Copy
Nieuwsbrief van het Dyslexie Collectief, zomer 2017
View this email in your browser

Dyslexie Collectief Nieuwsbrief - zomer 2017Inhoud
Fijne zomervakantie!

Nog maar een week en een paar dagen en dan is het zomervakantie!! Wij wensen iedereen een fijne zomer! Voor diegene die op reis gaan: goede reis!
 
Help, de zomerdip!
Voor de leerkrachten en behandelaars is de zomerdip een bekend fenomeen. In de zomervakantie wordt er vaak minder of helemaal niet gelezen waardoor kinderen na de zomervakantie gemiddeld 1 a 2 AVI-niveaus terugvallen. Dit is zonde, maar voor kinderen met dyslexie is het een mooie kans om de achterstand met lezen een klein beetje in te lopen. Want als het lukt om het leesniveau gedurende de zomervakantie vast te houden, gaan ze vooruit ten opzichte van hun klasgenootjes.Hoe voorkom je de zomerdip? Door veel, minimaal 20 minuten per dag, te lezen of activiteiten te doen waarbij je moet lezen en/of schrijven. Onderaan in deze nieuwsbrief staan tips voor leuke doe-boeken tips en toneelleesboeken. Ook luisterboeken en digitale boeken vormen een leuke afwisseling op het oude vertrouwde papieren boek. Hieronder volgen negen praktische tips.

1. Probeer voor de start van de vakantie een voorleesrooster te maken.
2. Houd een (voor)leeslogboek bij. Het is stimulerend om te zien wat er in de loop van de tijd allemaal al is gelezen. Als lezen niet altijd leuk is, kan je een kleine beloning koppelen aan een bepaalde hoeveelheid lezen (elke 10 pagina's bijvoorbeeld, afhankelijk van het type leesboek) zoals een keer laat naar bed of zelf mogen kiezen wat er op een avond wordt gegeten.
3. Voorlezen voor het naar bed gaan, is een goede manier om de dag af te sluiten: het kind komt tot rust en heeft iets leuks in het hoofd bij het in slaap vallen. En het is gezellig!
4. Ouders van meerdere kinderen kunnen hun keuze van het voorleesboek afstemmen op de oudste. Voor de oudste is het vervelend een kinderachtig boek voorgelezen te krijgen en de jongsten pikken op waar ze aan toe zijn.
5. Het belangrijkste is dat de boeken de kinderen aanspreken. De ene lezer vindt spannende boeken leuk de andere lezer bijvoorbeeld interessante, grappige of ontroerende.
6. Tijdens het (voor)lezen kun je af en toe stoppen en (open) vragen stellen. Hierdoor wordt het kind aangemoedigd om zijn eigen gedachten onder woorden te brengen. Bijvoorbeeld: "Wat vind je van...?", "Hoe denk je dat dit werkt?",  "Hoe gaat het verder?", "Wat zou daarvoor de reden kunnen zijn?". Dit is niet voor iedere lezer geschikt. Sommige kinderen willen graag doorlezen en vinden vragen beantwoorden tussendoor niet prettig. In dit geval kan je de vragen stellen nadat de lezer klaar is met lezen.
7. Kinderen leren veel van de feedback die iemand geeft over de manier waarop ze lezen. Niet door te zeggen 'dit is fout', maar door ze een hulpmiddel te geven. Bijvoorbeeld: "Lees de eerste letter nog eens?", "Spel het woord nog eens?", "Hak het woord eens in stukjes?", "Op welk ander woord lijkt dit woord heel erg?", "Welke regel heb je bij dit woord nodig?", "Welk ezelsbruggetje had je ook alweer bedacht?".
8. Een voorbeeld van een 'begrijpend lees'-strategie is een kind leren eerst de koppen in een tekst te lezen voordat het aan de volledige tekst begint. Hiermee weet een kind al globaal waar de tekst over gaat en dit helpt om de volledige tekst te begrijpen.
9. Het kind laten voorlezen aan een veel jonger broertje, zusje, neefje of buurmeisje. Ook het voorlezen aan (huis)dieren kan goed werken zie bijvoorbeeld in dit artikel

(Bovenstaande punten zijn gebaseerd op een eerdere publicatie van Steunpunt Dyslexie)

Kinderjury 2017
De Nederlandse Kinderen hebben gestemd! De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen (6-9 jaar) en Dagboek van een muts 10 – Puppy Love (10-12 jaar) hebben deze maand de Prijzen van de Kinderjury 2017 gekregen.
Het zomercadeautje van de Bibliotheek!
Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, in de VakantieBieb vind je meer dan 60 mooie e-books voor het hele gezin, gratis! Zie hieronder een filmpje over de zomerbieb. 
Ben je geïnteresseerd geraakt, en wil je zelf ook gemakkelijk boeken lezen, ga dan snel naar: www.vakantiebieb.nl. De VakantieBieb sluit op 31 augustus 2017.
Fidget Spinners  
De fidget spinner vormt momenteel de nieuwste rage en is verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en materialen. Naast de eventuele concentratiebevordering leent de handspinner zich ook uitstekend voor onderwijstaken. Zo kunnen op een draaischijf verschillende letters, spellingcategorieën en afbeeldingen worden gezet. Beplak één van de vleugels van de spinner met een sticker. Deze vleugel fungeert als pijl. De spinner draait in het midden van de draaischijf en wijst een vlak aan. Je kan zodoende verschillende spelletjes bedenken zoals het flitsen van letters of Pim Pam Pet waarbij je bijvoorbeeld een dier noemt die begint met de letter waarop de pijl staat. Ook spelling kan je oefenen met een spinner. Zet op de vlakken van de schijf een aantal spellingscategorieën (bijvoorbeeld:  eeuw/ieuw/uw of -isch/-tie/-ge) en schrijf vervolgens een woord met de spellingcategorie waar de pijl naar wijst (bijvoorbeeld: ieuw - nieuws). Rijmen aan de hand van een afbeeldingen op de draaischijf is leuk voor de allerkleinste (bijvoorbeeld: een plaatje van een banaan - maan)! Kijk voor tips op Pinterest zoals dit boekje. Handig voor op reis en leuk tijdens de vakantie.
Kunnen dyslectici écht niets doen aan dyslexie?
Enkele maanden geleden was dyslexie negatief in de media (zie hieronder het NOS filmpje). Er werden vraagtekens gezet bij dyslexie; Bestaat dyslexie eigenlijk wel en is het niet bijvoorbeeld een gevolg van slecht onderwijs?
Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat dyslexie bestaat en ook uit de praktijk blijkt dit. Goed onderwijs kan een leerstoornis zoals dyslexie of dyscalculie helaas niet voorkomen. Ongeveer 4% van de kinderen heeft ernstige, enkelvoudige dyslexie. Individuele behandeling is nodig en maakt het kind sterker zowel op gebied van lees- en/of spellingsvaardigheden als ook in het leren omgaan met de dyslexie.
Your text caption goes here. You can change the position of the caption and set styles in the block’s settings tab.
Tips en weetjes
  • Boekentip: Nu weet ik eindelijk wat dyslexie is! Chantal Engbers legt in gewone-mensentaal en met duidelijke illustraties uit wat dyslexie nu echt is! Dit bijzondere boekje is zo opgezet dat ouders of leerkrachten en kind het samen kunnen lezen: ze hebben elk hun eigen tekst en uitleg. 
  • Taalblobs is een adaptief oefenprogramma voor de Nederlandse spelling. In het programma zijn woorden opgenomen die overeenkomen met de leerstof van begin groep 3 tot eind groep 8 van het basisonderwijs. Neem een kijkje op: www.taalblobs.nl.
  • Prizmo Go is een gratis app die een gefotografeerde tekst kan voorlezen. Instelbaar voor Engels en Nederlands. Alleen (nog) beschikbaar voor IOs.
  • Gratis e-book van Time 2 Control voor middelbare scholieren, studenten en begeleiders met slimme tips om bijvoorbeeld huiswerk beter te organiseren.
  • Wist je dat je kinderen gemakkelijker aan het lezen krijgt als je zelf ook leest? Een goede reden om deze zomer lekker in een boek te duiken bijvoorbeeld met Linda Zomerlezen. Het Linda magazine heeft een actie waarbij je korting krijgt op 25 topboeken.
Agenda

Augustus 2017


Voorkom de zomerdip!
In de zomervakantie is het voor kinderen met dyslexie of lees- en spellingproblemen belangrijk om te blijven lezen en schrijven. Vaak is er een terugval te zien in de vaardigheden bij kinderen die niet oefenen in deze periode. Om de zomerdip te verkleinen, bieden wij tijdens de zomervakantie een groepscursus aan! Kinderen oefenen op een leuke en speelse wijze het technisch lezen en spellen. De cursus is een bedoeld als opfriscursus voor de start van het nieuwe schooljaar. 

Datum: 28-08-2017
Locatie: Marsmanplein
Tijdstip: van 10.00 - 11.30 uur
Kosten: 10,-

Datum: 31-08-2017
Locatie: Marsmanplein
Tijdstip: van 10.00 - 11.30 uur
Kosten: 10,-

Aanmelden: marjolein@riabalm.nl
 

September 2017


Typecursus
De typecursus bestaat uit 13 gezellige groepslessen van 45 minuten waarin kinderen elkaar stimuleren (‘Hoeveel aanslagen haal jij?’). Er wordt gewerkt onder deskundige begeleiding in kleine groepen met een online typeprogramma met aandacht voor de juiste vingerzetting en houding. De cursus is geschikt voor kinderen van groep 6, 7 en 8. Er is een aangepast programma mogelijk voor kinderen met dyslexie (grotere letters korte teksten, rustiger beeld). Naast de 13 groepslessen wordt thuis ongeveer 15 minuten per dag geoefend met uitdagende typespelletjes. De cursus wordt afgesloten met een examen en staat open voor kinderen met en zonder dyslexie.

Startdata:
19 september 2017
locatie Staten Bolwerk
Aanmelden: marjolein@riabalm.nl
Kosten: 175,-

21 september 2017
locatie Marsmanplein
Aanmelden: marjolein@riabalm.nl
Kosten: 175,-

27 september 2017
locatie Emmeloord
Aanmelden: elya@dyslexiecollectief.nl
Kosten: 175,-
 
Kinderboekentips
Vakantieboeken en doeboeken
Het grote AVI-vakantieboek biedt speciaal voor leerlingen van de basisschool groep 3 (AVI M3-E3) (klik hier voor een voorproefje) en 4 (AVI M4-E3) (klik hier voor een voorproefje) urenlang vermaak: in de auto, op het strand of voor de tent! Het zit boordevol puzzels, raadsels, verhalen, strips en nog veel meer. 

Fans van 'Het leven van een loser' zullen de avonturen van Tom Groot zeker waarderen. 'Doe het lekker zelf!' is het geweldig leuke doeboek. Of beter: doedelboek! Wat zit er allemaal in: kleur- en doedelplaten, leuke spelletjes, geniale puzzels en goeie grappen om met chagrijnige oudere zussen uit te halen. De waanzinnige wereld van Tom Groot 'Tom Groot' is een populaire serie kinderboeken in de stijl van 'Het leven van een loser': een dagboek met de grappigste avonturen, geïllustreerd met lollige tekeningetjes. Tom is een dagdromer, een groot striptekenaar en een meester in het verzinnen van smoesjes. Zijn grote zus Delia drijft hij tot waanzin, maar zijn lezers zijn vanaf de allereerste bladzijde gek op hem.

Ook het doe-boek van de Waanzinnige Boomhutreeks zit vol met kruiswoordraadsels, puzzels, woordzoekers, quizjes en zoek-de-verschillen. Ontcijfer boodschappen met de Boomhutcode, ontwerp een superheld en ontsnap uit het Labyrint des Doods… 
Toneellezen
Naast een doe-boek vol met taaloefeningen vormt samenlezen een activiteit waarin het kind met een ander betrokken is in een verhaal. Bij theaterlezen, ook wel toneellezen genoemd, nemen twee lezers (of meer) de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor, ieder vanuit een eigen rol. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen. Theaterlezen is leuk voor iedereen: jong en oud en goede en minder goede lezers. De meerwaarde voor zwakke lezers is de kans op succeservaringen bij het lezen. Theaterlezen is evidence based geschikt als leesinterventie. Het bevordert het 'vloeiend lezen' (lezen met begrip en intonatie) en het leesplezier. Lezen vanuit een rol stimuleert betrokkenheid en inleving.

Nieuw verscheen deze maand het theaterleesboek ‘Wat de boer zegt van zijn kippen’, geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout. In het boek staan verhalen, weetjes, moppen en versjes over de boer en zijn kippen en is gericht op kinderen uit groep 3 en 4. De bibliotheek beschikt over theaterleesboeken voor leerlingen uit verschillende groepen. Via internet (uitgevers en webshops) zijn theaterleesboeken en –pakketten te koop.  
 
Leesboeken en korte verhalen
Kinderen die graag duiken in een spannend, fantasierijk, mooi verhaal en al enige leeservaring hebben, kunnen genieten van een verscheidenheid aan boeken van bekende schrijvers als Thea Beckman, Astrid Lindgren, Paul Biegel en Cornelia Funke. Deze kinderboeken of kinderromans zijn gericht op gevorderde lezers en zijn veelal bekroond met een zilveren griffel.
‘De dievenbende van Scipio’, geschreven door Cornelia Funke, betreft een spannend verhaal over twee weeskinderen die zich in Venetië aansluiten bij een groep straatkinderen. Scipio, bijgenaamd ‘De Dievenkoning’ is hun leider. Hij krijgt de opdracht een bijzonder voorwerp te stelen.
In ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ beschrijft Thea Beckman een kinderkruistocht in het jaar 1212. Dolf is een zestienjarige jongen die via een tijdmachine in de dertiende eeuw terecht komt. Hij sluit zich aan bij een kinderkruistocht die op dat moment langstrekt. Hij weet met zijn twintigste-eeuwse kennis kinderen van een zekere ondergang te redden.
‘Het sleutelkruid’ van Paul Biegel vertelt het verhaal van een wonderdokter, die, om het hart van de duizend jaar oude koning kloppende te houden, op zoek gaat naar het sleutelkruid.
‘Ronja de roversdochter’, geschreven door Astrid Lindgren, gaat over Ronja, de dochter van een rovershoofdman, die bevriend raakt met de zoon van de vijand en een hele zomer lang samen in een hol wonen midden in het bos. Ze weten zich allerlei gevaren van het lijf te houden.
‘De gebroeders Leeuwenhart’, Astrid Lindgren. Een bijzonder en aangrijpend boek over twee broers die kort na elkaar sterven en elkaar weer ontmoeten op een sprookjesachtige plek. Hier houdt een wrede heerser het land in zijn macht. Zijn vreselijke wapen is de draak. Kunnen de broers dit monster verslaan?
In ‘Pudding Tarzan’, geschreven door Ole Lund Kirkegaard, laat Iwan, de slapjanus van de school iedereen eens zien wat hij kan als hij één dag lang alles mag wensen wat hij wil.
Voor de echte boekenwurm biedt de trilogie ‘Hart van inkt’, van Cornelia Funke veel leesplezier. Meggies vader Mo heeft een bijzondere gave: al voorlezend kan hij voorwerpen en personen uit boeken naar deze wereld halen. In ruil daarvoor verdwijnen er echter ook mensen naar de wereld van het verhaal. Op een dag wordt duidelijk dat Mo wordt gezocht door de grootste schurk die hij ooit tevoorschijn las, Capricorno. Mo blijkt een groot geheim te hebben en slaat samen met Meggie op de vlucht. 
 
Korte verhalen met illustraties.
Voor kinderen die afschrikken van dikke boeken en liever korte verhalen lezen, bieden boeken met mooie illustraties bij de korte verhalen vaak een uitkomst.
‘Muizensoep en Tranenthee’ van Arnold Lobel betreft een bundel met korte verhalen over Sprinkhaan, Bastiaan Big, Uil en Varkentje Valentijn. Ook de boeken van ‘Vos en Haas’ (Sylvia Vanden Heede), ‘Hazeltje’ (Sam McBratny en Anita Jeram) en ‘Kikker en Pad’ (Arnold Lobel) bieden dierenverhalen voor beginnende lezers.
‘Waaidorp’ van Annie M.G. Schmidt biedt vrolijke avonturen in en om huis.
Boeken met mooie illustraties en een bijzondere of grappige verhalen betreffen o.a. ‘De koe die in het water viel’ (Phyllis Krasilovsky), ‘Dikke vette pannenkoek’ (Loek Koopmans) en ‘De trol die mens wilde zijn’ (Thomas Berger en Ronald Heuninck).
 
 
 
Hoofdvestiging:
Staten Bolwerk 60
2011 MN Haarlem
Tel: 023 - 57 62 552
www.dyslexiecollectief.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ons toestemming heeft gegeven of omdat u, of uw kind, aangemeld is (geweest) bij het Dyslexie Collectief. Wanneer u deze e-mails niet meer wenst te ontvangen kunt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief.

Copyright © 2016 Dyslexie Collectief, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ons toestemming heeft gegeven of omdat u, of uw kind, aangemeld is (geweest) bij het Dyslexie Collectief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dyslexie Collectief · Staten Bolwerk 60 · Haarlem, Nh 2011 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp