Copy
Bekijk deze email online
Nummer 98 | april 2023
Werk je ook voor het voortgezet onderwijs?
Meld je dan nu hier aan voor de nieuwsbrief de Bibliotheek op school vo & mbo!

Impulsregeling: aanvragen komen binnen, mogelijkheid herverdeling

De belangstelling vanuit bibliotheken om nieuwe locaties BoekStart en de Bibliotheek op school po en vo te openen was afgelopen november overweldigend groot. De aanvraagperiode voor de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden staat nog open tot en met vrijdag 21 april 2023. Steeds meer aanvragen komen inmiddels binnen bij Stichting Lezen. En bij sommige bibliotheken zijn er wijzigingen in het aantal aanvragen van de Impulsregeling.

> Lees meer

Bestelperiode materialen kinderboekencampagnes 2023/2024

Van 19 april t/m 31 mei kunnen scholen materialen bestellen voor kinderboekencampagnes, zoals De Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek. Scholen ontvangen op 19 april de aanbiedingsbrochure De leukste kinderboekencampagnes. Op de site onderwijs.cpnb.nl kunnen scholen de materialen bestellen. Daar komen later in het jaar ook de lessen te staan. Leesconsulenten kunnen zelf ook lesmateriaal bestellen via NBD Biblion.

> Lees meer
Nederland Leest Junior 2023 
Dit jaar is het themaboek voor Nederland Leest Junior Het Pungelhuis van Annet Huizing (Lemniscaat). Met steun van Stichting Lezen wordt er een uitgebreide lesbrief verzorgd met aandacht voor praten over boeken en een les rondom de thema’s van het boek met Discussiëren Kun Je Leren. Scholen kunnen het pakket voor Nederland Leest ook zelf bestellen vanaf 19 april. Stem daarom af met de scholen in je omgeving om dubbele bestellingen te voorkomen.

> Lees meer

Trainingsaanbod najaar 2023

In ons trainingsaanbod van de Bibliotheek op school staan diverse trainingen voor inhoudelijke professionalisering. Wil je in het najaar 2023 een training volgen? Bekijk het schema met alle trainingen van komend najaar en reserveer die dagen alvast in je agenda. Per half mei is de vernieuwde website van de Bibliotheek Campus gereed en kun je je formeel inschrijven. Sta je op de wachtlijst dan krijg je een bericht zodra inschrijven mogelijk is.

> Lees meer

Introductiespel leesbevordering voor schoolteams

Voor schoolteams die starten met de Bibliotheek op school of meer willen weten over leesbevordering ontwikkelen we een introductiespel. Doel van het spel is om in beperkte tijd en met beperkte voorbereiding de bewustwording over en de kennis van leesbevordering te vergroten. We hebben een spelontwikkelaar geselecteerd en gaan nu de fase van bouwen en testen in.

> Lees meer

Op ontdekkingsreis met Vakantielezen

Het leesprogramma Vakantielezen van Biblionet Groningen en de KB wordt dit jaar spannender dan ooit. Kinderen uit groep 3 en 4 gaan met ontdekkingsreiziger Fenna Ramos, bekend van Zappelin, op schattenjacht! Vakantielezen begint voorafgaand aan de zomervakantie gezamenlijk in de klas en tijdens de vakantie kunnen de kinderen online lekker verder lezen in zes spannende verhalen, geschreven door Selma Noort en Annemarie Bon. Hebben ze alle verhalen gelezen en zo de schatten gevonden? Dan is er kans op een hele leuke prijs!

-> Lees meer

Interview met lees-mediacoach Loes Lemmers

Ruim een jaar werkt Loes Lemmers bij Bibliotheek Helmond-Peel als lees-mediacoach. Daarvoor werkte ze als leerlingbegeleider en spraak-taalspecialist in het speciaal basisonderwijs. Taalonderwijs vindt ze heel belangrijk en haar praktijkervaring komt in het bibliotheekwerk goed van pas!

> Lees meer

Boeken mee naar huis: waarom WEL?

Het is bij veel scholen een terugkerend gesprek: de leesconsulent die aanraadt boeken mee naar huis te geven, en de school die bang is dat ze niet of kapot terugkomen. Natuurlijk zijn er afspraken over het eigendom van de boeken (wie betaalt bepaalt), maar het is de vraag of die afspraken de boventoon moeten voeren. We bieden je hieronder aanknopingspunten voor een gesprek over dit onderwerp.

> Lees meer
Ook in de toolkit!
 
Bekijk hier de wekelijkse rubriek Ook in de Toolkit waarin actuele en half vergeten maar wel bruikbare tools worden uitgelicht.
Agenda
Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland.
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.
Klik hier om je af te melden voor de nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Bibliotheek op school · Nieuwe Prinsengracht 89 · Amsterdam, 1018 VR · Netherlands