkeuring voor het gevoerde beleid. Aansluitend op de ALV is de lezing van Jan Ros over het klimaatbeleid van de toekomst.
 
ALV HilverZon 22 mei
Aloysius College, Schapenkamp 200 te Hilversum
Inloop 19.30 uur,  ALV 20.00 – 21.00 uur gevolgd door een pauze.
Aanvang lezing Jan Ros 21.15 uur met aansluitend een borrel
Hilversumse actie voor zonnestroom op TV

De leerlingen van de Lorentzschool in Hilversum Oost willen zonnestroom, zo berichtten wij al in de vorige nieuwsbrief. Samen met de Stichting Schooldakrevolutie en HilverZon riepen zij op tot actie en overhandigden zestig Non-Stop Zon actiekaarten met ideeën voor een groenere school aan wethouder Onderwijs Annette Wolthers. NH Nieuws maakte er een mooi item van.

Lees hier verder
HilverZon doet mee met de Trots Markt op 2 juni

Trots is een markt waar mensen staan die passie hebben voor wat ze aanbieden. Niet strikt biologisch of fair-trade, maar wel duurzaam en met een eerlijk verhaal. Vanzelfsprekend horen wij daarbij als energieke club voor en door Hilversummers. We vinden het leuk als je langskomt op 2 juni in de Gijsbrecht van Amstelstraat. 
Lezing: Het klimaatakkoord van Parijs en onze leefstijl?

Op 11 juni heeft HilverZon Bert Metz uitgenodigd voor de HZ University. Bert zal een verhaal houden over de vraag hoe veranderingen in onze leefstijl en ons gedrag kunnen helpen om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs  - beperking van temperatuurstijging tot minder dan 1,5 graad- te halen.
 
Bert Metz is adviseur van de European Climate Foundation en voormalig co-voorzitter van de Werkgroep Maatregelen van het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN, waarvan de rapporten de basis vormen voor het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs en de Europese en nationale klimaatinzet.
 
 Aanvang: 11 juni, 19.30 uur, Burgerzaal Raadhuis Hilversum, Dudokpark 1, Hilversum.

PechaKucha Night kleurt groen

De vijftiende editie van PechaKucha Hilversum staat in het teken van duurzaamheid en circulaire economie. Tien 'groene bruggenbouwers' uit Hilversum en omgeving betreden het podium om korte, inspirerende presentaties te geven over hun initiatief, idee en ambitie op weg naar een toekomstbestendige samenleving.

Journalist, presentator en mediaondernemer Frank du Mosch die zich ook actief inzet voor duurzaamheid, presenteert de avond na de inleiding door Jan Kastje, wethouder Klimaat en Milieu. De Pecha Kucha is op 6 juni in De Vorstin, Koninginneweg 44, Hilversum. Zaal open vanaf 19.30 uur, het programma begint om 20.00 uur.

HilverZon doet mee met Buurtentoer 2019 

Alle huiseigenaren zijn welkom op de Buurtentoer om meer te horen over de verduurzaming van hun woning. Ook HilverZon Energiecoach Erik de Lange zal een presentatie geven over het verduurzamen van je huis, het HilverZon Energieloket en de energiecoaches die thuis langs kunnen komen voor advies. 

Verder spreken Frank Kool en Reijer Lomans namens de GroenLinks-fractie Hilversum en vertellen bewoners Fleur en Sander over hun ervaringen met het verduurzamen van hun huis.
De avond is op 16 mei in de Betlehemkerk, Loosdrechtseweg 263, Hilversum. Inloop 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur.

Neem deel aan een Zonnedak!
HilverZon biedt Hilversummers de mogelijkheid te investeren in een zonnedak; er zijn nog enkele zonnepanelen op de Zonneweide bij Anna’s Hoeve beschikbaar. Wees er dus snel bij! HilverZon werft momenteel locaties voor nieuwe projecten in de hele gemeente, aanmelden van een beschikbaar dak wordt altijd op prijs gesteld: info@hilverzon.nu.

Vacatures bij HilverZon

Bestuurslid Communicatie
Heb je ervaring met communicatie en marketing? Gaat een duurzame samenleving je aan het hart en voel je je betrokken bij Hilversum? Dan ben jij de persoon die wij zoeken om het HilverZon-bestuur te versterken! Wij vragen aan het bestuurslid communicatie om een jaarplan en visie te ontwikkelen over hoe HilverZon haar doelen het beste kan bereiken.
 
Gezocht: enthousiaste vrijwilligers m/v
Wij zoeken mensen die af en toe een handje willen helpen:

  • in een promotiekraam of promotieteam;
  • bij het organiseren van een activiteit, of het initiëren van een actie;
  • bij het opzetten van een nieuwe kracht-groep in een Hilversumse wijk;
  • of: met het draaiende houden van onze organisatie (administratief, ondersteunend, bestuurlijk).

Wil jij je enthousiasme over onze collectieve zonnedaken en andere activiteiten delen met Hilversummers? Kom dan onze gezellige en actieve vrijwilligersgroep versterken! Je krijgt vooraf een training, zodat je weet welk verhaal je erbij kunt vertellen.De geschatte tijdsinvestering is ongeveer twee uur per week, maar ook incidenteel is je hulp zeer welkom!

Vragen of aanmelden? info@hilverzon.nu.
 


 

Agenda 

16 mei: Buurtentoer,
Betlehemkerk, Loosdrechtseweg 263.
22 mei: ALV HilverZon,
Aloysius College, Schapenkamp 200.
22 mei: Lezing: Het klimaatbeleid van de toekomst,
Aloysius College, Schapenkamp 200. Aanvang: 21.15 uur.
2 juni: Trots Markt,
Gijsbrecht van Amstelstraat van 11.00 tot 18.00 uur.
6 juni: PechaKucha Night, 
De Vorstin, Koninginneweg 44.
11 juni: Lezing: Het klimaatakkoord van Parijs en onze leefstijl,
Burgerzaal Raadhuis Hilversum, Dudokpark 1, aanvang: 19.30 uur.

Voor alle avonden geldt: inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur tenzij anders vermeld.

info@hilverzon.nu
HilverZon is om
HilverZon is lid van de coöperatie ‘Om | Nieuwe Energie’.

Dit collectief van energiecoöperaties in Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van de grote grijze energiebedrijven of energie uit anderen landen. Het collectief wekt met meer dan 35 coöperaties 100% duurzame lokale energie op door heel Nederland. Om | Nieuwe Energie levert stroom aan 300.000 huishoudens in Nederland.

Lees hier alles over overstappen naar HilverZon | om

Partners van Hilverzon
Copyright © 2019 HilverZon, All rights reserved.