Copy
View this email in your browser
Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! 

Aanbevelingen bij landelijke analyse Monitor BoekStart in de kinderopvang

De Monitor BoekStart, die vanuit de Bibliotheek wordt afgenomen in de kinderopvang, meet het voorleesklimaat in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De deelname aan de Monitor BoekStart in de kinderopvang is weer toegenomen, zo blijkt uit de landelijke analyse. Aan de meting over 2021 hebben 972 locaties meegedaan. Dat is goed nieuws, want met de uitkomsten kunnen we er samen voor zorgen dat de kwaliteit van de aanpak in de kinderopvang verbetert. Op basis van de landelijke analyse zijn door het landelijke kernteam 0-12 (BoekStart) aanbevelingen geformuleerd voor de Bibliotheek en de kinderopvang. Lees meer.

BoekStart webinar Gastouderaanpak

Naast de reguliere kinderopvang op kinderdagverblijven, voorscholen en peuteropvang is er nog een vorm van kinderopvang: de gastouderopvang. In het BoekStartwebinar 'Gastouderaanpak – Goed voorleesklimaat voor gastkinderen’ vertelt Iris Bollen over het inventarisatieonderzoek naar gastouderopvang van het Kohnstamm Instituut en wordt doorgepraat over de behoefte vanuit de gastouders en een geslaagde gastouderaanpak vanuit de Bibliotheek. Lees meer.

Meting 2022-2023 Monitor BoekStart in de kinderopvang

Vanaf 1 december 2022 tot 17 februari 2023 kunnen de vragenlijsten van de Monitor weer ingevuld worden door professionals in de kinderopvang, het onderwijs, bibliotheken en leerlingen in het po en vo. De beheerpagina op mdbos.nl is voor de monitorcoördinatoren vanaf 16 november beschikbaar voor het aanmelden van nieuwe kinderopvangorganisaties en voor het uitnodigen van voorleesconsulenten van bibliotheken. Vanaf 1 december start de meting en kunnen de vragenlijsten worden ingevuld. De volledige planning en de vragenlijsten voor de meting van 2022-2023 zijn nu beschikbaar in de Toolkit Monitor op BoekStartpro.nl.

Meld je aan voor de Monitor BoekStartCoach

Binnenkort gaat de Monitor BoekStartcoach van start. Deze is vorig jaar ontwikkeld en uitgezet in een pilotfase. Komende maand december zal de Monitor voor het eerst landelijk beschikbaar zijn voor alle bibliotheken die met de BoekStartcoach werken. Bibliotheken kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de nieuwe Monitor. Lees meer.

Professionaliseren met BoekStart

Welke kennis en vaardigheden zijn er nodig zijn om de kwaliteit van het BoekStartprogramma te vergroten? Het opleidingsoverzicht presenteert alle mogelijkheden om je als medewerker binnen BoekStart verder te professionaliseren. Het overzicht laat zien welke onderwerpen er zijn, in welke scholing deze aan bod komen en hoe intensief dit gebeurt. Lees meer.

Stevige impuls leesbevordering via Masterplan Basisvaardigheden

Bij de presentatie van de Miljoenennota werd duidelijk dat er via het Masterplan basisvaardigheden dit jaar 12,9 miljoen euro extra beschikbaar komt voor leesbevordering. Dit geld is bestemd voor de uitbreiding van locaties met BoekStart in de kinderopvang en de Bibliotheek op school primair onderwijs en vmbo. Dit is een belangrijke ontwikkeling; het betekent dat leesbevordering door het ministerie gezien wordt als onderdeel van het leesonderwijs. Lees meer.

BoekStart op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2023

De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) is terug! Na vier jaar vindt het grootste vakevent voor professionals in de kinderopvang, buitenschoolse opvang, het primair en voortgezet onderwijs weer plaats in de Jaarbeurs Utrecht. De beurs heeft als thema ‘Voor ontwikkeling én groei’ en is van 24 t/m 28 januari 2023 te bezoeken. BoekStart, de Bibliotheek op school en Stichting Lezen zijn vertegenwoordigd in een gezamenlijke stand in hal Didactiek (01.A006).

BoekStart voor jou! nr. 35 staat online

BoekStart voor jou! nummer 35 staat online: boordevol boekentips en achtergrondinformatie over voorlezen en taalontwikkeling. Met in dit nummer, naast boekentips voor baby, dreumes, peuter en kleuter, meer over speels voorlezen, boeken over uitstelgedrag en voorleestips bij het prentenboek Amos Muis blijft een dagje thuis van Philip C. Stead en Erin E. Stead (uitgeverij Paolo). BoekStart voor jou! is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt vier keer per jaar. Zet een link in de nieuwsbrief voor BoekStartouders en/of attendeer de kinderopvang in je werkgebied! Lees meer.

NIEUWE TOOLS

AGENDA
Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op biebtobieb voor nieuwe materialen: alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de Bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.
Wil je reageren op de nieuwsbrief?
Mail voor vragen, tips of suggesties naar info@boekstartpro.nl.

Heb je de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je 'm persoonlijk ontvangen? 
Abonneer je dan hier.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Meld je dan hier af.


© 2016 BoekStart
Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland.

https://www.boekstartpro.nl/
https://twitter.com/boekstart
https://www.youtube.com/user/BoekStart
info@boekstartpro.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biblionet Groningen · Postbus 2503 · GRONINGEN, Groningen 9704 CM · Netherlands