Copy
NYHETSBREV (NOVEMBER)
BLODCANCERFÖRBUNDET
VI BLICKAR FRAMÅT! 
Kung Bore har hunnit göra sitt intåg i Sverige, och fastän snön har smält bort i stora delar av landet tycks vintern ha kommit för att stanna. Kyla och mörker till trots så är det en ljus och gemytlig tid på förbundskansliet som i dessa dagar förebereder sig för en flytt från Sturegatan 4A i Sundbyberg. Flyttlasset går tillsammans med Tarm- Uro- och stomiförbundet ILCO vid månadsskiftet, och vårt nya och gemensamma kansli kommer även denna att återfinns i "Sumpan" men istället på nya adressen Hamngatan 15B. 

Vi kommer även att dela de nya lokalerna med den intressepolitiska organisationen Nätverket mot cancer. Detta känns naturligt då både Blodcancerförbundet och ILCO är aktiva medlemmar i "Nätverket", bägge organisationer med representanter i dess styrelse. Vi på förbundet ser fram emot att driva intressepolitiska frågor både i egen regi samt tillsammans med Nätverket mot cancer på ett strategiskt och kompletterande sätt under 2017. Ett år som vi verkligen ser fram emot och planerar för intensivt dessa dagar. 


OKTOBER 2016 
Andra halvan av oktober avslutade en för Blodcancerförbundet mycket intensiv period. Den 22/10 arrangerade vi en temadag i Östersund - "Upplysningsmöte Nedre Norrland" - för att stötta vår lokalförening i området. Mötet ifråga ledde bland annat till att vi fick en ny lokalordförande i föreningen, 30-åriga blodcanceröverlevaren Marie Nordlander som nyliken friskförklarats från Hodgkins Lymfom. Självklart jätteroligt, och vi ser fram emot att ge Marie det stöd både hon och lokalföreningen ifråga förtjänar för att fortsätta vara en positiv kraft i regionen. 

Under samma helg valdes Förbunds- & Affärsutvecklingsansvarige Christian Pedersen in i Nätverket mot cancers styrelse. Dessutom delade Blodcancerförbundet tillsammans med organisationen HEMSIS ut pris till "årets hematologisjuksköterska" i slutet av månaden. Den välförtjänta mottagaren av 10 000 kr blev Anita Bertilsson på hematologavdelningen i Linköping för sitt otroliga arbete till förmån för traktens blod- och blodcancerpatienter. Sist men inte minst så passerade sista ansökningsdatum för att ansöka om medel för omvårdnadsprojekt via Blodcancerfonden under månaden, närmare bestämt den 15e oktober.  


-   Nystart för Nätverket mot cancer
-   Planering inför våren 2017
-   Årets hematologisjuksköterska


NOVEMBER 2016 
Slutet av året är som sagt en tid för planering, både för oss som jobbar på Blodcancerförbundet samt för våra samarbetspartners. I mångt och mycket handlar det om att mötas för att diskutera potentiella samarbetsprojekt, d.v.s. hitta nya områden att samarbeta kring i framtiden. Å andra sidan går vissa processer fortare än andra, vilket också har skett inom MPN-området. Årets första temadag är följaktligen fixad och klar i form av "Sverigedagen MPN 2.0", som kommer att handla om de tre myeloproliferativa sjukdomarna Essentiell Trombocytemi, Polycytemia Vera och Myelofibros. 

Denna aktivitet går av stapeln den 25e februari i Stockholm, och redan nu har vi ännu en föreläsningsdag på gång den 18e mars 2017 om myelom. Därutöver planerar vi en temadag om  behandling av blodcancer i april nästa år. Ingen av de två sistnämnda temadagarna är spikade i dagsläget, men vi har stora förhoppningar om att hitta sponsorer innan året är över till dessa två projekt. Detsamma gäller en rad föreläsningar kring kronisk blodcancer som planeras till "blodcancermånaden" september 2017. En god del arbete kvarstår för att få till dessa möten, men vi är hoppfulla om att det ska gå vägen! 

-   Sverigedagen MPN 2.0
-   Ny Facebook-grupp för dig med ALL
-   Webbshop-erbjudanden

Under november månad har Förbundsordförande Lise-lott Eriksson och Christian Pedersen dessutom närvarat på två parallella konferenser om just MPN respektive Kronisk Lymfatisk Leukemi (KLL) i Belgrad. Tack vare stöd från två internationella organisationer som bekostade hela kalaset kunde vi närvara på både CLL Horizons och MPN Horizons, som bägge arrangerades för första gången någonsin. Kul att det sker saker även på internationell nivå, och det var väldigt givande att träffa representanter från andra patientorganisationer för att utbyta erfarenheter och lära sig av varandra. 
 

ANDRA NYHETER 
Inom hematologivärlden är det för närvarande den årliga ASH-konferensen som står i fokus. Det 58e mötet som arrangeras av American Society of Hematology sker i år i San Diego, och på denna väntas det i vanlig ordning presenteras det senaste inom blodcancerområdet. Med andra ord någonting vi på förbundet kommer att följa noga, och som vi lovar att rapportera om mer ingående i det sista nyhetsbrevet för året nästa månad. Tills dess får ni nöja er med följande nyheter; 

-   Skedteorin ("The spoon theory")
-   Infektionskänslighet
-   Nationella e-hälsodagen 2016
-   Medicin mot blodcancer minskar skadorna vid stroke
-   Antibiotika räddade Runes liv

Tack för att ni tog er tiden att läsa detta nyhetsbrev. Fortsatt trevlig månad, sköt om er i vinterkylan och tipsa gärna om vår julgåva till förmån för Blodcancerfonden. Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 

 

Med vänliga hälsningar, 

Blodcancerförbundet 

 


15/12 
Haema - "Temadagar"
(Medlemstidning)


15/12
Skandinavisk Waldenströms-Träff
(Waldenströms Makroglobulinemi)


25/2
Sverigedagen MPN 2.0
(Myeloproliferativa Neoplasier)


Våren 2017
Stödmöte ALL
(Akut Lymfatisk Leukemi)

 

BLODCANCERFÖRBUNDET
Blodcancerförbundet är en ideell organisation till för dem påverkade av blodcancer eller allvarlig blodsjukdom. Vi riktar oss till dig som själv är drabbad, närstående samt personal verksamma inom vuxenhematologin i Sverige. 

Som medlem hos oss på Blodcancerförbundet (via en av våra 14 lokala föreningar) får du bland annat; 
 
- Medlemstidningen Haema
- Tillgång till stödperson 
- Fri access till temadagar
- Chans att själv påverka 

Ju fler medlemmar vi är desto större är möjligheterna för oss att influera landets politiker & beslutsfattare inom vården. Dessutom får vi större ekonomiska muskler för att på så vis kunna arrangera ännu fler/bättre medlemsaktiviteter.

För dig som inte är medlem i Blodcancerförbundet, så har vi på förbundet listat 10 goda skäl till medlemskap som du gärna får kika på. Ju fler vi är, desto starkare är vi! 


 
Hemsida
Facebook
Twitter
YouTube
E-post
"FÖR KUNSKAP & LIVSKRAFT"

Avprenumerera på detta nyhetsbrev