Copy
View this email in your browser

Dit is de nieuwsbrief voor het project Meetjeslandse Meesters. Met deze nieuwsbrief geeft COMEET je een regelmatige update van het project Meetjeslandse Meesters: informatie over de meesters, projectnieuws voor organisatoren en een greep uit het activiteitenaanbod.

Jong schrijftalent in Adegem
Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Davidsfonds Adegem de Junior Journalist-wedstrijd. Dit jaar stond die in het teken van 'meesterschap'. Maar liefst 115 leerlingen namen deel aan de wedstrijd.
 
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Sint Adrianuskerk van Adegem maakten de kinderen en hun ouders kennis met de kunstwerken in de kerk, onder andere van de Meetjeslandse Meester Serafien Goethals. Een prachtige activiteit die jong schrijftalent verbindt met ons kunstzinnige erfgoed! 

Een kort verslagje vind je op onze blog.  
Nacht van de geschiedenis
Op 19 maart organiseert het Davidsfonds de Nacht van de Geschiedenis op zo'n 200 plaatsen in Vlaanderen, ook in het Meetjesland! In het kader van het project 'Meetjeslandse Meesters' focust Davidsfonds Maldegem op twee Maldegemse Meesters die nauw met de Sint-Barbarakerk verweven zijn. Ook in Evergem, Zelzate en Waarschoot staat de Nacht van de Geschiedenis in het teken van de beeldende kunsten. Ontdek hier het volledige aanbod. 
 
Lokaal kunsttalent in Wachtebeke


Tijdens het project zetten we zowel oude als nieuwe meesters in de kijker! Ontdek het lokaal talent van Wachtebeke op de driejaarlijkse tentoonstelling van het Davidsfonds Wachtebeke. In het weekend van 23 en 24 maart kan je terecht in cultuurhuis Safarken voor een stevige dosis beeldende kunst! 
Klik hier voor meer informatie.  
 
Oproep: Aline Acart 
Aline Acart (1874-1961) verbleef op het einde van haar leven in het klooster van de zusters van Liefde te Lovendegem. Volgens Artoria is deze kunstenares dan ook een onbetwiste Meetjeslandse Meester. 

  
Vandaag is het voormalige klooster nog steeds een plek waar zorg en creativiteit elkaar elke dag vinden. In het dienstverleningscentrum De Triangel kunnen mensen met een mentale beperking terecht in één van de vele creatieve ateliers. In het kader van Meetjeslandse Meesters laten ze zich inspireren door het werk van Aline Acart. Het resultaat zal te bewonderen zijn tijdens de herfstfeesten in oktober. 

Hebt u nog werk van Aline Acart in het bezit? Laat het ons weten! 
8 Maart: Internationale vrouwendag
Ter gelegenheid van vrouwendag zetten we, naast Aline Acart, ook de andere vrouwen uit de lijst van Artoria in de kijker. Toegegeven, het zijn er nog steeds te weinig. Ook informatie over deze vrouwelijke kunstenaars is niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden eindigen we de nieuwsbrief met vrouwelijk vakmanschap: 
  
Aline Acart 
Hélène De Reuse
Philomène Lauwerijssen 
Moni.Ca (Monica Cattoor)
Denyse Van Doosselare
Copyright © *2018* *COMEET*, All rights reserved.