Copy
Logo

In deze nieuwsbrief lees je:

  • Zijn we niet allemaal kwetsbaar? Een update over de Community Challenge

  • Theory wat? De tweede bouwsteen om Theory U beter te leren begrijpen

  • Hoor je me? Hoe je luistert naar jongeren

  • Updates uit het netwerk of de stad

  • Oproep: er is vrije schrijfruimte voor jongeren!

Zijn we niet allemaal kwetsbaar?

Afgelopen nieuwsbrief hebben we een eerste impressie gegeven van onze Community Challenge over kwetsbaarheid onder jongeren. Maar zijn we niet allemaal kwetsbaar? Wanneer ben je wel en niet kwetsbaar?

Op 20 oktober gingen wij met Netwerk Nieuw Rotterdam, Maaszicht, Rotterdamse Douwers en Wat We Doen in gesprek over het thema kwetsbaarheid onder jongeren. Het was zeer boeiend om de verschillende perspectieven te horen en tot gezamenlijke inzichten te komen. Kwetsbaarheid heeft bijvoorbeeld volgens de aanwezigen ook veel te maken met (een gebrek aan) perspectief en (zelf)vertrouwen.

Een interessant vraagstuk waar we 24 november van 17:00-20:30 mee aan de slag gaan door middel van 3D modelling. Dit is een techniek binnen Theory U waarmee het huidige systeem in kaart wordt gebracht en wordt geobserveerd vanuit verschillende perspectieven. Dit klinkt wellicht wat ingewikkeld maar tijdens de sessie zal dit vanzelf duidelijk worden. Zelf hebben wij persoonlijke kwesties gebruikt om te oefenen met de 3D modelling methode en zijn tot allerlei mooie inzichten gekomen.

Lijkt het jou nuttig en leuk om 24 november deel te nemen? Dan willen we je graag uitnodigen om je aan te melden door te mailen naar hallo.rotterdam@hieroo.nl. Tot dan!

Vandaag tackelen we de eerste, namelijk downloaden! Wat gebeurt er in deze fase?
Volgens Theory U ben je een gebeurtenis aan het downloaden op het moment dat je het puur observeert. Zolang we handelen vanuit downloaden, zien we de wereld vanuit onze oude mentale patronen en opgedane ervaringen. Er komt op dat moment niks nieuws in ons op, alles blijft bij het oude. Niet gek dat we eerst in deze fase zitten, je ziet natuurlijk de wereld gekleurd door je eigen bril. Maar, willen we voor verandering zorgen, dan moeten we wel tot de kern van een probleem komen! In de volgende nieuwsbrief gaan we in op de volgende fase: zien!

Wil je niet op de volgende nieuwsbrief wachten en jezelf al een beetje inlezen in Theory U? Dat kan hier.

Naar iemand te luisteren die vaak niet gehoord wordt begint met het uitreiken van een hand. Iemand de ruimte geven zijn of haar verhaal te doen en te luisteren zonder oordeel. Vaak luisteren we naar mensen vanuit het idee dat we er iets van moeten vinden (Evaluative listening). Iemand de ruimte geven betekent dat los te laten. Op het moment dat we zeggen: ‘we accepteren jou en jouw verhaal’, ‘we willen jouw verhaal graag horen’, dat is het moment waarop inclusie begint.

Inclusie gaat over ruimte creëren voor mensen die vaak niet gehoord worden. Onder de groep mensen die vaak niet gehoord worden vallen jongeren. Niet gehoord worden is een pijnlijke en frustrerende ervaring. De vraag die wij ons moeten stellen is: Hoe kunnen we wel naar hen luisteren? Een kant en klaar antwoord op deze vraag hebben we niet, maar een goed vertrekpunt is om bij jezelf te beginnen. Wat vind jij fijn op het moment dat je jouw verhaal deelt? Probeer zo ook op jongeren te reageren. En laten we van : “We moeten meer naar jongeren luisteren in plaats van het over ze hebben”, “We willen meer naar jongeren luisteren!” maken.

Benieuwd welke vormen van luisteren naast evaluative listening nog bestaan? Lees dan hier verder.

Oproep: er is vrije schrijfruimte voor jongeren

Wij willen meer naar jongeren luisteren! Daarvoor reiken we graag een hand uit. Ken jij jongeren die het leuk vinden om een keer iets te schrijven voor deze nieuwsbrief, of met ons het gesprek aan willen gaan zodat wij hier de onderwerpen kunnen delen die zij belangrijk vinden? Leuk als je ze met ons in contact brengt. We gaan graag vrijblijvend met ze in gesprek, zodat ze zelf kunnen beslissen of dit iets is wat ze willen doen.

Heb je contacten, kennissen voor wie deze nieuwsbrief ook interessant zou kunnen zijn? Stuur hem dan gerust naar hen door.