Copy
Nieuwsbrief Stadsmuseum Almelo
November 2019
Naar de website
Nostalgisch kabaal uit de sixties en reflectie op april 1945
Toen de Beatles hun opwachting maakten op het internationale toneel fronste menig regent of ouder ernstig de wenkbrauwen. Langharige jongelui, die woest plukten aan gitaren, het moest niet gekker worden. Nu terugkijkend op die woelige jaren 60 van de vorige eeuw komt het wellicht wat melig over, maar toen was het helemaal ‘hot‘, net als de ‘pants‘.
Het Stadsmuseum wil de vleugels uitslaan en een instituut worden voor heel Almelo en deze mooie provincie. Een geslaagde samenwerking met het Huis van Katoen en Nu heeft als resultaat de blinkende tentoonstelling Van Beat tot Punk. De toeloop van nu zestigers en zeventigers, die nog eens hun Almelose jeugd willen herbeleven is navenant. Het is een mooi weerzien met jukebox, Tomos en Kreidler en wat niet al. Almeloërs: komt dat zien!
In andere landen van Europa is de bevrijding 75 jaar geleden al herdacht. Nederland moest nog een lange, koude Hongerwinter wachten voor het zover was.
Volgend jaar opent de tentoonstelling 75 jaar Bevrijding van Almelo. Deze tentoonstelling is een co-productie met de Historische Kring Stad en Ambt Almelo. Daarbij gaat het met name om te laten herbeleven hoe Almeloërs in die dagen de binnenkomst van Canadezen en het verdwijnen van de Duitse bezetter aan het lijf hebben ervaren. Gelukkig zijn er nog negentig-jarigen, die daarover vertellen: een aangrijpend relaas.
Wanneer U als Vriend maar even in de gelegenheid bent om een bezoek te brengen, geven beide evenementen U verrassend veel genoegen.

Met vriendelijke groet,
Kees Blok
Voorzitter Stadsmuseum Almelo
 
Kraam tijdens Almelo op 't Rabat
Tijdens het jaarlijkse culturele festival Almelo op 't Rabat, dat op zaterdag 8 en zondag 9 september werd gehouden, waren wij aanwezig met een stand op de Koornmarkt. Zo hebben wij geïnteresseerden verteld over wie we zijn en wat we doen. Verder aandacht gevraagd voor onze nieuwe expositie Van Beat tot Punk.
Lees meer .....


 
Atelierroute
Ook dit jaar was het museum een van de lokaties waar Almelose kunstenaars hun creaties toonden tijdens de Atelierroute op 21 en 22 september. Op 37 plekken in en rondom Almelo waren kunstenaars neergestreken om hun werken te laten zien. Een kleine 300 mensen hebben in het museum werken kunnen bewonderen van Hans Bouma, Riet Telgenhof en Harm Huttinga.
Lees meer.....
 
Theaterroute
Op 28 september was de jaarlijkse Theaterroute in Almelo met op 14 lokaties voorstellingen. Het Stadsmuseum was ook dit jaar weer een van de lokaties. Bij ons heeft cabaretier Kirsten van Teijn opgetreden. Ze gaf twee keer voorstellingen: 20.30 en 21.30 uur. Elke voorstelling duurde 30 minuten.
Lees meer.....


 
Opening expositie Van Beat tot Punk
Op 4 oktober is de expositie Van Beat tot Punk geopend in het Stadsmuseum Almelo. Deze expositie is in samenwerking met het Huis van Katoen en Nu en gaat over de pop- en jeugdcultuur in de jaren 60 en 70.
Na een aankondiging van Stadsomroeper René Coupee nam directeur Sigrid Ivo het woord, die op haar beurt Bert Hümmels aankondigde .....
Lees meer.....
 
Schilderijententoonstelling Grote Kerk

Wij hebben een aantal schilderijen beschikbaar gesteld voor een expositie in de Grote Kerk aan het Kerkplein in Almelo. Het gaat om schilderijen waarop de Grote Kerk is afgebeeld.
De expositie duurt t/m 29 december 2019 en is op de volgende tijden te bekijken: donderdags en vrijdags van 12-14 uur, zaterdags van 13-16 uur en elke laatste zondag van de maand van 14-17 uur.

Aavisie heeft hierover een reportage gemaakt:
https://www.youtube.com/watch?v=EN6XjhFrNpU

Agenda
Van Beat tot Punk 05-10-2019 t/m 26-01-2020 
Je bent jong en je wilt wat. De wereld verkennen en je plaats daarbinnen bepalen. Plezier maken met leeftijdsgenoten, voor het eerst verliefd zijn en af en toe uit je dak gaan. Lekker opvallen door de muziek, gedrag, kleding, kapsel en de brommer waarop je rijdt.  De nozems, artistiekelingen, kikkers, soulkikkers, provo´s, hippies, hardrockers, disco´s of punkers, je hoorde in de 60 en 70 er jaren ergens tot een jongerengroep.
In Almelo ging je afhankelijk van de groep waarbij je hoorde uit in de Hob Nob, de Kei, Erve Noordik, de Esch, discotheek de Biribi, het Botervat. De opkomst van de pop en jongeren culturen in de 60 en 70 er jaren was een heel nieuw fenomeen voor die tijd die impact had op de muziek, mode, vervoer, seksualiteit, levensvormen en de ideeën over wereld en vrede en daarmee alles veranderende voor de generaties daarna.
Allemaal verworvenheden die voor de huidige jonge generaties gewoon zijn. Dat was in Almelo niet anders.
De tentoonstelling van Beat tot Punk wordt een feest der herkenning voor iedereen die in de 60 en 70 jaren jong was en een leuk uitje voor drie generaties en voor de liefhebbers van de 60 en 70 er jaren.

Noordik Finals 08-02-2020 t/m 01-03-2020
Korte expo met werken van leerlingen Havo en Vwo van de Scholengemeenschap Het Noordik te Almelo.

75 jaar Bevrijding Almelo 1945 22-03-2020 t/m 31 mei 2020
We zijn in ons archief gedoken en kwamen unieke beelden tegen die weergeven wat de bevrijding in Almelo zoal inhield. Een expositie met verrassende beelden die wellicht niet veel Almeloërs gezien hebben.
Stadsmuseum Almelo
Bezoekadres: Prinsenstraat 13, 7607 JC Almelo
Postadres: Korte Prinsenstraat 2, 7607 JB Almelo
Tel. 0546-816071
www.stadsmuseumalmelo.nl
info@stadsmuseumalmelo.nl
www.facebook.com/stadsmuseumalmelo.nl

Openingstijden
Woensdag t/m zondag
van 13.00 - 17.00 uur

Lid van verdienste: A.J. Morsman
Erelid: S.L. Dronkers
Dagelijks Bestuur
Voorzitter
Mr. C.H. Blok

Secretaris
Mr. P.L. Alers

Penningmeester
J. de Heer

Naar de website
Facebook
Website
Copyright © 2019 Stichting Museum voor Heemkunde Almelo, Alle rechten voorbehouden.