Copy
Butlletí núm. 6. Novembre 2016
View this email in your browser

Catalunya acull per primera vegada la gala de les estrelles Michelin

El Mas Marroch del Celler de Can Roca (Girona) va acollir el passat 23 de novembre l'edició del 2017 de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal. La gala va ser tota una festa gastronòmica, on els nervis es van barrejar amb tota mena d'emocions. No en va, era la primera vegada que se celebrava aquesta cerimònia a terres gironines, i també la primera que s'aconseguia un tres estrelles per a la ciutat de Barcelona, obtingudes pel restaurant Lasarte, de Martín Berasategui i Paolo Casagrande. 
La gala va deixar moltes altres bones notícies arreu del territori. En el selecte club dels estrellats s'estrenen el restaurant L'Antic Molí d'Ulldecona (Tarragona); La Boscana de Bellvís (Lleida), el restaurant Xerta, de Fran López, i el Céleri, del xef Xavier Pellicer, els dos últims a la capital catalana. I recupera l'estrella perduda Ca l'Arpa de Banyoles (Girona). Per la seva banda, a Catalunya es mantenen amb tres estrelles el Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, de Carme Ruscalleda, i el Celler de Can Roca, dels germans Roca. I amb dues estrelles, Miramar de Llançà i Enoteca (Hotel Arts), tots dos de Paco Pérez; Les Cols, de Fina Puigdevall; l'Àbac, de Jordi Cruz; i el Momentsel restaurant de Carme Ruscalleda i Raül Balam a l'hotel Mandarin Oriental Barcelona.  
Així, el mapa de les estrelles Michelin a Catalunya distingeix a 54 restaurants que atresoren 65 estrelles. 

El xef Stamatios Misomikes (Grècia), es proclama guanyador de l’European Young Chef Award 2016

L'Escola Universitària d'Hostaleria i Turisme de Sant Pol (EUHT StPOL) va acollir el 14 de novembre la final de l'European Young Chef Award 2016, que es va endur el jove grec Stamatios Misomikes, amb el plat anomenat Salas. 
Organitzat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura i Art Culinari (IGCAT), promogut per la Plataforma de la Regió Europea de la Gastronomia juntament amb l’EUHT StPOL, l’esdeveniment forma part de les accions destacades amb motiu de la designació de Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia 2016, i ha tingut l’objectiu d’enfortir els vincles entre les Regions Europees, a través de joves xefs internacionals on es promociona la innovació culinària, la tradició gastronòmica i els productes locals.
En la final van participar 10 cuiners d'entre 18 i 28 anys representant a les regions de la Lombardia; Riga-Gauja; Aarhus-Dinamarca central; Brabant; Galway; Sibiu; Egeo Sur; Kuopio, Eslovenia i Catalunya. Per la seva banda, el jurat, presidit pel xef Joan Roca, estava format també per Ramon Serra, president de  l'EUHT StPOL; per Jordi Treserras; Director del Laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona; la Dra. Diane Dodd, presidenta de l'IGCAT; la Dra. Edith Szivas, Special Advisor de l'OMT, i per Caroline Couret, directora de Creative Tourism Network i Barcelona Creative Tourism program.
Després de l'entrega del guardó es va celebrar una taula rodona on Joan Roca i la xef i ambaixadora de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, Carme Ruscalleda, van respondre els dubtes dels joves cuiners europeus. Tots dos van coincidir en recomanar-los que el millor que poden fer per arribar lluny és que s'enamorin de la cuina, i que convencin al seu comensal en la taula amb el seu esforç, treball i passió. 

L'Agència Catalana de Turisme, premiada als  touRRoir 2016 Hall of Fame Honourees

El mes de novembre, l'Agència Catalana de Turisme (ACT) el va començar rebent un premi a Dublin (Irlanda). En el marc del Fòrum TouRRoir 2016,  l'ACT va ser premiada en la categoria de sector públic del Hall of Fame on Gastronomy, Tourism and Culture. Els altres dos premis van recaure en el restaurant Moma, de René Redzepi (Dinamarca); i en el canal de televisió coreana Lee Wook-jung. 
Aquests guardons neixen amb l'objectiu de distingir a entitats públiques, privades i a mitjans de comunicació que contribueixin en la vinculació entre el turisme i el territori. És per aquest motiu que enguany, coincidint amb la distinció de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016, l'ACT ha estat guardonada. 
El premi el va recollir el director executiu de l'ACT, Patrick Torrent, de mans del Ministre d’Exteriors d’Irlanda, Charles Flanagan, i de la directora de TouRRoir, Margaret Jeffares. "Per a nosaltres -va explicar Torrent- haver rebut aquesta distinció no només és important pel propi premi, sinó també per qui l'otorga, ja que entre els membres del jurat destaquen personalitats de la talla de Colman Andrews, una de les persones que més ha contribuït a posicionar Catalunya com a referent gastronòmic internacional". 

Miquel Saborit Vilà, Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2016

El forner Miquel Saborit Vilà, de Torelló, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2016, que atorga el Departament d’Agricultura. Saborit representa la tercera generació de forners d’una empresa catalana amb 75 anys d’història. L'any 2007 va encapçalar la renovació de l'empresa establint un nou concepte de treball, amb nous mètodes de producció, i una nova visió del servei al client. Saborit Vilà va crear un nou obrador artesà i una nova marca comercial, "Més k pa", que combina la venda tradicional de pa amb la degustació i pastisseria selecta.
Tot això li ha valgut la distinció, que va recollir el passat mes d'octubre en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, al Palau de Pedralbes. Durant l’acte, també van ser guardonades 30 persones -10 carnissers, cansaladers i xarcuters; 13 forners; 5 pastissers, i 2 xurrers- amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional. 
La consellera Meritxell Serret va destacar la importància d’afavorir el relleu generacional i prestigiar l’artesania alimentària, “l’art de convertir els tresors que ens ofereix la nostra terra en productes sofisticats i singulars”.

El Celler de Can Roca, Premi al Gourmet Català de l'Any 

El Celler de Can Roca (Girona) ha estat distingit amb el guardó Gourmet Català de l'Any, que reconeix el compromís, la dedicació i l’estima pels productes de la nostra terra. El xef Joan Roca va ser l'encarregat de recollir el guardó el passat 3 d'octubre, en el marc de la celebració de la II Nit del Gourmet Català. 
Organitzada pel Clúster Gourmet de Catalunya i celebrada en el Palau de Pedralbes de Barcelona, la cerimònia va estar presidida per la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.
En l'acte, també es va fer entrega del Premi al Creixement Empresarial per a la seva innovació, que va recaure en l'empresa El Pastoret de la Segarra; i el Premi al Creixement Empresarial per al seu procés d'internacionalització, que va rebre Aigua de Sant Aniol. 
La Nit del Gourmet Català es considera ja tot un referent de la promoció del producte gurmet de Catalunya. Enguany, mig centenar d'empreses, totes elles associades al Clúster Gourmet de Catalunya, que rep el suport de l’Agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), van presentar els seus productes i van permetre als més de 500 convidats descobrir i tastar algunes de les seves novetats.  

El Pla de la Gastronomia defineix el full de ruta de la
Gastronomia Catalana en els propers anys

El 24 d'octubre, i en el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, es van presentar les nou sessions professionals del Pla de la Gastronomia, que es va posar en marxa a partir de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. Són algunes de les bases, establertes per experts multidisciplinaris, del que ha de ser el full de ruta que ha de seguir la gastronomia catalana en els pròxims anys. Perquè, tal com va remarcar la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret: "El Pla de la Gastronomia de Catalunya és una gran eina per a dissenyar una política alimentària integral del país"
Aquí podeu veure el vídeo que resumeix les conclusions i reptes del Pla de la Gastronomia. Segueix aquest enllaç. 
 
Copyright © Cataluya Regió Europea de la Gastronomia 2016, All rights reserved.
Per a més informació:
catalonia@europeanregionofgastronomy.org

Si desitja no tornar a rebre aquest tipus de comunicació pot donar-se de baixa aquí:
unsubscribe from this list