Copy
MSL uutiskirje 20.5.2016
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Kansansivistystyön haasteet kasvavat –
MSL uudistaa sääntöjään

Maaseudun Sivistysliitto on uudistamassa 32 vuotta voimassa olleita nykyisiä sääntöjään. ”Kansansivistys on määriteltävä uusiksi tässä ajassa ja tämän ajan tarpeisiin. Nyt tarvitaan erilaisia kansalaistaitoja: tukea henkilökohtaiselle kasvulle ja persoonan monipuoliselle kehittymiselle, vahvistusta kansalaisvaikuttamiselle ja kansanvallalle sekä kyvylle toimia erilaisissa yhteisöissä”, kirjoittaa Maaseudun Sivistysliiton puheenjohtaja Pekka Perttula.

Maaseudun Sivistysliiton edustajiston vuosikokous hyväksyi sääntömuutosehdotuksen 9.5.2016. Päivitettävät linjaukset painottavat MSL:n toimintaa entistä enemmän alkiolaisiin arvoihin perustuvaksi työksi, joka on kiinni ihmisten paikallisessa arjessa ja kansainvälisessä maailmassa. Sääntöuudistus edellyttää toisen käsittelyn edustajiston syyskokouksessa. Kuva edustajiston kokouksesta, puhumassa Ulla Jolkkonen Liperistä.
Lue lisää
 


Kansalaisvaikuttaminen

Positiivista innostusta Pohjois-Pohjanmaalla

Hyvän mielen paikkoja kehitetään yhdessä kokeilemalla, suunnittelemalla, tekemällä ja toimimalla siellä missä ihmiset ovat. Erilaista toimintaa, ideoita sekä ajatuksia testataan käytännössä ja saatu palaute on tärkeässä osassa. Tyrnävällä on lähdetty liikkeelle potager-puutarhan tiimoilta, Pudasjärvellä ITE-taiteen kautta ja Pyhäjoella käynnistellään toimintaa keskustan ympäristösuunnittelusta sekä kalaretkistä. Hankkeessa rakennetaan uudenlaista yhteistyötä kuntien ja alueen asukkaiden kanssa. Mukaan on saatu myös useita eri toimijoita, kouluja ja yhdistyksiä.
Lue lisää


Esiintymistaitoon tukea MSL:n verkko-opistosta

Esiintymiskouluttaja Leena Pakkasen asiantuntevat neuvot on koottu Järjestötoimija äänessä -aineistoksi MSL:n verkko-opistoon.  Saat videoista tukea henkilökohtaisen esiintymistaitosi kehittämiseen, ja aineisto soveltuu myös järjestösi koulutuksiin. Johdanto-osa käy läpi, mitä on hyvä huomioida esiintyessä ja antaa konkreettisia neuvoja mm. esiintymisjännitykseen. Aineisto sisältää lisäksi oman esittäytymisen ja hyvän puheen pitämisen osiot. Koulutuskokonaisuus on tuotettu MSL:n ja jäsenjärjestöjen yhteistyönä.
Tutustu koulutuskokonaisuuteen
 

Tarina maailman kylästä

Maaseudun Sivistysliiton ja Teatteri-Traktorin jo vuosia jatkunut yhteistyö tuottaa tänä kesänä Joensuussa, Sinkkolan kotieläinpihassa esitettävän näytelmän Kolme iloista rosvoa. Näytelmä on hyväntuulinen tarina moninaisuudesta, ystävyydestä ja iloitsemisesta, ja se kertoo maailmasta, jossa koko kylä kasvattaa kansalaisiaan.  Katsojilla on mahdollisuus tutustua Sinkkolaan ja sen eläimiin ennen esitystä ja väliajalla.
Lue lisää


ITE-taide

ITE-kesässä kätten taitoja ja eläinten esiinmarssia

ITE-taiteen kesäkattaus 2016 tarjoaa Kokkolassa ITE-käsitöiden villin ja laajan kirjon. Metsästysmuseossa Riihimäellä ovat aiheina pohjoiset ja eksoottiset eläimet ja Ilomantsissa karhuveistokset. Joensuussa Artparkissa koetaan häivähdys hetkien hauraudesta ja katoavuudesta. Parkanon kaupunki tuo puistoihinsa ja katujen varsille katseenvangitsevia veistoksia.

ITE-taideympäristöjen tunnetuin vetonaula on Veijo Rönkkösen Patsaspuisto Parikkalassa. Myös monet muut ITE-taiteilijat tai heidän työnsä vaalijat pitävät avoinna taidepihoja ja -puistoja. Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämältä ITE-taiteen kotisivulta löydät lisää tietoa ITE-taiteen ajankohtaisista tapahtumista, taiteilijoista ja taidemuodon taustoista.

Kulttuurimatka Pohjanmaalle

MSL:n Pohjois-Karjalan aluejärjestö toteuttaa kesäkuun puolivälissä kulttuurimatkan Pohjanmaalle ITE-taiteen hengessä. Matkalla tutustutaan Tapio Aution ateljeeympäristöön Lappajärvellä sekä ITE-taiteen museoon ja ITE käsillä -näyttelyyn Kokkolassa. Matka on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille, tervetuloa mukaan! Kuvassa tanskalaisen Kenneth Rasmussenin massiivineuleita ITE käsillä -näyttelystä.
Tutustu matkaohjelmaan.

#miejakarhu kutsuu selfiekisaan

Näppäise omakuva eli selfie omasta karhusuhteestasi. Aihetta saa tulkita vapaasti. Kuvassa voit esiintyä yhdessä elävän, veistetyn, täytetyn, piirretyn, ommellun, kirjotun tai minkä tahansa karhun kanssa tai vaikkapa esiintyä itse karhuna. Jaa karhuaiheinen selfiesi jollakin sosiaalisen median kanavalla ja lisää kuvatekstiisi tunnus #miejakarhu. Näin tuomaristo löytää kisaan osallistuvat kuvat, ja paras palkitaan 100 euron palkinnolla.  Miksi tällainen kisa? Tietysti ladataksemme odotusta elokuiseen Karhufestivaaliin Ilomantsissa 19.–20.8.2016.
Lue lisää


Ympäristösivistys

Syötävässä Puistossa tapahtuu

Tule oppimaan kanojenhoitoa ja toivottamaan Lassilan tilalta kesäksi vuokratut kanat tervetulleiksi Mustikkamaalle! Voit myös tutustua kanojen elämään keskiviikkotalkoiden yhteydessä! Syötävä Puisto osallistuu myös Isoisänsillan avajaisiin keskiviikkona 1.6.2016 klo 15–18. Kalasataman ja Mustikkamaan välille avattavan sillan avajaisissa meitä edustavat suomenhevonen Uuras ja muusikko, harmonikkataiteilija Veikko Muikku. Tervetuloa mukaan iloitteluun! 
Lue lisää
 

Paiholan syötävä teos kokoaa kyläläiset yhteen

Paiholan kesäkahvilan ääreen syntyy tänä kesänä koko kylän voimin tehtävä Syötävä teos. Ahokkalan koulun oppilaat, Lukkarilan perheryhmäkoti ja kylän asukkaat ovat aloittaneet kasvien kasvatuksen teokseen. Teos valmistuu kesäkuussa 16.6. koko kylän yhteisessä Kesän avauksessa. Sitten se kasvaa kesäkauden, ja elokuussa 24.8. on luvassa yhteinen juhla, jossa nautitaan kypsyneessä sadosta.
Lue lisää

Grey Cube -näyttelyiden avajaiset 2.6.2016

Kolmannen vuoden Grey Cube Gallerioiden näyttelyt Whispers (Eeva-Liisa Puhakka & Katrin Caspar), Arctic Magnus Monotrema (Päivi Allonen) ja Bear’s  Paradise (Gaia Carboni)  kääntävät katseen kohti taiteen ja luonnon monimutkaista suhdetta. Luonnontieteelliseen maailmankuvaan nojaava eläintarha tarjoaa kiehtovan ja tavallisuudesta poikkeavan tilan nykytaiteelle, joka puolestaan pureutuu luontokokemusten välineellistyneisyyteen ja nykyihmisen luontosuhteen kompleksisuuteen. Tervetuloa näyttelyiden avajaisiin torstaina 2.6. klo 18–20!
Lue lisää

Artpark avautuu 19.6. Taiteen ja touhun päivässä

Joensuun Linnunlahdella sijaitseva Artpark Hasanniemi kerää jälleen yhteen taitelijoita ja toimijoita. Ympäristöystävällisen kahvilan toiminnasta vastaavat tänä kesänä 4H-yrittäjänuoret. Erilaiset taide- ja kulttuurituotannot ja maisemanhoitolampaat tuovat elämää pusikoituneelle mutta luonnonkauniille alueelle. Alue avataan koko perheen ilmaistapahtumassa 19.6. Taiteen ja touhun päivänä! Tule runoilemaan päkäpäille, katsomaan teatteria, tutustumaan ITE -taiteeseen ja nauttimaan leppoisasta yhdessäolosta!
Lue lisää 

Kalanmaha

Suomessa ja Vietnamissa toimiva biologi ja kuvataiteilija Maritta Nurmi räätälöi, virkkaa ja rakentaa yhdessä merenkulkijoiden ja maakrapujen kanssa Kalanmaha-teoksen. Tutustu Marittan blogiin.
 


Maahenki

Ylimuistoinen tuohi

Ruoan säilytyksessä, kattojen rakennusaineena, eristeenä ikkunoissa, reppuna retkellä, sormuksena sormessa, virsuina jaloissa, soittimena, rakkauskirjeen paperina, nykytaiteen materiaalina. Kaikkeen tähän ja paljon muuhun tuohi on taipunut. FT Sirkka-Liisa Rannan Ylimuistoinen tuohi on kiehtova ja perinpohjainen katsaus tuohen käytön kulttuurihistoriaan. Tuohen lämpimän ruskea sisäpinta ja valoa hohtava ulkopinta ovat tuoneet lohtua pakkasen ja pimeän keskellä eläneille pohjoisen kansoille. Ylimuistoinen tuohi –kirjan voit tilata Maahengen kausitarjouksena toukokuun ajan.

Kustantamon kausitarjoukset MSL Expressin lukijoille:

Ylimuistoinen tuohi 43€ – 25% + postikulut

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by MailChimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube