Copy
NYHETSBREV (JANUARI)
BLODCANCERFÖRBUNDET
GOD FORTSÄTTNING!
Blodcancerförbundet ser tillbaka på ett intensivt, givande, roligt, omtumlande och sett till förutsättningarna mycket lyckat 2016. För ideella organisationer som oss kan det vara en utmaning att mäta framgång. Till skillnad från vinstdrivande företag handlar det inte om att generera pengar utan snarare om att skapa största möjliga värde åt våra medlemmar. Och inte bara dem för den delen, utan alla utav landets blod- och blodcancerberörda. Med tanke på att vi företräder dussinet olika diagnoser som kan skilja sig åt ganska väsentligt sett till behov, kan det vara en ganska knepig uppgift. Då gäller det att sätta klara, realistiska och ambitiösa mål med sin verksamhet...
 
Under 2016 hade Blodcancerförbundet gjort just detta med ett fokus på ekonomiska faktorer. Även ideella organisationer behöver ha en sund ekonomi, varpå det utfördes diverse förändringar redan under slutet av 2015 för att uppnå målet om ett mindre plusresultat under året. Vi kan med glädje konstatera att detta uppfylldes tack vare hårt slit, ett strategiskt tänk och kloka prioriteringar. Dessutom nådde våra lokalföreningar sammantaget dess högsta medlemsantal på fem år och Blodcancerfonden gjorde ännu ett rekordår med cirka två miljoner kronor i insamlade medel. Inte illa jobbat kan tyckas, men det finns fortfarande stor förbättringspotential!
 
DECEMBER
Andra hälften av december var av naturliga skäl en lugn tid på förbundskansliet utåt sett, men knappast internt! Alla som själva har flyttat någon gång vet att det är en process som tar längre tid än man tror, även om man kommer väl förberedd. Så har även fallet varit vid vår flytt av förbundskansliet till Hamngatan i Sundbyberg, men det är å andra sidan en god investering på både kort och lång sikt. Förutom att ha en bättre arbetsmiljö njuter vi på förbundet för närvarande av gott sällskap tillsammans med patientorganisationen ILCO, ett trevligt och lättillgängligt läge samt större översikt över våra kostnader. Lyckligtvis finns det alltid någonting att förbättra, och under de lite lugnare veckorna kring jul har Blodcancerförbundet passat på att uppdatera hemsidan med ett särskilt fokus på underfliken ”Att leva med blodcancer”. Det går numera att läsa om bland annat AnemiCytohjärna (Chemo Brain), Depression och ångestKost och motion samt Sex och samlevnad på förbundets webbsida under huvudfliken ”Blodcancer”. Att uppdatera hemsidan är ett naturligt steg i att uppfylla vårt övergripande mål om att sprida kännedom om blodcancer samt hur det är att vara blodcancerberörd. 
 
JANUARI
2016 i all ära, men ett nytt år med nya utmaningar och möjligheter stundar för Blodcancerförbundet. Vi har rivstartat det nya året genom att skapa ett konto på det sociala nätverket Instagram som växer så det knakar. "Blodcancerforbundet1982" är namnet på nämnda konto som likt benämningen på Twitter belyser det faktum att Blodcancerförbundet grundades 1982. Till skillnad från övriga sociala mediekanaler är det huvudsakliga målet med Instagram att dela intressanta och relevanta bilder för att på så vis skapa en känsla av större närhet till våra medlemmar. Förhoppningsvis leder detta till att vi knyter starkare band genom att våra intressenter får större inblick i vår verksamhet. Det finns emellertid en värld bortanför tangentbordet, och långt ifrån alla av Blodcancerförbundets medlemmar använder Internet på kontinuerlig basis. Dessa personer är dock minst lika viktiga för oss, och det är hos förbundets lokalföreningar som nära band till dem knyts. Från förbundskansliet försöker vi vara ett gott stöd till våra lokala föreningsrepresentanter och har således både tagit över stödpersonsverksamheten samt erbjudit samtliga lokalföreningar möjligheten att lämna ifrån sig ansvaret för hanteringen av medlemmar centralt. Detta för att helt enkelt frigöra mer tid och resurser åt våra eldsjälar på lokal/regional nivå så att de kan i sin tur vara ett värdefullt stöd för andra.
 
ANDRA NYHETER  
Bland några av Blodcancerförbundets lokalföreningar planeras för närvarande aktiviteter i samband med Världscancerdagen som infaller den 4e februari. Syftet med denna dag är att öka kunskapen om cancerberördas situation samt påverka beslutsfattare att ge mer resurser till cancervården. Även den intressepolitiska organisationen Nätverket mot cancer kommer att uppmärksamma dagen med ett seminarium på Konferens Odenplan i Stockholm mellan 10.00-16.00. Årets tema är ”Tid för liv” och på programmet står bland annat deltagande från hälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström. Varmt välkommen att anmäla dig via denna länk. Slutligen vill Blodcancerförbundet passa på och önska alla läsare av vårt nyhetsbrev en God Fortsättning på det nya året! Vi vill också rikta en stor kram till alla våra medlemmar som har känt sig ensamma under julen, en tid som kan vara svår för vissa. Ni finns i våra tankar. 
 
 
Med varma hälsningar,
 
Blodcancerförbundet

25/2
Sverigedagen MPN 2.0
(Myeloproliferativa Neoplasier)

15/3 
Haema
(Medlemstidning)

18/3
Int. Expertmöte Myelom
(Myelom)


Våren 2017
Stödmöte ALL
(Akut Lymfatisk Leukemi)

BLODCANCERFÖRBUNDET
Blodcancerförbundet är en ideell organisation till för dem påverkade av blodcancer eller allvarlig blodsjukdom. Vi riktar oss till dig som själv är drabbad, närstående samt personal verksamma inom vuxenhematologin i Sverige. 

Som medlem hos oss på Blodcancerförbundet (via en av våra 14 lokala föreningar) får du bland annat; 
 
- Medlemstidningen Haema
- Tillgång till stödperson 
- Fri access till temadagar
- Chans att själv påverka 

Ju fler medlemmar vi är desto större är möjligheterna för oss att influera landets politiker & beslutsfattare inom vården. Dessutom får vi större ekonomiska muskler för att på så vis kunna arrangera ännu fler/bättre medlemsaktiviteter.

För dig som inte är medlem i Blodcancerförbundet, så har vi på förbundet listat 10 goda skäl till medlemskap som du gärna får kika på. Ju fler vi är, desto starkare är vi! 
 
Hemsida
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
"FÖR KUNSKAP & LIVSKRAFT"

Avprenumerera på detta nyhetsbrev