Copy
Nieuws en andere leuke berichten van HilverZon, de energieke club die zonne-energie op een slimme en leuke manier bereikbaar maakt voor alle Hilversummers. 
View this email in your browser

Voorzitter John Dietz: ''We gaan als HilverZon nog meer samenwerken"

“We gaan meer profiteren van elkaars expertise”, zegt John Dietz sinds november de nieuwe voorzitter van HilverZon. Het verder uitbouwen van de goede relatie met de gemeente Hilversum, maar ook het intensiveren van de samenwerking met andere lokale energiecoöperaties en partijen als Hoom en Energie Samen staat op zijn prioriteitenlijst.

“We streven naar één warmteloket in de Gooi & Vechtstreek”, geeft hij als voorbeeld. “Daar speelt HilverZon een duidelijk rol in, maar we kunnen dit niet alleen. Ik wil voorkomen dat ieder voor zich opnieuw het wiel uitvindt. Dat kan alleen als we gezamenlijk initiatieven gaan oppakken. Misschien is dat wel een kleine breuk met het verleden.”
Grote schoonmaak zonnepanelen

Vogelpoep en ander vuil verkleinen het rendement van een zonnepaneel. Daarom worden alle zonnedaken van HilverZon nu vakkundig schoongemaakt met warm osmosewater. Goed onderhoud verlengt de levensduur en het rendement van de panelen. HilverZon heeft de grote schoonmaak uitbesteed aan Flevo Solar Wash. 

 

HilverZon | om groenste energieleverancier

Voor het vierde jaar op rij is HilverZon | om verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond behaalt de lokale coöperatie opnieuw het rapportcijfer 10.

“Dit geweldige resultaat bewijst dat lokaal initiatief werkt”, meent Aernoud Olde van HilverZon | om. Voor iedereen een eerlijke, lage prijs voor de groenste en door onszelf geproduceerde energie. Met het collectief om | nieuwe energie brengen we de zeggenschap over de energieketen terug bij de burger.”?
 

 

Leerlingen Laar & Berg berekenen hun footprint

Paul Rasch en Liselotte Smorenburg van HilverZon hebben samen met een 5 VWO-klas van Laar & Berg een footprintberekening gemaakt en daarover doorgepraat met de leerlingen. Hoeveel planeten verbruiken wij nu? Wat kan helpen om de klimaatverandering te stoppen? De leerlingen waren zeer geïnteresseerd en ook de docenten waren blij met de zonnige presentatie. Volgend jaar willen we daarom bij meer scholen langs gaan.

Veel vragen tijdens bijeenkomsten over de energietransitie
Energiecoaches van HilverZon Paul Rasch en Erik de Lange vertelden tijdens drie bijeenkomsten in Wijkcentrum De Geus, De Morgensterkerk en Sociëteit De Unie wat de energietransitie inhoudt.

Alle drie de avonden waren een groot succes, op 13 november kwam wethouder Duurzaamheid Jan Kastje langs in de Morgensterkerk om te horen welke vragen bij buurtbewoners leven. Dat waren er veel zoals: Ik heb een combiketel van 12 jaar oud, moet ik deze nog vervangen? Wat doet de gemeente? En: Ik wil nul op de meter, hoe pak ik dit aan?  

Wil jij zelf ook graag weten wat je kunt doen om voorbereid te zijn op de toekomst? Ook volgend jaar organiseren we informatiebijeenkomsten over de energietransitie. Houd  hilverzon.nu voor de data in de gaten. 
Lees hier verder

Toppositie voor HilverZon in Lokale Energie Monitor 2018
 
De beweging van lokaal duuzaam ontwikkelt zich en wordt steeds professioneler. Dit blijkt uit de De Lokale Energie Monitor 2018 van HIER opgewekt.

In de monitor zijn ook de resultaten van de energiecoöperaties op een rij gezet en uit dit overzicht blijkt dat HilverZon het goed doet. In de ranking coöperaties naar gerealiseerd vermogen staat HilverZon op een mooie 14e plek en als het gaat om de aantallen projecten in beheer staan we zelfs op plaats nummer 7.  Helaas is er geen plaatje opgenomen van het aantal postcoderoosprojecten per coöperatie, want dan was HilverZon nog hoger gerankt geweest.
Neem deel aan een Zonnedak!
HilverZon biedt Hilversummers nog steeds de mogelijkheid te investeren in een zonnedak; er zijn nog zonnepanelen op de Zonneweide bij Anna’s Hoeve en op de sporthal Dudok Arena beschikbaar. HilverZon werft momenteel locaties voor nieuwe projecten in de hele gemeente, aanmelden van een beschikbaar dak wordt altijd op prijs gesteld: info@hilverzon.nu.
Energiecoaches gezocht 

HilverZon heeft nu vijf energiecoaches die 200 energiecoachgesprekken per jaar kunnen voeren. In Hilversum zijn 18.000 eigen woningen. Dit betekent dat met de huidige bezetting de energiecoaches over 90 jaar klaar zijn.
Dat kan beter en daarom zoeken wij energiecoaches. 
Om in 2030 alle eigenaar-bewoners van een advies te kunnen voorzien hebben we zo’n 80 coaches extra nodig.
Iedereen die affiniteit heeft met techniek is een energiecoach in de dop. Alle aspirant-energiecoaches lopen eerst met een ervaren coach mee. Daarnaast volgen zij twee trainingen over de verschillende mogelijkheden om de woning te isoleren.

Interesse? Stuur een mail naar:
 erik.de.lange@hilverzon.nu


 
HilverZon is om
HilverZon is lid van de coöperatie ‘Om | Nieuwe Energie’.

Dit collectief van energiecoöperaties in Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van de grote grijze energiebedrijven of energie uit anderen landen. Het collectief wekt met meer dan 35 coöperaties 100% duurzame lokale energie op door heel Nederland. Om | Nieuwe Energie levert stroom aan 300.000 huishoudens in Nederland.
Lees hier alles over overstappen naar OM!

Grote opkomst  ALV HilverZon 

Veel leden van HilverZon bezochten 21 november de Algemene Leden Vergadering in het Aloysius College. Het bestuur kon mooie resultaten presenteren.
Zo beheert HilverZon nu 2200 panelen die 400 huishoudens van elektriciteit voorzien, zijn er 100 energiecoachgesprekken geweest en leverde elke euro subsidie 6 euro aan investeringen in duurzaamheid op. 
HilverZon wil komend jaar investeren in het verduurzamen van daken van scholen, verenigingen en appartementencomplexen. Ook zet het bestuur in op een duurzaamheidsloket voor woningeigenaren, het uitrollen van een ambassadeursnetwerk, meer wijkbijeenkomsten over de energietransitie en energiecoachgesprekken. 
Op het persoonlijke vlak bedankte Marnix Aarts (raad van toezicht HilverZon, links op de foto) Arnoud Olde
 voor zijn inzet als voorziter en coördinator van HilverZon. Aernoud blijft bestuurslid en gaat zich focussen op de externe contacten en het opzetten van nieuwe projecten.


Partners van Hilverzon
Copyright © 2018 HilverZon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp