Copy
Nieuwsbrief december 2018
Bekijk deze nieuwsbrief online

Beste Leden,

Hierbij ontvangt u de laatste nieuwsbrief van tuinseizoen 2018.

Er is het afgelopen jaar intensief getuinierd en dat was goed zichtbaar op veel moestuinen. Het lijkt er op dat van de opgedane ervaring steeds meer vruchten worden geplukt, of groenten in dit geval. De tuindagen zijn het afgelopen jaar ook weer door meer tuinders bezocht dan het vorige seizoen waardoor we steeds beter in staat zijn om ook het algemeen onderhoud op orde te houden.

In deze nieuwsbrief vind u alvast de data voor de tuindagen van seizoen 2019.

Het aankomende seizoen gaan we werken met een seizoensagenda voor het onderhoud. Het beheer zal het schema met de werkzaamheden op alle tuindelen ophangen zodat iedereen kan zien wat er zoal te doen is aan onderhoud en wat nog in ontwikkeling is. Meedenken en ideeën aandragen is hierbij zeer welkom. Een tipje van de sluier is de tuinkas die geplaatst gaat worden en wie weet komt dit voorjaar het eendenpaartje wel weer bij ons broeden na de opknapbeurt van de vijvertuin.

Ook dit jaar hebben we aan het eind van het seizoen te maken met opzeggingen maar dat zijn er een stuk minder dan de voorgaande jaren. Dat is een goed teken, op steeds meer tuinen zien we een lange termijn ontwikkeling. Na hard werken en investeren de eerste tijd kan er steeds meer genoten worden van de opbrengst en is er zelfs tussendoor tijd over om van het zonnetje te genieten, op steeds meer tuinen zijn zitjes ingericht, en zelfs hele picknicktafels.

In het nieuwe seizoen verwelkomen we weer een aantal nieuwe leden die met veel beginners enthousiasme aan de slag zullen gaan. En zij kunnen best advies gebruiken van die inmiddels ervaringsdeskundige tuinders. Maar er valt natuurlijk voor iedereen altijd nog meer bij te leren.

Nieuwsjaarsborrel + Workshop Moestuinieren zondag 20 januari
Daarom hebben we ook dit jaar weer bij de start van het nieuwe seizoen een deskundige uitgenodigd om een interessante lezing te geven over Natuurlijk Moestuinieren. Linder van den Heerik is permacultuurdocent en expert op het gebied van natuurlijk moestuinieren, met de natuur mee. Hij heeft een eigen tuinderij, de Voedselketen in Brabant en heeft onlangs het boek 'Permacultuur' geschreven. 

Tijdens de nieuwjaarsborrel op zondag 20 januari waarvoor u allen van harte bent uitgenodigd proosten we met een drankje en een hapje op het aankomende nieuwe seizoen en kunt u aanschuiven voor de workshop van Linder van den Heerik.

Na de lezing kunt u al uw vragen stellen en met elkaar een onderwerp voorstellen voor een vervolgworkshop. 

Aanvang Workshop: 14.30 u (workshop duurt 1,5 uur)
Aanvang Nieuwjaarsborrel: 16.00 u
Entree: gratis!

Al met al geeft deze beknopte overdenking over het verloop van het afgelopen seizoen een positief beeld van de ontwikkelingen bij onze nog prille vereniging Gordelwegtuinen (opgericht in 2012)

Verwaarloosde tuinen
Helaas hebben we nog wel een slag te maken in de wijze waarop sommige tuinen opgeleverd worden bij opzegging van de huur. Ook dit jaar wordt het beheer geconfronteerd met een aantal verwaarloosde tuinen die niet dusdanig zijn schoongemaakt om fatsoenlijk te kunnen overdragen aan de nieuwe huurder per 1 januari, (want ja alle tuinen zijn inmiddels al weer verhuurd en er is nog een flinke wachtlijst met geïnteresseerden.)

Het beheer heeft daarom op zaterdag 29 december een tuinen schoonmaak dag ingelast, om de verwaarloosde tuinen netjes te maken voor de nieuwe huurders. Bij deze roepen we vrijwilligers op die deze ochtend met ons mee willen helpen. Aanvang 10.00 uur.

Alle extra handen maken het werk op deze dag lichter en hoe meer mensen hoe sneller de klus is geklaard. Aansluitend zorgen we voor een lekkere voedzame lunch passend bij het weertype.
Wil je meehelpen, meld je dan aan via de mail gordelwegtuinen@gmail.com

Mededelingen:
Vanaf heden is de waterleiding op het buitenterrein afgesloten. Na de vriesperiode zal deze weer opengezet worden.

Het bestuur en het beheer wensen jullie alvast een heel goede jaarwisseling en wellicht tot gauw bij de schoonmaakdag of Nieuwjaarsborrel!

AGENDA

 • Zaterdag 29 december: Tuinenopruimochtend met lunch, aanvang 10u 
 • Zondag 20 januari: Nieuwjaarsborrel + Workshop Moestuinieren, 14.30 u

  Tuindagen 2019*
  Zondag 17 februari
  Zaterdag 30 maart
  Zaterdag 11 mei
  Zondag 30 juni
  Zaterdag 7 september
  Zondag 13 oktober
  * Nieuwe leden kunnen meer info vinden over de werking van de tuindagen op de website

Moestuincursus VELT 


Voor moestuinders die de diepte in willen, organiseert VELT Rotterdam een moestuincursus. In vijf lessen leer je hoe je op ecologische wijze kunt moestuinieren.

De eerste les is een inleiding over ecologisch (moes)tuinieren, de bodem en welke dingen belangrijk zijn bij de inrichting van je moestuin. De tweede les gaat over het teeltplan maken en zaden kiezen. In de derde les praten we over ziekten, plagen en ongewenste kruidgroei. En in de laatste theorieles komt het composteren aan de beurt.

Velt-lesgever Caroline de Vlaam geeft de lessen, waarin zeker ruimte is voor vragen. Deze vier theorielessen vinden plaats op 12 en 19 februari en 12 en 19 maart 2019. Afsluitend wordt er een praktijkles georganiseerd, de datum hiervoor wordt in overleg met de cursisten bepaald.

Voor Velt-leden is de prijs E 70,- en voor niet-Velt-leden E 85,-
De prijs is voor de 5 lessen en is inclusief het boekje "Ecologisch tuinieren voor beginners".

Meld je aan via een e-mail aan veltrotterdam@gmail.com, je ontvangt dan een bevestiging van je inschrijving en details over de betaling waarmee je inschrijving definitief is. Zie ook het facebookevent
Gordelwegtuinen facebook
Gordelwegtuinen facebook
Website Gordelwegtuinen
Website Gordelwegtuinen
Copyright © *2018* *Gordelwegtuinen* Alle rechten voorbehouden.

Ons mailadres is:
gordelwegtuinen@gmail.com

Wil je je gegevens aanpassen?
Hier kan je ze aanpassen of je uitschrijven van de mailinglist

Email Marketing Powered by Mailchimp