Copy
View this email in your browser
Deze nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee.

BoekStart nieuws

Bekijk het BoekStartwebinar Gastouderaanpak
Tijdens het BoekStartwebinar 'Gastouderaanpak - Goed voorleesklimaat voor gastkinderen' vertelde Iris Bollen over het inventarisatieonderzoek naar gastouderopvang van het Kohnstamm Instituut. Daarnaast is informatie gedeeld over de actuele beschikbare tools. Het BoekStartwebinar 'Gastouderaanpak - Goed voorleesklimaat voor gastkinderen' is terug te kijken via YouTube. Lees meer en kijk het webinar terug.
Monitor BoekStart: meting 2022-2023 gestart
Tussen 1 december 2022 en 17 februari 2023 kunnen de vragenlijsten van de Monitor weer ingevuld worden door professionals in de kinderopvang, het onderwijs, bibliotheken en leerlingen in het po en vo. Alle tools voor de meting van 2022-2023 zijn beschikbaar in de Toolkit Monitor op BoekStartpro.nl.
Hey Baby, kijk! verkozen tot BoekStart Babyboekje van het Jaar
De hele maand oktober konden (groot)ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op hun favoriete babyboekje uit een shortlist van vijf titels. Na een spannende stemperiode is de winnaar: Hey Baby, kijk! – een knuffelboek van Laura van Bouchout & Eva Mouton (Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij). Het komende jaar is dit boekje het BoekStart Babyboekje van het Jaar! Lees meer.

Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

De Nationale Voorleesdagen 
De Nationale Voorleesdagen zijn van 25 januari t/m 4 februari 2023. Op 25 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft de Prentenboek Top 10 samengesteld met Maximiliaan Modderman geeft een feestje als Prentenboek van het Jaar. Kijk op de website van CPNB voor meer informatie over de campagne.
Prentenboek voor editie 2023 van ‘Geef een prentenboek cadeau’ bekend
De nieuwe titel voor de leesbevorderingscampagne 'Geef een prentenboek cadeau' is bekend. Voor 2023 is dat Kleine ijsbeer. Een ijsbeer in de tropen van Hans de Beer (uitgeverij De Vier Windstreken). Vanaf vrijdag 12 mei ligt dit boek in de winkel voor maar € 2,99. Lees meer.

Trainingsnieuws

Vernieuwde training Voorleescoördinator in de kinderopvang
De training Voorleescoördinator in de kinderopvang, ontwikkeld door Stichting Lezen, is onderdeel van het programma BoekStart in de kinderopvang. De training leidt pedagogisch medewerkers op tot voorleescoördinator in de kinderopvang. Een voorleescoördinator zorgt ervoor dat het voorlezen een structurele plek krijgt binnen beleid en uitvoering in de instelling. De training is volledig herzien en alle bijbehorende materialen zijn vernieuwd. Bibliotheken kunnen de vernieuwde trainingsmaterialen downloaden via de Toolkit Expertise – trainingsmateriaal bibliotheken op BoekStartPro.
Train de trainer Voorleescoördinator in de kinderopvang
In februari wordt er weer een nieuwe ronde van de train de trainer Voorleescoördinator in de kinderopvang aangeboden. Deze opleiding maakt deel uit van de landelijke aanpak BoekStart van Kunst van Lezen en is dit jaar vernieuwd. Train de trainer is gericht op bibliotheekmedewerkers die gecertificeerd trainer willen worden. Meer informatie en aanmelden via de Bibliotheekcampus.

Op naar 2023!

Bedankt!
Namens Stichting Lezen, de KB en het kernteam Jeugd & Onderwijs van SPN hartelijk dank voor je inzet voor BoekStart in 2022. Een jaar waarin, mede dankzij jouw inspanningen, leesbevordering nog meer op de kaart kwam te staan. Binnen het Masterplan Basisvaardigheden was er vanuit de minister expliciet aandacht voor onder meer de kinderopvang, wat uitmondde in een impuls van 12,9 miljoen euro voor BoekStart in de kinderopvang en voor de Bibliotheek op school po en vo. De uitdaging voor 2023 is daarmee ook duidelijk: verder groeien, met behoud en zelfs verbetering van de kwaliteit. We wensen je een goed 2023!
AGENDA
Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op biebtobieb voor nieuwe materialen: alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de Bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.
BoekStart op Twitter
BoekStart op Facebook
BoekStartPro website
BoekStart op Instagram
Wil je reageren op de nieuwsbrief?
Mail voor vragen, tips of suggesties naar info@boekstartpro.nl.

Heb je de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je 'm persoonlijk ontvangen? 
Abonneer je dan hier.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Meld je dan hier af.

© 2016 BoekStart
Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland.This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biblionet Groningen · Postbus 2503 · GRONINGEN, Groningen 9704 CM · Netherlands