Copy
View this email in your browser

Indhold

Kære læser,


Magnolietræerne har blomstret, kastanjetræerne er i fuld flor og syrenbuskene tiltrækker bier og sommerfugle som aldrig før med deres søde nektar. Planterne fylder vores næsebor med friske dufte, øjne med flotte farver og hjerner med my energi. Det er svært, ikke at gå rundt med et smil på læben i denne årstid.

Her i Miljøpunktet er der sket meget i den sidste måned, så nyhedsbrevet er proppet med historier. Læg især mærke til "Byens kære træer", som giver en opdatering på Københavns Kommunes Træpolitik, som I bidrog til sidste forår og også nyhederne omkring affaldssortering og kommunens bioposer.

Rigtig god læselyst!
 
Venlige miljøhilsner,
Miljøpunkt Indre By & Christianshavn
Hjemmeside
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Børn og voksne fik grønne fingre

I start maj arrangerede vi en planteworkshop med Indre By Kulturhus, hvor tønderne på pladsen foran huset blev fyldt op med krydderurter og andet grønt. Det var en solrig og lun eftermiddag, og både børn og voksne kom forbi og hjalp til. De  såede også frø i bionedbrydelig kopper fra HOFOR, som de kunne tage med hjem og passe i vindueskarmen eller på altanen. 

Et af vores indsatsområder er "grøn by", hvilket vil sige, at vi altid  er glade for at kunne bidrage til, at gøre København grønnere i samarbejde med lokale aktører, og især når det involverer jer derude - borgerne :)
Så tak til Kulturhuset for at invitere os, og tak til alle jer, der mødte op og gjorde eftermiddagen helt speciel. Se flere billeder her.

Markant renere luft på bilfri dag

Miljøpunktet var inde med partikelmålerne søndag d. 13. maj, da der blev løbet marathon og dermed ikke kørte biler og busser på gaderne. Det er tydeligt, at trafikken i København er den største enkeltkilde til luftforurening med ultrafine partikler. Læs mere fra tidligere undersøgelser her.
Er du interesseret i at måle luftforureningen hos dig? Så kom forbi og lån en partikelmåler hos os.

"Stop Støj" app

Er du forstyrret af støj i Indre By & på Christianshavn? Vores WPI-studerende har udviklet en app, hvor du kan indrapportere klager.
Data vil blive brugt til at opbygge en model for udfordringerne med nattelivsstøj i København, der potentielt kan forbedrer forvaltningsprocesser omkring støjen i nattelivet og levevilkår for byens borgere. Vi håber, I vil gøre brug af den, så vi sammen kan finde gode løsninger på støjen i byen.
Find vejledning til app her og hele deres studierapport her.

Miljøpunktet søger boligforeninger i Indre By og på Christianshavn

Savner I information, inspiration eller råd til, hvordan I kan sortere mere affald til genbrug, både fra husholdningen, i baggården eller i bydelen? Miljøpunktet vil gerne hjælpe. Mange genbruger allerede deres affald, men flere savner viden om sortering i køkkenet - og måske lidt inspiration til at komme i gang. Øget kildesortering handler ofte om at skabe de gode vaner og opbevaringsmuligheder i hjemmet, så sorteringen bliver en naturlig del af hverdagen – og tro på, at det nytter! 

Vil I komme forbi Miljøpunktet og se vores udstilling eller blot have en snak så send os en mail på miljopunkt@a21.dk

I kan også se vores produktkatalog og læse om forsøg med ”smarte løsninger”.

Nyt om bioposer

Københavns Kommune har lavet undersøgelser af bioposen, som du kan anvende sammen med biospanden. Du kan læse mere om undersøgelsen i Ingeniøren "Københavnske bioposer er lavet af 70 pct. fossil plast". Undersøgelserne viser, at de indeholder en del plast. Men fortvivl ikke, dit bioaffald bliver fortsat genbrugt, mens bioposerne sorteres fra, pt. til forbrænding. Du kan derfor fortsat bruge din biopose. Københavns Kommune arbejder på at finde en bæredygtig løsning.

Foto: City of Copenhagen - Christian Lindgren

Byens kære træer

Hos Miljøpunktet følger vi kommunens Træpolitik 2016-2025 tæt. Vi er ofte i kontakt med projektlederne og holder os opdaterede på plantninger, udpegninger og andre ordninger, der støtter op om byens flotte og nødvendige træer. Her kommer en kort oversigt over de nyste handlinger, men først et hurtigt TUSIND TAK til alle jer, der var med til at ønske steder til plantning af nye træer, og som var med på byvandringerne for at udpege ikoniske træer. Det er fantastisk at se, at foreslagene er blevet behandlet med success.
 

Udpegning af ikoniske træer

Det er os en fornøjelse at meddele, at Københavns Kommune har godkendt 136 enkeltstående træer og 56 større trægrupper fordelt over hele byen som ikoniske træer. Se udmeldingen her. Relevant for vores byområde er 8 enkelte træer og 4 trægrupper - altså 790 træer i Indre By og på Christianshavn blevet ikoniske! Se den eksakte liste med træer fra TMF og ØKF.

Målet med at udpege de ikoniske træer er at bevare særligt værdifulde træer, der ikke er omfattet af en fredning eller udpeget som bevaringsværdige i en lokalplan. Man kan allerede nu melde forslag til ikoniske træer ind på ikonisketraeer@tmf.kk.dk, hvis man synes, at der er træer, som mangler på listen. Så vil forvaltningen vurdere træerne ud fra de syv kriterier, og nye træer vil blive indarbejdet, når træprioriteringsplanen opdateres i 2020.
 

Plantning af nye træer

Kommunen arbejder sig sikkert fremad, for at opnå målet om 100.000 nye træer inden 2025, og siden Træpolitikens start er der blevet plantet eller finansieret plantning af ca. 17.000 træer. TMF godkendte så sidste år i maj en træprioriteringsplan (de skal laves hvert 3. år) med forslag til 27.704 potentielle træplantninger i perioden 2017-2019. Se listen over forslag her.

Vi følger med i plantningen og bliver altid glade, når vi ser kommunen i aktion. Københavns Kommune har bl.a. for nyligt plantet 8 nye træer på Vor Frue Plads langs Kirken (se billede).  De nye træer er elmetræer med tysk oprindelse af sorten Ulmus  'Lobel', som ikke angribes af elmesygen. Vi venter spændt på flere.

Hvis I ser nyplantede træer i Indre By og Christianshavn, må i endelig dele billeder med os pr. mail eller tag os på instagram med #miljøpunktindreby. Så kan vi lave historier løbende. 
 

Partnerskabstræer

Vidste du at du, som privat borger, virksomhed eller forening, hos Københavns Kommune kan søge om at modtage et eller flere partnerskabstræer til plantning på privat grund? Kravene er, at du selv skal grave hullet til træet og stå for plejen i fremtiden. Derudover skal kronen kunne ses fra offentlig vej. 

På Miljøpunktets hjemmeside finder du nærmere information, blandt andet om hvilke træer du kan plante, om din grund egner sig til plantning af et træ, og hvordan du søger. Vi hjælper dig gerne videre i ansøgningsprocessen.

Kompost til spejderne

I spejderloven står der, at man som spejder skal værne om naturen. Derfor fik Mikkel Vibe Spejdergruppe på Christianshavn arbejdet med det grønne kredsløb.
Kompostbudene leverede kompost fra Torvehallerne, som er resultatet af kompostering af kaffegrums og pulp fra juicepresning. I bionedbrydelige kopper fra HOFOR blev der plantet stiklinger fra Miljøpunktets planter. 

Vi er hos Miljøpunktet glade for sådanne samarbejder på kryds og tværs, så vi sammen kan skabe et grønnere København.

Foto: Julie Bielefeldt

Bæredygtigt marked

Kom og vær med, når designere, kunsthåndværkere, tænkere, virksomheder og borgere mødes for at dele deres viden og passion for en bæredygtig fremtid. Der er masser af kreative workshops, talks, og aktiviteter for alle.

Hver lørdag kl. 10:00 og søndag kl. 10:00 i perioden 26.— 27. maj 2018 på Design Museum Danmark
Hvad sker der egentlig med det plastik, som vi smider ud? Her er en lille TED-Ed video, der giver stof til eftertanke.
Miljøpunktet har også en hjemmeside. Besøg den på www.a21.dk.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Besøg vores hjemmeside
Copyright © 2018 Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, Alle rettigheder forbeholdt.

miljopunkt@a21.dk | (+45) 33 93 21 21

Vil du ændre I, hvordan modtager disse mails?
Du kan opdatere dine indstillinger eller afmelde dig fra listen.

Email Marketing Powered by Mailchimp