Copy
Fler nystartade företag i arktisk glesbygd
Läs innehållet i webbläsare istället

Tre gånger fler!

För en tid sedan kom OECDs* rapport om utmaningar för en arktisk glesbygd. Där konstateras att satsningar på kommunikation, samt fler små och medelstora företag är en förutsättning för utveckling. Alltså precis det besöksnäringen i Swedish Lapland sysslar med.

Det ryker ur en lavvu på Hembygdsgården i Jukkasjärvi. Ur den frostnupna tältlkåtan kliver en amerikansk gäst ut med en tallrik köttsoppa i handen. Ida-Maria Svonni har startat företaget sápmiLIFE, och genom ett samarbeta med Hembygdsgården har hon hittat en bra plats att jobba på. När hon slutade arbeta hos kollegan Nutti Sámi Siida, en bit längre bort efter vägen, tänkte hon att hon skulle försöka med ett eget företag istället. Ida-Maria är en av flera entreprenörer som startat nytt företag i år i destinationen Kiruna Lapland.

– Det finns ju flera samiska företag som erbjuder produkter med renen i fokus. För att komplettera dessa valde jag att skapa en produkt med lärandet i fokus, en upplevelse för sinnena.

– Produkten är personlig, gästerna får en inblick i vårt liv och får lära sig mer om den samiska kulturens känsla, smak och doft. Att göra eld, torka kött,  lära sig att baka bröd eller koka kaffe över elden är också det delar av det samiska arvet.

– Första året har ju varit mycket se och lära. Jag trodde jag skulle få fler spontanbesök, men gästerna som kommer till Jukkasjärvi har ofta bokat ett program ett år innan. Det är en sak jag lärt mig.

– Men jag har haft flera journalistbesök och jag har redan börjat flera nya strategiska samarbeten med andra inom destinationen. Meningen är att det ska bli en året runt produkt, eftersom jag vill leva på detta, avslutar Ida-Maria.


Så ska arktisk glesbygd utvecklas
För några dagar sedan kom OECD’s rapport ”Territorial Reviews: Northern Sparsely Populated Areas”. I den konstaterar OECD, förutom vikten av förbättrade kommunikationsmöjligheter, att regionen bör stärka små- och medelstora företags möjligheter att ta del av forsknings- och innovationsfrämjande miljöer. Om du vill läsa hela rapporten hittar du den här: Territoral Reviews.

Fler än 30 nystartade företag
Swedish Lapland Visitors Board beviljades i juni 2015 projektet Destination Capacity Building in Swedish Lapland (DCB) av EU’s regional strukturfond. Projekt ska möjliggöra för destinationen att uppnå sitt uttalade mål om fördubblad omsättning från år 2010 till 2020. Som företrädare för en stark basnäring i arktisk glesbygden jobbar Swedish Lapland Visitors Board tillsammans med de lokala destinationsbolagen redan med de punkter OECD rapporten pekar ut. 

– I projektbeskrivningen hade vi satt upp ett flertal nyckeltal. Bland annat ville vi skapa flera nya företag, fler jobb och nya produkter. Dessutom ett större engagemang för exportmognad genom vårt eget utbildningsverktyg, säger Einar Knudsen ansvarig för affärs- och produktutveckling på Swedish Lapland Visitors Board.

– Vi satte som mål att tio nya företag skulle starta under projektet. I dagsläget, när det gått 20 av 29 månader, är vi uppe i fler än 30 nystarter, avslutar Einar. 

Nystart med stöd från projektet
Ida-Maria Svonni fick hjälp av den lokala besöksnäringsföreträdaren Kiruna Lappland Ekonomisk Förening med sin nystart. Hon känner sig glad över den uppbackningen och dessutom har hon gått två kurser i affärsutveckling och digital kommunikation inom Swedish Laplands eget affärsutvecklingsprogram ASSL. Enligt Ida-Maria har det varit ”guld värt”. 
 
Kiruna Lappland ingår med resten av Swedish Laplands destinationer i det stora samverkansprojektet DCB. I det arbetar man tillsammans för att stärka företag och nyföretagandet.

OECD pekar ut rätt riktning

För Kiruna Lappland, som är en av Swedish Laplands största turistiska destinationer, blev Daniel Rosenfors ny vd mitt inne i projektet. Han kom tidigare från gruvindustrin men hoppade på besöksnäringståget när han fick chansen. Daniel konstaterar också, precis som OECD, vikten av både kommunikationsmöjligheter och innovationer.

– I en geografisk stor destination som Kiruna Lappland är infrastrukturen viktig. Att det exempelvis saknas permanenta kommunikationslösningar mellan Kiruna C och Jukkasjärvi, eller till norrskenet i Abisko, illustrerar väl de behov OECD pekar ut.

– Företagen själva är innovativa. Innovation driver hållbarhet. Du har nämnt Ida-Maria Svonni. Men se också på ICEHOTELs satsning på året-runt öppet. Det kommer att bli en magnet och ögonöppnare för världens resenärer som spiller över på en hel region.

– På sommaren rör sig besökaren mer i regionen än vintergästen. Så det här är bra, inte bara för Kiruna Lappland. Företagen satsar redan både kapital och tid på sin affärsutveckling. Och OECD rapporten pekar i rätt riktning. Projektet blir ett verktyg för att uppnå tillväxt i vår del av världen, inom det arbetar vi redan nu med stötta affärsutveckling och nyföretagande, avslutar Daniel. 
 

*Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) (eng: Organisation for Economic Co-operation and Development) är en internationell organisation för utbyte av idéer och erfarenheter inom områden som påverkar den ekonomiska utvecklingen mellan industriella länder med demokrati och marknadsekonomi. En stor del av OECD:s verksamhet är att utvärdera och jämföra de olika medlemsländernas politik och policyer. OECD lyfter även fram lärorika exempel inom olika områden. Vidare har OECD en statistikdatabas med fakta om medlemsländernas verksamhet och ger ut årliga rapporter
 

Inom projektet Destination Capacity Building in Swedish Lapland kan vi redan efter 20 av 29 månader rapportera över 30 nystartade företag!

Swedish Lapland har sett en stadig ökning av internationella gäster de senaste åren. Mellan åren 2010 – 2015 ökade omsättningen från 4,1 miljarder till 6,1 miljarder. Målet är 8,2 miljarder 2020.


Gästnattsökningen 2016 i siffror
Gästnätterna ökar för hela Swedish Lapland med tre procent. Många av de lokala destinationerna visar fina siffror. Några som sticker ut är:
Haparanda +18 %
Älvsbyn + 26 %
Boden + 10 %
Jokkmokk + 10%
Sorsele + 10 %

SCBs preliminära gästnattsstatistik baseras på lagstadgad inrapportering från boendeanläggningar med minst 9 bäddar eller 5 rum. Varje år görs även en regional kompletterande inhämtning av statistik som omfattar alla boendeanläggningar oavsett storlek, den årliga TEM®-rapporten, som brukar presenteras i slutet av sommaren.
Dela
Tweeta
Skicka vidare
Foto: Andy Anderson
Text: Håkan Stenlund
Swedish Lapland Visitors Board är regionens officiella företrädare för besöksnäringen som genom en näringslivsorienterad samverkansplattform verkar för att stötta näringens ambitioner att göra affärer av den internationella och nationella efterfrågan på destinationens utbud av subarktiska produkter och upplevelser. Målet är en fördubbling av omsättningen (TEM-rapporten) fram till år 2020, från 2010 års nivå om 4,1 miljarder till 8,2 miljarder. 

Huvuddelen av verksamheten inom Swedish Lapland Visitors Board bedrivs i form av utvecklingsprojekt. För närvarande driver organisationen projekten:

 ”Destination Capacity Building in Swedish Lapland” är ett samverkansprojekt som syftar till att skapa ökad tillväxt i regionens små- och medelstora besöksnäringsföretag. Projektet är finansierat av EUs Strukturfonder/Tillväxtverket, destinationens samtliga 16 kommuner, Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens läns landsting, Region Västerbotten. 

 ”Visit Arctic Europe” är ett gränsöverskridande marknadsprojekt som drivs tillsammans med Northern Norway Tourism Board och Finnish Lapland Tourism Board. Det finansieras av Interreg Nord, besöksnäringsföretag och partners, VisitSweden, Länsstyrelsen Norrbotten och Norrbottens läns landsting
Copyright © 2017 Swedish Lapland Visitors Board, All rights reserved.


Vill du ändra något i eller sluta få dessa mail?
Här kan du update your preferences eller unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp